Dershanelerin kaldırılmasını sorgulamaktan önce herkes şunu iyi bilmelidir ki; dershaneler neden peyda oldu? Bu sorunun yanıtını bulmadan kimse bu konuda ahkâm kesmesin.

İş hayatını eğitimde geçirmiş bir kişi olarak söylüyorum; bakın bu hallere nasıl geldik:

Siz; yıllarca eğitim sistemini yaz-boz tahtasına çevirirseniz olacağı sonuçları da bu olacaktır. Araştırmaya dayanmayan ezbere ve zamana karşı yarışa dayanan bir eğitim sisteminiz olursa ve bilgiyi de bu olumsuzluklarda ölçme ve değerlendirmeye alırsanız olacağı da budur.

Bunu da birileri fırsat bildi ve sayıları mantar gibi artan dershaneler ortaya çıktı. Dershaneler insan üzerinde kalıcı ve kullanıcı bilgiler yerine sınavlarda zamana karşı yarışmanın cinliğini öğrettiler. Çünkü talep buydu.

Ülkemizde dershanelerin yeri ve önemi o kadar arttı ki; neredeyse Milli Eğitim’in yerini alır oldu. Öyle bir sektör haline geldi ki; vatandaşlar örtülü bir paralı eğitim sarmalına girdi. Bu arada varlıklı aile çocukları fakir aile çocuklarının önüne geçerek fırsatlar kazandı. Bazı dershaneler daha da ileri giderek öğrencilerinin kapasitelerini hiçe sayarak; parayı basana üniversite kazandırma garantileri bile verdiler. Bu da dershanelerce soruların satın alındığı şüphelerini bile ortaya çıkardı. Bu tezi piyasadaki bir kısım kalitesiz ve defolu okumuş meslek sahipleri doğrulamaktadır. Yakinen öyle defolu profesörler tanıyorum; nasıl olmuş da bu aşamaya gelmiş diye insan şaşmadan edemiyor.

Gelişmiş ülkelerde de dershaneler var ama bunlar öğrencinin eğitim kurumlarından aldığı kaliteli eğitimin üzerinde bir artı eğitim vermektedirler. Keşke bizde de aynı durum olsa da dershaneler kapanma yerine sayıları daha da artsa.

Buradan tüm yetkililere sesleniyorum:

Eğitimi ezberden uzak ve yararlı bir bilgi müfredatı ile yapar ve buna göre de ölçme ve değerlendirme yaparsanız ancak o zaman vatandaşları dershane sarmalından kurtarırsınız. Aksi halde dershaneleri kapatmakla hiçbir sonuç elde edemezsiniz. Siz kapatırsınız başkaları bu hizmeti ya merdiven altında ya da ev odalarında verir.

Bu vesileyle yeni eğitim ve öğretim yılının tüm öğrenci ve öğretmenlerine hayırlı, uğurlu ve verimli geçmesini dilerim.

 

 


17.09.2013 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Dershaneler Kaldırılıyormuş

Dershaneler Kaldırılıyormuş