Bir gurbetçi ailenin çocuğu ve akrabalarının tamamına yakını gurbetçi olan ve ömrümün en az 2 yılını onlarla geçiren, 1989-95 yılları arasında onlara özel ülkemizin ilik ve ta gazetesi olan Vatandan Selam´ı yayınlayan olarak meslektaşlarım arasında gurbeti ve gurbetçiyi en iyi bilen,tanıyan ilimizin yegane gazetecisiyim.

  Kendileriyle yaşayarak onları bilen olarak yaptığım tespite göre yakın bir akrabası veya arkadaşının vefatı, ağır hastalığı, kaza veya belası olmadıkça, ticari bir avantaj için gelmeleri de gerekmiyorsa gurbetçilerimiz kış aylarında izne gelmiyorlar.

   Anne ve babaları Türkiye de olanlar mümkün olduğunca her yıl izne gelirlerken, bunların dışında kalanların genel çoğunluğu ise iki yılda bir izne geliyorlar.

    ÖZEL ARAÇLARIYLA İZNE GELENLERİN 1 HAFTALARI YOLLARDA GEÇİYOR!!!

      Bayram arifesi günkü yazımda da belirttiğim gibi izne gelen gurbetçilerimizin kendi özel arabaları, tren, otobüs veya  gemiyle izne gelenlerinin ortalama olarak bir haftalık izinleri geliş ve gidiş yolunda.

    Uçakla gelenlerinin ise iki günü geliş ve gidiş yolculuğunda geçiyor.

     Zaten ortalama bir aylık izni olan gurbetçilerin bu geliş gidişten geriye kalan zamanları ise emlak vergilerinin, biriken elektrik,su ve gaz,telefon paralarının ödenmesi.

     Hizmete kapalı olan telefon, elektirk, su ve diğer aboneliklerinin açtırılması, yeni abonelerin yapılması.

   Nüfus cüzdanı veya bazılarının ise pasaportlarını yenilemesiyle, Türkiye´de bulunan ve izinden izine kullandıkları otomobillerinin geçen kara yolu muayenelerini yaptırmaları ve tahakkuk eden vergilerini yatırmak.

     Yeni ev, arsa, dükkân veya araba alanların, elindekini satanların bu satış işlemelerinin yapmasıyla geçiyor.

     Böyle olunca da gurbetçilerin dinlenmek için, akrabalarına ayıracakları zamanın önemli bir kısmını yaptıkları işlemlere ayırmak mecburiyetinde kalıyorlar!!!

 VALİLİK TARAFINDAN İL GENELİNE, BELEDİYENİN İSE YAYINLAYACAĞI İÇ GENELGEYLE HER YILIN

 HAZİRAN BAŞI´INDAN EKİM SONUNA KADAR GURBETÇİYE POZİTİF AYIRIMCILIK SAĞLANMALI!!!

      Daha önce bu konuda yazdığım onlarca yazılarda dönemin mülki amirlerinin isimlerini de vererek kendilerine hitaben gurbetçilerimizin eş dost ve akrabalarına daha fazla zaman ayırabilmeleri, vatanlarını daha çok gezebilmeleri için onlara ilimiz genelinde pozitif ayırımcılık yapılmasını istedim.

    2009´da ziyaret edip bunu kendisine yapılması gerekenleri bizzat ilettiğim dönemin Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu ise pozitif ayrımcılığın tüm vatandaşlara tanınacağını(!) belirtmiş,fakat sadece belirtmekle kalmış,tüm ısrarlarımıza rağmen bunun ötesine  bir adım bile geçememişti.!!!

     Olmuşla ölmüşe çare olmadığı gerçeğiyle geçmişin geçmişte bırakılarak Arife günüde belirttiğim gibi Vali Şeref Ataklı tarafından gurbetçilerimizin izinlerindeki hayat standartlarının olabildiğince yükseltilmesi, en azından rahatlatılmalarının sağlanması gerekir.!!!

