Rahmetli annemin değişiyle; ?Sağ olana mübarek Ramazan Ay´ı yine geldi?.

*Oruç tutan ve tutmayan beni ilgilendirmez,

*Gündüz altı saat uykuyla evinde veya klimalı camilerde oruç tutanlar da beni ilgilendirmez,

*Oruç tutmayıp da oruçluymuş gibi davrananlar da beni hiç ilgilendirmez. Çünkü bu onların sorunudur. Herkes yaptıklarının ve yapmadıklarının hesabını Allah´ın katında verecek. Bunda kimsenin şüphesi olmasın.

Asıl beni üzen; davul olayıdır.

Nasıl mı?

Alın size Dört neden:

1-) Öncelikle insanlarımızın pek çoğu Ramazan´da gecesini gündüze, gündüzünü de geceye çeviriyor. Kimse kıvırmasın bunu evlerin ışıklarından, kahvehanelerdeki fayansçılardan ve Altı saat süren gündüz uykularından anlıyoruz,

2-) Davulcuya pek çok kişi para vermek istemiyor.  İhale ile alınan bu işin hasılatı da olmayınca davulcu kapıya dayanıyor ve gecenin yarı vaktinde bileğe kuvvet vuruyor davuluna. Kapı açılmazsa kapıya zarar verdiği bile oluyor. İyi de apartmanda uyku sorunu çeken hasta mı var bebek mi var kimin umurunda?

3-) Bazı uyanık davulcuların eksozu patlak bir steyşin arabanın bagajına oturarak sokaklarda davul çaldığını ve eksozun çıkardığı gürültünün davulun sesini bastırdığını görüyoruz,

4-) Yine bazı korsan davulcular Ramazan boyunca sadece üç gün davul çalarak vatandaştan para topladıklarını ve gerçek davulcunun mağdur olduğunu görüyoruz. Gecenin bir yarısında kim gerçek davulcuyu araştırır ki. Geçen bayram bizim apartmana üç ayrı davulcu bahşişe geldi.

Burada tüm vebal ve sorumluluk; vatandaşla davulcuyu karşı karşıya getiren yerel yönetimlerindir. Gelenekleri sürdürmek uğruna illa da davul çalınacak diyorlarsa buradan onlara bir tavsiyem var.

Tavsiye:

Yukarıdaki dört maddeden oluşan vebal ve sorumluluğa rağmen illa da davul çalınsın diyorlarsa:

Hiyerarşik bir düzen içerisinde; İlk gün Belediye Başkanı, diğer günler sırasıyla yardımcıları, encümen üyeleri, müdürler ve diğer personeller icra etsinler. Ne davulcular mağdur olsun ne de vatandaşlar.

Bu vesileyle tüm samimi dünya Müslümanlarının Ramazanı mübarek olsun.

 

Sevgi ve saygılarımla

 

 


23.06.2015 14:29:17

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Dört nedenle Ramazan davuluna karşıyım

Dört nedenle Ramazan davuluna karşıyım