Bugün 1.Dünya savaşı sonrası Emperyalist ülkeler tarafından işgal edilerek parçalanan Osmanlı devletinin işgalinden milletimiz tarafından yapılan milli mücadelenin ardından 6 asırlık imparatorluğun kurtarılan toprakları Anadolu ve Trakya´daki topraklarımızın üstünde kurulan Türkiye Cumhuriyetinin 94. yıl dönümünü kutluyoruz.

CUMHURİYET KELİMESİNİN ANLAMI CUMHURUN YANİ MİLLETİN KENDİNİ YÖNTMESİ ANLAMINA GELİRKEN MAALESEF BİR ÇOK BU İSİMLİ ÜLKEDE BU ANLAM HAVADA KALMAKTADIR!

   Cumhuriyetle yönetilen ülkelerin bazılarında  bazı değişiklikler gösterse de kelime anlamı olarak ? Hükümet başkanının ve kabinesinin veya bunlara güven oyu verecek olan Milletvekilleriyle Senatörlerin o ülkenin milleti tarafından belli bir süre için ve yetkilerinin sınırları belli olan egemenlik hakkının seçimle bunlara devredilerek kullanıldığı ve yönetenlerin millet karşı yaptıkları her şeyden sorumlu oldukları  yönetim biçimi? olan Cumhuriyetlerin maalesef çoğunda Bizdeki 1950 öncesi ve 1961 sonrasında olduğu gibi bu sözlük anlamı havada kalmaktadır!!!

1950´DEN ÖNCEKİ GENEL VE MAHALLİ SEÇİMLERİ AÇIK OY VE GİZLİ TASNİFLE YAPILIYOR VE SEÇİME SADECE BİR TEK PARTİNİN ADAYLARI KATILDIĞINDAN KATILIM ORANI VE ALINAN OY BELLİ DEĞİLDİ!

    Bizim ülkemizde de 1923-50 arası resmiyette yönetilenlerin babadan oğula görevlendirilen yöneticiler yerine  millet tarafından seçildiği bir seçim sistemi olmasına rağmen pratikte seçmene yönetime talip olanlar tarafından  tercih hakkı verilmediğinden  Cumhur´un hakimiyeti göstermelikti ve pratikte hiçbir etkisi yoktu!!!!!!

  Türkiye Cumhuriyetinde 1923´le 50 arasında yapılan genel ve mahalli seçimlerine iki çok partili başarısız seçim denemeleri dışında seçimlere tek parti katıldığından ve adayların merkezden belirlenmesiyle açık oy gizli tasnif sistemi nedeniyle kimin ne kadar oy aldığı, seçmenin ne kadarının sandığa gittiği belli değildi.

   Sadece dışarıya karşı seçim sonuçları açıklanıyor ve kimlerin nereden seçildikleri açıklanıyordu.

TÜRKİYEDE 1946 YILINDA YAPILAN İLK ÇOK PARTİLİ BEÇİM YİNE AÇIK OY GİZLİ TASNİFLE YAPILDIĞINDAN VE SANDIK BAŞINDAKİ MEMURLARDA İKTİDAR TARAFINDAN BELİRLENDİĞİNDEN SEÇİMİN GALİBİ CHP İLAN EDİLEREK İKTİRAD KALMA ÖMRÜ 4 YIL DAHA UZATILDI!

   1946 yılının 21 Temmuz günü yapılan Türkiye Cumhuriyetinin ilk çok partili seçiminde de eski alışkanlık ve iktidarı koruma içgüdüsüyle açık oy gizli tasnif yöntemiyle yapılması, sandık başındaki memurlarında iktidar partisi CHP tarafından yani hükümet tarafından belirlenmesi nedeniyle seçime katılan 6 partinin adaylarından seçmenin hangi partiye ve dolayısıyla da adaylarına oy verdiği belli olmamış 465 milletvekilinin 397´sinin CHP´den  61´nin DP´den seçildiği açıklanmıştı.

  CUMHURUN HAKİMİYETİ İLK DEFA 1950-60 ARASINDA YAPILAN ÇOK PARTİLİ SEÇİMLE SAĞLANDI!

  Tarihimizde ilk defa 14 Mayıs 1950´de yapılan gizli oyla açık tasnif sistemiyle Cumhur un ilk defa iradesini serbestçe ortaya koyması ve 487 milletvekilinin 408´nin DP tarafından kazanılmasıyla milletin hâkimiyeti on yıllığına da olsa demokrasi tarihimizde ilk defa sağlandı.

1961 ANAYASASIYLA MİLLETİN İRADESİNE ATANMIŞ SİLAHLI VE SİLAHSIZLARIN ORTAK EDİLMESİYLE  MİLLET İRADESİ YENİDEN RAFA KALDIRILARAK SÜREKLİ MÜDAHALEYE AÇIK HALE GETİRİLDİ!

   1961 Anayasasıyla milli iradeye silahlı silahsız atanmışların ortak edilmesiyle millet iradesinin etkisizleştirilmesi yani on yıllık aradan sonra yeniden rafa kaldırılmasının yanında devamlı olarak atanmışların  yapılan idareye müdahale etmelerine imkan vermeleri merhum Özal´ ın iktidarından itibaren yapılan birçok anayasal ve yasal düzenlemeye rağmen 2010 yılına kadar etkisi azalarak ta olsa devam etti.

MİLLİ İRADEYE ORTAK EDİLEN ATANMIŞLAR MİLLETİN İNANÇ VE MİLLİ DEĞERLERİNİ PRESSLEDİ!

   Anayasada hakimiyeti düzenleyen madde Hakimiyetin kayıtsız şartsız millette olduğu belirtilmesine rağmen bu iradenin anayasal kurumlar aracılığıyla kullanılacağı ibaresiyle ortak yapılanlar bu vatanın evlatları olmalarına rağmen kimisi silahıyla, kimisi cüppesiyle, kimisi ise makamının nüfuzuyla  on yıllarca milletin yani ülkenin ve kendilerinin de sahibi olan maaşlarını ödeyen cumhurun dini ve milli  değerlerine baskı üstüne baskı uyguladılar.

CUMHURUN TAM HÂKİMİYETİNİ SAĞLAMANIN ÇARESİ YENİ TAM SİVİL ,DEMOKRATİK ANAYASA

    2016 yılı 15 Temmuz hain ve alçak kalkışmasına kadar  azalarak ta olsa devam eden bu silahlı ve silahsız atanmışların baskıları milletin silahlara karşı gövdesini siper etmesiyle filen sonuçlansa da bu konuda Anayasal ve yasal düzenlemeler yapılmadığından milli iradenin teminat altına alınabilmesi için en kısa zamanda tam sivil ve tam demokratik bir anayasanın yapılması şarttır.

    Milletimizin tekrar kendi öz yurdunda parya olmaması için gereken anayasal ve yasal  düzenlemelerin zaman geçirilmeden yapılması dileğiyle Cumhuriyetimizin 94. yıl dönümü kutlu olsun.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


29.10.2017 07:50:06

Ali Genç

Cumhur´unu Dışlayan Cumhuriyet´ten! Onu Kucaklayan Cumhuriyet´e!

Cumhur´unu Dışlayan Cumhuriyet´ten! Onu Kucaklayan Cumhuriyet´e!