Bugün iki konuyu ele almak istiyorum, önce Niğde Çamardı ilçesinden toroslara boşa akan bir su var. Bu suyun gerek Niğde’ye gerekse Aksaray’a yetecek kadar olması ve içme suyu olarak da kullanılması için KOP Konya Ovası Projesi dahilinde ilimize de getirilmesi düşünülmüş ve bu konuda bir çalışma başladığını biliyorum. Bunu duyan Niğde Bürokratları ve Sivil toplum kuruluşları kıyameti kopardılar. Yok, efendim Ecemiş suyunu vermezlermiş ancak Aksaray Niğde’ye bağlanırsa verirlermiş.

        Bu kadar komik duruma düşmeye gerek var mı? Yıllardır Niğde’nin mahiyetinde kalmışız hem de 1930 yıllardan buyana Aksaray’ın ekmeğini yemiş insanlara biz düşmanlık yapsak ne ise. Bu ne kıskançlık ve düşmanlık inanın anlayamadım, Aksaray bize bağlanırsa suyu veririz lafı da çok basit bir laf, eğer bundan sonra bağlanacak varsa oda Niğde’nin bize bağlanarak ödeşmemiz.

       Aksaray’ın illiğinin haksızca elinden alınarak nüfus, coğrafi ve ekonomik olarak bağlı olduğu ilden büyük olmasına rağmen 55 yıl emrinde kaldığımız bir ili biz hazmetmişiz de onlar bizi hazmedemiyorlar. Maneviyatının yüksek olması nedeni ile maneviyat düşmanları tarafından illiği elinden alınarak Niğde’ye bağlanan bir ilin insanları yarım asırdan fazla bunun eksikliğini hissetti.

        Hala bunu kaşıyarak bize bağlansın lafı ile bam teline dokunmayı ben şahsen içime sindiremedim. Su bize lazım veremeyiz gibi cümleler kurarak karşı çıksalar anlarım. Ama kendilerinden ekonomik, coğrafi, sanayi ve nüfus bakımından büyük bir ili aşağılamaya çalışmak çirkinliktir.

        Eğer bu su boşa akıyor, her iki ilin içme suyuna yetecek durumda ise hükümetin programına da alınmışsa bu laflar boş laflar. Su gibi bir meselede katı bir duruma geçmek insan hayatını hiçe saymaktır. Bizim Hasan dağının arkasında zengin bir su kaynağı olsa bunu da Niğde istese veremeyiz bize bağlanın ondan sonra verelim mi dememiz lazım. Böyle sözleri söyleyenler oturdukları makamı küçülten ve hakkını veremeyen insanlardır. Ümit ediyorum ki, bu su en kısa zamanda ilimize gelir.

                                        Yeni sebze pazarı göz kamaştırdı

       İlimiz Fatih mahallesindeki yeni sebze pazarı Aksaray’ın gözde Pazar yeri olarak Aksaraylıların hizmetine girdi. Uzun zamandır açılması beklenen pazaryeri Pazar pazarı ile birlikte açıldı. Alışveriş yapanlar oh be diyerek nefes aldı. Bende bu pazarı gezerek gözlemledim ve çok beğendim.

       Ben yazları Egeye gider orada çocuklarla pazarları gezerim. Kapalı ve kimsenin kimseye dokunmadan alışveriş yaptığı pazaryerleri var. Kıskanmıyorum desem yalan olurdu, resimlerini getirir burada yayınlardım.

        Pazar pazarı olarak bilinen bu pazaryerinde rahat alışveriş yapmak insanları mutlu ediyor. Kimse bulunduğu yükseklikten aşağıya inmiyor, bir ip gibi düzgün kargaşa yok. Burasını gezerken niye yalan söyleyeyim Büyük Bölcek Mahallesindeki kapalı pazaryerinin de yeniden düzenlenmesi lazım. Bir haftada her yer düzenlenir, satıcılar buradaki gibi bir yükseklik ve kaldırıma çıkmalı. Çok kargaşa ve insanlar geçemiyor. Tezgâhlar ulu orta yerlerde kurulu, pazara gelenler yan yana geçemiyor.

       Yeni Pazar yerlerinde niye yalan söyleyeyim kamyonların duruşunu ve düzenini sevmedim. Onları da şöyle düzgün ve düzenli bir şekilde durdurmak bence daha iyi olur düşüncesindeyim. Duruş düzenleri hiç hoş olmamış vatandaş da beğenmiyor bu duruşu.

        Birde pazarda yeterli görevli zabıta göremedim desem yalan olur. Yapılan gözetleme binasında kimse yok idi. Acaba Pazar içinde mi dolaşılıyorlar diye baktım Pazar içinde de kimse yoktu. Böyle güzel Pazar yerlerinin ilk düzeni ve alıştırması çok önemli. Nasıl başlatır, nasıl bir düzen koyarsanız öyle devam eder ve düzende bozulmaz.

       Bu pazarımızı görünce diğer Pazar yerlerinin de yerleri Belediyeye aitse buralarda düzenleme yapılmalı. İnsan hiç değilse şöyle pırıl pırıl ayağına çamur değmeden alışveriş yapacağı yerler arzu etmiyor değil. Hiç değilse çarşı içinde kalan sağlıksız Pazar yerinden de kurtulmuş olduk. Modern çağda bu Pazar yeri zaten yakışmıyordu. İlimize böyle güzel bir pazaryeri kazandırmasından dolayı Sayın Belediye Başkanı Nevzat Beye teşekkür ediyorum.


16.01.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Ecemiş suyu ve kapalı Pazar

Ecemiş suyu ve kapalı Pazar