Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de farklı dolandırıcılık faaliyetleri devam ediyor. Aslında Emniyet yetkilileri telefon mesajları ile sürekli bizleri uyarıyor ama ne hikmetse buna rağmen dolandırılanların sayısı az değil. Son günlerde telefon faturaları üzerinden dolandırıcılık hat safhaya ulaştı. Size sunulan cazip tekliflere aldananlar gelen faturalar karşısında şaşkına dönüyorlar. Ama şaşmaya gerek yok buna kendileri düşüyor diyebilirim.

     Sizi çok önemli bir kişi tarafından veya cazip bir teklifle gelen telefonlar, hatta bir borcunuz var biz hukukçuyuz falan bankadaki hesaba şu parayı yatırmazsanız suçlu duruma düşeceksiniz gibi gelen telefonlar.

      Bazen adınıza bir paket var şu kadar ödeme yapın paketinizi alın. Almazsanız şu kadar zarara uğrayacaksınız.

     İnternet üzerinden arkadaş olduğunuz birisinden veya çok önemli bir kişi adına sayfa açıp size arkadaşlık gönderiyorlar. Sonrada size mesaj yazarak ben falan alışveriş yerinden hediye dağıtıyorum, sizin adınıza da hediye çeki alayım. Telefonunuz faturalımı diyor. Sizde gönderen kişinin itimat edilir bir isim olduğunu düşünerek faturalı diyorsun.

      Ardından telefon faturanızı yazarmısınız diye yazıyor. Siz telefonunuzu yazarsanız telefonunuza hemen bir mesaj geliyor ve mesajda bir şifre veriliyor. Bu şifreyi onaylamanız isteniyor. Şifreyi onayladığınızda hapı yuttunuz ve telefon faturası binin altında olmayan bir fatura ile karşılaşıyorsunuz.

      Son günlerde birde ilimizde emlakçi adı ile ilgili bir dolandırıcılık olayı ortaya çıktı. Evini kiraya vermek isteyenlerden evi kiralanması için sözleşme yapıyorlar. Sonra bu evi kiraya vermek için müşteri arıyorlar, müşteriye sözleşme yaparken teminat gibi kâğıtlar imzalatıyorlar. Bunu okuyup dikkat etmeyenler yandı vallahi içinde birde boş senet imzaladı ise senedin içi başka birinin adına dolduruluyor. Bu senet sonra başka şebekenin eline geçiyor ve ardından icra takibi.

      Eğer apartmanın birde yakıt borcu varsa onu kapıcılara verip parayı aldığına dair teminat almak için birkaç kâğıt imzalatıyorlar. Kapıcı Allahın adamı safsa bunların içinde boş senet imzaladığını kapıya icra kâğıdı gelene kadar haberi olmuyor.

      Geçtiğimiz günlerde buna benzer bir olayı kendi apartmanımda yaşadım. Ama konunun önemine binaen buradan anlatmak istemiyorum soruşturmanın selameti açısından.

      Konuyu Sayın Emniyet Müdürümüz Mehmet Aslan Beye ilettim, sağ olsunlar konu ile ilgili olarak mağdurlarla yakından ilgilendiler. Buradan kendisine teşekkür ediyorum, hassasiyetine ayrıca teşekkürler.

      Bunun gibi veya benzeri olayların Emniyetimize bildirmeleri halinde, en azından teknik takiple suçlular yakalanacaktır. Bu konuda Emniyet birimlerimizin hassasiyetlerini buradan sizlere iletmek isterim. Yoksa tek başınıza bu konuların üstesinden gelmeniz çok zor.

    Konuyla ilgili olarak bende en fazla Feyste dolandırıcılarla karşılaşıyorum. Bu yazıyı yazdığım esnada bana yazan bir arkadaş telefon faturamın faturalı olup olmadığını sordu. Soran kişi benim çok yakın arkadaşım bir idareci. Baktım bende iki ayrı sayfası var, anladım ki birileri bu arkadaş adına sayfa açıp bana arkadaşlık göndermiş bende kabul etmişim. Baktım arkadaşın bende eski bir arkadaşlığı var birbiri ile hiç ötüşmüyor.

      Hemen aklıma dolandırıcı olduğu geldi ve ben kendisinin arkadaşım olmadığını dolandırıcı olduğunu yazdım. Anında yazmayı kesti ve hemen beni üstelik silip engellemiş. Eğer ayıkmasam bizde bir dolandırıcı kurbanı olacaktık.

      Yazın Üniversiteli oğluma bir paket geldiği ve kargodan almamız ile ilgili telefon geldi. Allahtan oğlum burada idi ikimiz kargoya gittik. Kargoya yüksek bir rakam yatırıp paketimizi almamız istendi. Oğlumda ben paket falan istemedim üstelik ben Konya da ikamet ediyorum dedi ve paketi iade ettik.

      Yani artık halkımız her gelen mesaja ve adınıza falan yerden hediye veya başka bir şey çıktı konularına dikkat etmeliler. Emniyetimizin uyarılarını dikkate alırlarsa mağdur olmazlar.

      


10.03.2016 11:16:25

Erdogan Kaya

Dolandırıcılara dikkat

Dolandırıcılara dikkat