Anne karnında, doğum sırasında ya da doğum sonrasında çeşitli sebeplerden dolayı beyinde meydana gelen kalıcı ve ilerleyici olmayan sorunlar fiziksel gelişimi de etkiler. Normal gelişim eğrisine göre devam eden fiziksel ilerlemeyi aksatır. Bebeğin sağa-sola dönme, baş kontrolü, oturma, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi fiziksel gelişim süreçleri sekteye uğrar. Bebeğin fiziksel gelişim sürecinin aksaması ailesinin farkına varmasıyla hastaneye başvuru ile tanı ve tedavi süreci başlar.

            Ülkemizde bu tür sorunlarda fizik tedavi ve rehabilitasyonun öneminin sağlık camiası ve gerekli yönlendirici kurumlar tarafından yeterince kavranmadığı görülüyor. Bu yüzden tedaviye yönlendirme süreci çok uzaya biliyor. Erken dönemde tedavinin getirdiği avantajlar kayboluyor. Geç başlanan tedavi de ise sonuç almada işi zora sokuyor. Bu konu da özellikle milli eğitime bağlı çalışan rehberlik araştırma merkezlerinde fizyoterapist istihdamına acilen başlanmalıdır. Hastane de ise gerekli uzmanlık alanlarına bu konuda eğitim verilmelidir. Bu sayede fizik tedavi ve rehabilitasyon için erken tedaviye başlanabilir. Hastane ye başvuru ve yönlenme süreçlerini olumlu atlatan hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde hemen tedaviye başlanır. Tedavi de fiziksel ilerleme hedef olduğu kadar ortopedik, nörolojik ve pulmoner problemlerden koruma da bir o kadar önemlidir. Koruyucu yönde de tedavi uygulamak ileride oluşabilecek problemlerden kaçınmak için en iyi yoldur.

            Beyin felci tanısı konulan bebeklerde sonrasında ne olacağı ailelerin kafasında büyük bir soru işareti olarak kalır. İyi bir tedavi ve yönlendirme olmadığında ortaya çıkabilecek sonuçlar endişe vericidir.Tedaviye başlanmadan geçen her gün ise tedavi için geçikmedir. Bu yüzden ailelerin haklı endişeleri onların çabaları ile tedavi ve yönlendirme noktasın da doğru bir adım atmalarına zemin hazırlar. Önceki yıllara göre ülkemizde bu noktada devletin sunduğu imkanlar hayli artmasına rağmen bürokraside ki gereksiz tavırlar ve kraldan çok kralcılık vatandaşların bu imkanlardan yararlanmasının önüne set çekiyor. Bu konuda ailelerin bilinçli olması kendi haklarını bulundukları ortamda ve gerekirse daha üst makamlarda araması çok önemlidir. Bu hastalarda tedavide ki en önemli saç ayakları; iyi bir tedavi, yönlendirme ve devamlılık şeklindedir. Bu ayaklardan birinin bile aksaması alınacak verimi büyük oranda eksiltir.

            Ailelerin bebeklerin yürümesi noktasında erken fizik tedavi ve rehabilitasyona başlaması gerekiyor. Tedavide devamlı olmak, fizyoterapistin yönlendirmelerine göre multidisipliner birekip oluşturulması ve tedavide işin uzmanın tercih edilmesi elzemdir. Süreç bu şekilde olumlu ilerlemeye başlar. Devletin sunduğu imkanlardan yeterince faydalanmak ise her hastanın hakkıdır. Bu noktada ülkemizde rehabilitasyon için çeşitli kurumların yönlendirmesi gerekiyor. Bu tür yerlerde kişilerin haklarını yeterince bilerek gitmeleri ve olumsuz durumlarda haklarını arayarak tedavide aksaklığa mahal vermemeleri gerekir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle?


14.02.2016 18:53:04

Abdullah Güdendede

Doğumsal Beyin Felci ve Yürüme Problemi

Doğumsal Beyin Felci ve Yürüme Problemi