?Allah´ım Ümmü Seleme´ ye benden sonra benden daha hayırlı, onu hor görmeyecek, incitmeyecek bir koca nasip et.?  (Ebu Seleme)

Ümmü Seleme asil, açık sözlü, dirayetli, fetanet ve feraset sahibi, çok güzel ve akıllı bir hanımefendi idi.

Asıl ismi Hint´tir. Künyesi Ümmü Seleme ´dir. Künyesiyle meşhurdur. Babası Ebu Ümeyye Süheyl bin Muğire bin Abdullah bin Ömer bin Mahzum, annesi Atike binti Amir´dir. Mekke´de bi´setten 15 sene kadar önce doğmuştur.

Peygamber efendimiz ile evlenmeden önce Ebu Seleme İbni Abdülesed ile evliydi. Ebu Seleme aynı zamanda peygamber efendimizin süt kardeşi ve halasının oğludur.

Ümmü Seleme eşi Ebu Seleme ile birlikte İslam´a ilk girenlerden olmuştur. Hatta Ebu Seleme´nin peygamber efendimize gidip gizlice şehadet getirdiğini öğrenince sitem ederek şunları söyler. ?Sen doğru ve emin olan sütkardeşin ve halanın oğluna gittin de beni berberinde götürmedin.? Bunun üzerine peygamber efendimize gidip şehadet getirirler.

İbni Sad´ın Tabakat´ında sarahaten ifade ettiğine göre Ümmü Seleme fazilet ve kemal itibariyle Hz. Aişe ´den sonra gelir. Nitekim kendisi hadis rivayetinde ve ahkâmın naklinde Hz. Aişe ?den başka peygamber efendimizin diğer hanımlarının kâffesinden önde gelir. Hudeybiye sulhu esnasında ashap şehrin haricinde kurbanları kesmek ve tıraş olmak hususunda tereddüde düştükleri zaman Ümmü Seleme bu müşkülü halletmede peygamber efendimize yardım etmişti.

Kendisi Aişe validemizden sonra en çok hadis rivayet eden validemizdir. 378 hadis rivayet etmiş bu sebeple ?Ashab ül miîn? (200 ile 1000 arasında hadis rivayet eden 10 sahabe) arasına girmiştir.

Nasıl Bir Hanımefendiydi?

Hz. Ümmü Seleme hadis ilminde üstün olduğu gibi ashabı kiram kadınlarının içinde fıkhı en iyi bilenlerdendi. Hayatını züht, takva ve ibadetle geçirirdi. Her ayın ilk pazartesi, Perşembe ve Cuma günlerinde oruç tutardı. Namazın faziletlerine ve vaktine çok dikkat ederdi.

İnsanlara merhametli, çocuklara çok şefkatliydi. Müşfik bir anne olup ilk kocasından olan çocukları hakkında peygamber efendimize ?Bunlara gösterdiğim şefkat karşılığında ben ne sevap kazanacağım?? diye sorunca çok sevap olduğu cevabını aldı.

Kendisi cömert olduğu gibi başkalarını da teşvik ederdi. Fakirlerin ihtiyacını karşılayıp 2 hurma da olsa boş göndermezdi. Ashabı Kiram ´ın büyüklerinden Abdurrahman bin Avf çok miktarda mal ve servetinin biriktiğini dağılıp gideceğini söyleyince harcayıp dağıtmasını tavsiye etti. Bu hususta peygamber efendimizin bir hadisi şerifini de rivayet etti:

?Benim sahabelerim içinde öyle kimseler vardır ki benden sonra gözleri bir şey görmez.?

Peygamber efendimize çok hürmetkâr olup onun her şeyi ile bereketlenmek isterdi. Kendisi hizmetini yaptığı gibi ömrünün sonuna kadar peygamber efendimize hizmet etmek şartıyla kölesini azat etti.

Bereketlenmek niyetiyle peygamber efendimizin mübarek sakalından birkaç teli gümüş kutuda saklardı. Ashabı Kiramdan birinin sıkıntısı olursa bir kâse su getirip sakalı şerifi suya daldırır ve o kimsenin yüzüne sürerdi. O kimsenin de sıkıntısı giderdi.