    Bu nasıl sağlanabilir?!!!

1 HAZİRAN-30 EKİM ARASI İL GENELİNDE VE TÜM BELEDİYELERDE GURBETÇİLER İÇİN TÜM RESMİ KURUMLARDA ÖZEL HİZMET BANKLARI KURULMALI!!!

      Gurbetçilerimizin kendilerine,eş dost ve akrabalarına ve daha çok turistik gezi ile alışverişe zaman ayırabilmeleri ve alacakları yüksek standartlı hizmetle zaten yüksek olan vatan sevgilerinin daha da katmerleşerek zirve yapması için Vali Şeref Ataklı tarafından il geneline.!!!

    Bu senenin Nisan ayında gurbetçilerimizle Avrupa ülkelerinde buluşan ve evvelki hafta kendisine bu konudaki dileğimi yüz yüze görüşürken ilettiğim Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı tarafından ise iç genelgeyle Belediyenin tüm birimlerine bir talimat yayınlanmalı.

    Bu talimatla her yılın 1 Haziran ve 30 Ekim tarihleri arasında gurbetçilerimizin taleplerine öncelik verilebilmesi için ilimiz merkez ilçe ve bağlı ilçelerin tüm resmi kurumlarında sadece gurbetçiye hizmet edecek veya gurbetçinin öncelik hakkı olacak öze hizmet bank veya banklarının açılması sağlanmalı.

GURBETÇİYE HİZMET VERECEK OLANLAR KIRITASİYECİLİK YAPMAMALI!!!

   Buralarda işlemler yapılırken mümkün olduğunca bürokratik engeller ile Mevzuat hazretleri arkasına sığınılmaması,olabildiğince inisiyatif kullanılarak kırtasiyecilikten uzak durmaları.

  Gelen talep ve oluşan sorunlara gurbetçilerimizin bulundukları ülkelerde alışık oldukları gibi pratik çareler bulmaları.

      İşlemler yapılırken yer müsait ise işlemleri bitinceye kadar müracaatta bulunan gurbetçilerin rahat edebilecekleri oturma yerleri hazırlanarak mutlaka kendilerine yer gösterilerek ve zaman müsaitse ikramlarda bulunulmalı.

AKSARAY TÜRKİYE GENELİNE ÖRNEK OLMALI

   Tüm gurbetçilerimizin gönlünün alınabilmesi için ilimiz Valiliği tarafından sağlanacak pozitif ayrımcılığını ülkemiz genelinde de uygulanması için İç İşleri Bakanlığına da bilgi verilmesi ve Aksaray´ımızın ülkemize de örnek olmasının sağlanması için gerekenlerin yapılması dileğiyle.

 TOPLU VURDUKÇA YÜREKLER ONU TOP SİNDİREMEZ!!!

   Şanlı Urfa´nın Suruç ilçesindeki canlı bombanın patlatılmasıyla yapılan kahpece saldırıda 31 kişi hayatını kaybederken,  100´e yakın vatandaşımız ise yaralandı.

 Ortalığı kan gölüne çeviren saldırının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu´nun yaptıkları terörü kına ve birlik yönündeki açıklamaları milletimizden tam karşılık gördü.

   Ülkemizin 81 vilayet adeta tek yürek oldu.

   Ara başlığa aldığım İstiklal Şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy´un millet arasına ayırımcılık girmedikçe düşmanların silahlarının zarar vermeyeceğini belirttiği şiirindeki gibi yek vücut olan milletimiz tarafından ortaya konan birlikle bu hainlere en büyük ceza verildi.

    Dini,dili, milleti olmayan terör belasının kökünün kazınması  için bu birliğimizden asla ve asla vaz geçilmemesi dileğiyle milletimizin başı sağ olsun.

 Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

 


21.07.2015 06:12:21

Ali Genç

Çözüm´ün Adı Top Yekun Ayrımcılık

Çözüm´ün Adı Top Yekun Ayrımcılık