Efendim yazımın başlığı Salı günü İl Genel Meclisini ziyaret eden Sayın Valimiz Selami Altınok’a ait bir cümle.  Sayın valimiz 2012 yılının son meclis toplantısına katılarak meclis üyeleri ile sohbet edip bir konuşma yapmıştı. 2013 yılının ilk haftasında da İl Genel Meclisini ziyaret ederek bir konuşma yaptı. Ziyarette genel sekreter Yusuf Beyde vardı.  Konuşmasının sonunda Meclis üyelerinden Hüseyin Hüyük, Ramazan Segikaya, Mehmet Özçiftçi, Dede Teke ve Sönmez Özel’in sorularını cevapladı.

        Sayın Vali Selami Altınok altı çizilecek cümleler ile konuşma yaptı. Konuşması sohbet havasında idi, ama gerekli yerlere ince mesajlar verdi. Bakın yine tekrar ediyorum, Sayın Valimizin makamına sadece hoş geldin’e gitmiş bir gazeteciyim. Kendileri ile ya telefon da yâda toplantı ve bazı yerlerde denk gelmem nedeni ile görüşüyorum, yalamalık olsun diye de söylemiyorum.  Genel intibaım yavaş yavaş şekillendi çünkü epey zaman geçti ilimize geleli, adam gibi adam diyebilirim.

       Toplantıdaki konuşmasının bazı bölümlerini özetleyim; “ Kar çalışması fevkalade düzenli, Güzelyurt, Sarıyahşi ve Ağaçören ilçelerinin dışında kapalı yerimiz yok. Buralarda da zaman zaman tipi var tipiden dolayı çalışmalar aksıyor. Konuya ilk olarak Eğitimden başlarsak eğitim bizim için çok önemli, okul sıkıntıları var. Bunu aşmak için hazine arazilerini, gerekirse Belediyenin arsalarını kullanacağız. Hiç bulamazsak, havlusu geniş olan okullara ilave yaparak bunları aşacağız.

     Geçen yılın bir kısmında burada idim, bu yıl plan ve projeleri ölü dönem olan kış mevsiminde yapacağız. Büyük bir ihtimalle Nisan ayında çalışmayı başlatacağız, asfalta bu yıl ağırlık vereceğiz. Çalışma döneminde plan proje yapılmaz, çalışma zamanı iş yapılır.

        Bundan sonra köylere parke taş döşeme işinin ihalesi merkezden yapılacak. Merkezden maksadım ise ilçeler bu işi kendisi yaparken il merkezide ihalesini kendisi yapacak. İşlerin hızlı bir şekilde yürümesi için bu şart, ayrıca ihale yapılırken sıradan insanlara değil bu işi yapan insanlara verirsek yapılan işler yüz yıkar.

        Devlet millete hizmet için para gönderiyor, bu paraları çar cur etmeden millete en iyi hizmeti vereceğiz. Millete hizmet için gönderilen parayı harcamadan devletin parasını bankaya faiz için koyanlar var. Devletin parası ile devletten faiz alınmaz, para faize yatırılsın diye değil millete hizmet edilsin diye gönderiliyor. Bunu yapan kaymakamlar olursa uyarmanızı istiyorum, paraları millete harcasınlar. Ben de bu şekildeki davranışlara son derece karşıyım.

        İl Genel Meclisine talepte bulunana daire müdürleri Meclise gelip sizi bilgilendirmiyorsa, o daire müdürünün evraklarını yâda talebini görüşmeyin. Gelsinler burada talepleri ile ilgili sizleri bilgilendirsinler. Bende bu konuda kendilerine uyarı yapacağım.

       Vali meclisi denetleme yetkisine haiz değil, aldığı kararları da iptal etme yetkisine sahip değil. Sürekli gündeme gelen iade konusu meclisin kararını iptal değil. Hukuk çerçevesinde alınmamış bir karar olursa, bu kararı yeniden gözden geçirip hukuki bir yanlışlık olmasın diye vali meclise tekrar görüşmek üzere iade eder. Dolayısı ile kanuni sorumluluktan hepimiz kurtulmuş oluruz.

        Geçen sene gezdiğim bazı yerlerde atılan asfaltları beğenmedim. Bende bu işi az çok anlıyorum, elenmemiş tozlu mucuru asfaltta kullanırsanız bir yağmurda asfalt diye bir şey kalmaz. İhale yapan arkadaşlar mucuru teslim alırken bakacak, eğer mucur tozlu ise almayacaksın kardeşim. Eğer bu sene bunu görürsem ben gereğini bizzat yapacağım” dedi.

        Ben aldığım notlardan bazılarını sizlere aktardım, inanın öyle güzel ortamda bu konuşmalar samimi bir şekilde konuşuldu. Hatta Sayın Vali bir şey anlatacaktı, “ Erdoğan Bey gazeteci burada olmasa bir konuyu paylaşacaktım” dedi. Sayın Mehmet Özçiftçi, “ Erdoğan Bey Ak Parti yandaşı siz anlatın olumsuzsa yazmaz” diye bana laf attı.  Sonrada, “ ne yapayım sana takılmadan edemiyorum” diyerek takıldı. Tabi bunlar birer samimiyetin güzelliği.

       Kısacası kısa zamanda konulara vakıf olan Sayın valimiz inanın her köy ve bölgeyi öğrenmiş. Hatta meclis üyelerinin tamamına ismi ile hitap ediyor, mükemmel bir zeka. Bu vali Aksaray’da iş yapar dedim ve bunu bugün görüyorum.


9.01.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Devlet Kendinden Faiz Almaz

Devlet Kendinden Faiz Almaz