Bence Dünyanın en zor işi hiç kuşkusuz ki; Belediye Başkanlığıdır. Nasıl zor olmasın yerelin tüm insanlarının sorunlarını dinlemek ve çözmek zorundadır.

Vatandaş haklı olarak:

Yaşadığı şehrin yaşam kalitesinin yüksek olmasını,

Suyu akmıyorsa akmasını,

Çöpü alınmıyorsa alınmasını,

Yollarında rahat yürümesini,

Ölüsünde ağlayıp, düğününde oynamasını ister. Şehrin dul herifleri karı bile ister.

Başkanın tüm bu teknik sorumluluğu yanında bir de sosyolojik sorumlulukları vardır. Şehrin delisini de akıllısını da yarı akıllısını da dinlemek zorundadır. Tüm bunlara sessiz ve duyarsız kalma lüksü yoktur.

Başkan; vatandaşına karşı alınganlık ve kibir yapamaz ve yapmamalıdır. Vatandaş başkanına küsse de Başkan vatandaşına küsemez; bu dinimizce de günah sayılır. Bu görev öyle bir görev ki; hem teknik konularda marifetli, hem de sosyal konularda yetenekli olacaksın. Ekibini de buna göre Dizayn edeceksin.

Bu Başkanlık öyle bir zor görev ki; görev sonrasında yaptıklarınla anılırsın. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen yaptıklarınla anılırsın. İz bırakan işler yapmamışsan Üfürükten Teyyare gibi gelir geçersin.

Bu aynı zamanda siyasi bir görevdir ve kişiyi sırasıyla Milletvekilliği, Bakanlık, başbakanlık hatta Cumhurbaşkanlığına bile taşır.  İşte bu yüzden iddia ediyorum; Dünyanın en zor ve meşakkatli işi belediye başkanlığıdır. Bunu Anadolu’nun güzel bir sözü çok iyi tanımlar: “Tarlada izi olmayanın sofrada yüzü olmaz”.

Makamdayken önünde selama duran hemşerilerin makam sonrası seni görmezden gelir hatta Allah’ın selamını bile esirger.

Bu vesileyle yeni seçilen Belediye Başkanımız Sn. Haluk Şahin Yazgı’ya başarılar diliyorum. Görevini layıkıyla yerine getireceğine inanıyorum.

Rahmetli dedesi; nam-ı diğer Bıyığın Şammas eski bir belediyeciydi ve dünyada eşine az rastlanan bir zabıtaydı. Eskiden trafik işleri de zabıtanın görevleri arasındaydı. Sıkıysa esnaf kaldırımı işgal etsin; basardı cezayı. Sıkıysa at arabacı trafiği aksatsın düdüğünü bir çaldı mı Aksaray’ın dört bir yanından duyulurdu.

Nur içerisinde yatsın; dost, akraba, arkadaş ve partili ayrımı yapmaksızın görevini hakkıyla yapardı. Yeni başkanımızın da bu genlere sahip olduğuna inanıyorum. Aksaray’ımız için sosyal içerikli görüşlerimi kendisine ayrıca ileteceğim. İnşallah rahmetli dedesinin şanına yakışır işler yapar ve kendisi de tıpkı dedesi gibi ileride iyi işlerle anılır.

 

 

 


15.04.2014 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Dünyanın en zor İşi Belediye Başkanlığıdır.

Dünyanın en zor İşi Belediye Başkanlığıdır.