Geçen hafta içi bir yazı kaleme alarak, “ Aksaray Konya yol boyuna taşınmalı” başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazımın son bölümlerinde bu bölgeye yapılacak, “ canlı hayvan borsası” hakkında olumlu görüşte olmadığımı yazmıştım. Yapılacak yerin yeniden gözden geçirilmesinin uygun olacağını belirtmiştim. Geçtiğimiz gün Borsa başkanı Sayın Hamit Özkök’le bir araya gelerek konuyu görüşerek borsanın yerine beni götürerek gezdirdi. Tabi yazıma duyarlılığı için teşekkür ederim. Bizde şeffaf gazetecilik anlayışımız gereği konuyu paylaşmak istedim. Konuyla ilgili ne yazmıştım önce buna bakalım.

“Aklıma gelmişken yazayım, Ticaret Borsası bölgeye yakıştı. Ancak aldığım bilgilere göre Canlı Hayvan Borsası ve Besicilik alanı bu bölgeye kurulacakmış. Bana göre son derece yanlış bir yer tespiti olur.

Ticaret Borsası Başkanı Sayın Hamit Özkök kardeşim sevdiğim ve takdir ettiğim bir kişi. Yaptığı çalışmalarındaki başarıları da belli. Ben Canlı Hayvan Borsasını daha uzak bir yere yapılacağını tahmin ediyordum.

Ticaret Borsası civarına bu hizmeti yerleştirmek bölgenin geleceğini karartmaktır. Gelen hizmet fevkalade güzel bir hizmet emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama yer konusunda yeniden gözden geçirmelerini istirham ediyorum.

Sütaş bölgemizde Organize sanayi bölgesinde ama aldıkları araziler kanalı ile kimseye ve çevreye zararı olmadığı halde en ilerlemiş teknolojisini kullanmalarına rağmen dışkı şerbetini ve gübresini mecburen mandıra bölgesine bırakıyorlar ama kokuya mani olamıyorlar.

Şehrin gelecekte istikbali olacak bölge yeni bir şehir olacak. Hemen çevresinde okullarımız, Polis okulumuz ve Cezaevimiz yapılıyor, yarın yerleşim alanları olduğunda buraya yapılacak Canlı hayvan borsasının dışkı ve şerbeti kokmayacak mı?

Geleceği hesap ederek yer konusu yeniden gözden geçirerek uzak bir bölgeye yapılmalı. İlimiz Valisi, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız ve Borsa Başkanı Hamit Özkök bir araya gelmeliler ve konuyu yeniden ivedi bir şekilde gözden geçirmeliler.

Hizmet güzel, ama ileride yapılan tüm hizmetleri gölgeleyecek kokuyu verirseniz beddua alırsınız. Kılıçaslan parkı çok güzel ama burada yanan mangalların kokusundan rahatsız olan çevre sakinlerinin ettiği bedduayı unutmamak lazım. Aman dikkat sizde beddua almayın, yapılmadan yeniden gözden geçirin. Bu bölge yeni bir şehirleşme bölgesi olsun buna gayret edilmeli. Şehrin bu bölgeden başka genişleyecek bölgesi yok. Bölgeyi şehirleşmede kullanalım.”

Konuyla ilgili bunları yazmıştım, sayın Özkök ise beni arsanın olduğu yere götürerek gezdirdi. Arsa hemen Borsanın arkasında değil. Ataköy’ün bitişiğinde geniş bir arazi. Hemde yol boyunda çok içeride bir arsa.

Konu hakkında bilgi aldığımda başkan Özkök, “ yapılacak canlı hayvan borsasından kimse rahatsız olmayacak. Borsanın dışkılarının depolanacağı yer altında depolar olacak. Şerbeti vidanjörlerle zamanında buradan taşınacak. Dolayısı ile çok içeride olan arsa yol boyunda ve Ticaret Borsası yakınında değil” dedi.

Hayvan şerbetleri zaten telef olmayacağı için muhtemelen Bio Gaz üretiminde kullanılacaktır. Kullanılan şerbetler ise muhtemelen tarım arazilerinde kullanılacaktır. Dolayısı ile bu şekilde kurulacak borsanın ilimiz için yararlı olacağını düşünüyorum.

Yapılacak yerin yakın olmadığını bizzat görme imkanı buldum. Umarım güzel bir yer olur, herkesin memnun olacağı bir Hayvan borsası kazandırılmış olur. Bizi bilgilendirdiği için Sayın Özkök’e ayrıca teşekkür ediyorum.


17.09.2019 20:17:00

Erdogan Kaya

Canlı hayvan borsasının yerini gezdim