Ümmü Seleme peygamber efendimizin en son vefat eden hanımlarındandır. Ömrü uzun oldu. Hz. Hüseyin efendimiz şehit edildiğinde üzüntüsünden ir şey diyemedi ve bayıldı. Pek kederlendi ve bundan sonra da pek yaşamadı.

Ümmü Seleme validemiz vefat ettiğinde 84 yaşındaydı. Ancak vefat yılı ihtilaflıdır. Hicretin 59, 61, 62 ve 63 yılında vefat ettiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Medine´de vefat etmiştir. Baki kabristanına defnedilmiştir.

Güzel Bir Duanın Neticesi: Habibullahla Evlilik

Ebu Seleme Uhut harbinde yaralanmıştı. Yarası iyileşeceği yerde daha da kötüye gidiyordu. En sonunda yarası iyice açıldı. Vefat edeceğini karı koca ikisi de anlamıştı. Bunun için Ümmü Seleme eşine:

?Duyduğuma göre cennetlik kocası ölen cennetlik bir kadın sonradan başka biriyle evlenmezse muhakkak Allah onu cennette kocasıyla bir araya getirecektir. Aynı şekilde cennetlik karısı ölen kişi de böyledir? dedikten sonra şu teklifi yapmıştı:

?Gel seninle sözleşelim. Ne sen benden sonra evlen, ne ben senden sonra evleneyim.? Fakat Ebu Seleme bu teklifi kabul etmemiş ve ?Sen benim sözümü dinle benden sonra evlen? demiş ve sonrasında şu duayı yapmıştı:

?Allah´ım Ümmü Seleme ´ye benden sonra benden daha hayırlı, hor görmeyecek ve incitmeyecek bir koca nasip et.?

Ebu Seleme bu duayı yaptıktan kısa bir süre sonra da şehit olmuştur. Bu olay hicretin 3.yılında meydana gelmiştir.

Ebu Seleme vefat ettiğinde Ümmü Seleme hamileydi. Çocuğunun doğumunu müteakip iddeti bitince kendisine sırasıyla Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer evlenme teklif ettiler. Ancak o kabul etmedi. Resûlullah efendimiz isteyince de dünürcü Hatip bin Beltea´ya peygamber efendimize hürmetlerini arz ettikten sonra kıskançlığını, çocuklarını ve şahit olarak velisinin bulunmadığını bildirdi. Resûlullah da Allahü Teâlâ´nın kıskançlığını gidereceğini, kendisinin de çocuklarına bakacağını bildirince nikâh kıyıldı.

Mihr ve çeyiz olarak 2 adet el değirmeni, 1 adet su testisi, çanak, deri yüzlü ve içi hurma dolu bir döşek verdi. Peygamber efendimizle evlendiği tarih hicri 4 miladi 626 senesinde Şevval ayının sonudur.

Evlilikleri hakkında Ümmü Seleme validemiz şunları söylemiştir: ?Ebu Seleme vefat ettiği zaman ben ?Ebu Seleme ´den daha hayırlı hangi Müslüman var? Rasulullah´a ilk hicrete den hane onun hanesiydi? dedim. Ben onu söyledikten sonra Allah onun yerine bana Rasulallahı verdi?

KAYNAKLAR

-Nurgül DERE, Hanım Sahabeler, İstanbul 2012

-Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, Çağ Yayınları, İstanbul 1992

-Mevlana NİYAZ, Kadın Sahabeler, Terc: Ali GENCELİ, Toker Yayınları, İstanbul 1971

-Mevlana ŞİBLİ, Asrı Saadet, Eser Neşriyat, İstanbul 1977


Hamza usluer
19.09.2017 13:21:14
Daha fazla gayret daha fazla muvaffakiyet

Tarih: 03.09.2017 13:50

Asude Usluer Uğurlu

Duayla Habibullahı Kazanan Bir Hanımefendi: Ümmü Seleme

Duayla Habibullahı Kazanan Bir Hanımefendi: Ümmü Seleme