Bu gün Rabbimizin yanındaki en kıymetli gün olan Cuma.

Bu gün eski ve yeni yöneticileri ve yönetimleri esnasında ortaya koydukları idarelerinin şekillerini  ortaya koyan ve ibret alınması için her yönetenin çerçeveleyip makamına asması gereken bir yazıyı kaleme alıyorum!!!

ESKİ YÖNETİCİLERİN KENDİLERİNE ÖLÜMÜ HATIRLATAN MAAŞLI GÖREVLİLERİ VARDI!!!

    Bilindiği gibi adaletin timsali 2 Halife Hz. Ömer(R.a.)  Peygamber vekaleti olan makama geldiğinde burada gurur ve kibre kapılmaması,adaletten şaşmaması için  tahsis ettiği maaşlı  bir kadroda görevlendirilen kişiyi her gün kendisine ? Öleceksin Ya Ömer? demesini ister!!!

HALİFELER,PADİŞAHLAR VE VALİLER HALKIN İÇİNE TEBDİLİ KIYAFETLE GİREREK NABIZLARINI TUTARLARDI!!!

    Yine tüm İslam Halifeleri ve devlet yöneticileri ile Valiler vatandaşların idareyle ilgili ne söylediklerini öğrenebilmek için devletin asker veya memurlarından halkın kıyafetlerini giydirerek çarşı pazara gönderir onlardan raporlar alırlardı.

   Çoğu zaman ise bununla da yetinmezler Halife, Padişah´ın ve Vali lerin kendileri bizzat yönetimleriyle ilgili olarak  vatandaşlarının düşüncesini ana kaynağından aracısız olarak  öğrenmek,milletin nabzını tutmak ve tutulan nabza göre gereğini yapmak için sürekli olarak tebdili kıyafetle şehir ve diğer  yerleşim yerlerinde gezerlerdi.

HAZİNEYİ YANİ? BEYTÜL MAL? OLAN DEVLET BÜTÇESİNİN HER KURUŞUNU SAÇI BİTMEDİK YETİMİN MALI GÖRDÜKLERİNDEN YAPILACAK TÜM HARCAMALARI KILI KIRKA YARARAK GERÇEKLEŞTİRİRLERDİ! 

      Yine eskiden yönetenler ezici çoğunluğu şimdiki gibi harcamaları müfettiş veya Sayıştay denetimine tabii olmamasına rağmen imanlarının teftişiyle kamu bütçesinden yapılacak her türlü harcamayı kılı kırka yararak yaparlardı ve yaptıkları iş ve hizmetlerin genelinin hesabını vatandaşa verirlerdi.

ESKİ YÖNETİCELERE? GURURLANMA PADİŞAHIM SENDEN BÜYÜK ALLAH VAR? DENİLİRDİ!!!

  Medarı iftarımız olan tarihimizde adaletin sağlanması yönetene ölümün hatırlatılması,yönetenlerin aldıkları dini terbiye ile kamu mülkünü ve  bütçesini harcarken kılı kırka yarmalarının yanında bir diğer emniyet supabı ise yönetenler her gün makamlarına gelirken orada bulunanların ?Gururlanma Padişahım senden büyük Allah(C.C.) var? demeleriydi.

ŞİMDİKİ YÖNETENLER KENDİLERİNE? EN BÜYÜK SENSİN(!) SENDEN BÜYÜK YO(!)? DİYENLERİ SEVİYOR!

   Şimdilerde ise atanmışlar üzerinde ilgili bakanlığın, Maliye bakanlığının müfettişlerinin ve Sayıştay´ın denetimi, seçilmişler üstünde ise bu denetimlerin yanında birde seçenlerinin denetimi olmasına rağmen istisnanın dışında kalan dürüst,samimi ve imanlı olanlar haricindekiler devlet idaresi,bütçenin harcanması konusunda eskiler gibi hassasiyet gösteriyorlar mı?

    Kendilerine her gün yeri geldiğinde devamlı ?Öleceksin? diyen ve bunun karşılığında maaş alan kadrolar açıyorlar mı?!!!

     Her gün görevlerine geldiklerinde makamlarında karşılayanlar hep bir ağızdan? Gururlanma ?. Senden büyük Allah(C.C.) var? dedirtiyorlar mı?!!!

   Yoksa kendileri makamda iken tıpkı 12 Eylül darbesi sonrasında Kenan Evreni öve, öve yere göğe koymayanların daha sonra  etek giydirmeleri ve  bizde de makamdayken sürekli kendilerine ?Sayın? eki ile hitap edilenlerin bu makamdan ayrılınca ücüğüne cücüğüne kadar tefrikalar yazılıp daha sonra ise yeniden aynı kişinin makama gelince yazılanlar unutulup eskiden olduğu gibi ?Sayın Bay deruni dilden,canı gönülden!!!? yağdanlık övgülerini yapanları mı ?

    Gururlanma Padişahım senden  büyük Allah(C.C.) var diyenler yerine  sümme haşa? En Büyük Sensin(!) Senden Büyük Yok(!) diyenlere mi rağbet gösteriyorlar?!!!

    Ulular,Ulusu Mabudumuzun ?Ne ile gelirseniz gelin,fakat kul hakkıyla gelmeyin! ?emrinin gereği bunların cevabını ise milletimize bırakıyorum.

     İstisnanın dışında kalan makam gururu ve taassubuna kapılan mevki ve makam  sahiplerinden suni olarak oluşturulan gururlarından vaz geçerek,mahkemenin kadıya mülk olmadığı gerçeğiyle makamlarının da geçici olduğu gerçeğiyle yağcılar ile yağdanlıklara yüz vermemelerini!!!

   Her türlü karar ve harcamalarının ise hesabının bu dünyada  mutlaka sorulacağını,  çeşitli sebeplerle sorulamasa bile ahrette mutlaka sorulacağı bilinciyle kılı kırka yararak  görevlerini yapmaları dileğiyle.

     Cuma´nız Mübarek olsun.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


21.10.2016 08:27:11

Ali Genç

Eskiler ve Yeniler

Eskiler ve Yeniler