Dün 10 Ocak çalışan gazeteciler günü idi, Belediye Başkanımız Sayın Nevzat Palta Ağaçlı tesislerinde çalışan gazetecilere bir kahvaltı vererek gazetecilerin gününü kutladı. Toplantıya birkaç eksik dışında nerede ise gazetecilerin tamamı katıldılar. Bizim meslek biraz garip olduğu için bazen böyle yerlerde sayımız birden çoğalıyor, meslek icraatında ise bu sayıyı bulamıyoruz. Ama Başkanın böyle bir jestine teşekkür ediyorum. Ben önce toplantıdan bahsedip sonra birkaç satır Gazetecilikle ilgili tecrübelerimi sizlerle paylaşayım.

 Bugün sabah saat 9 00 da ki kahvaltıda Belediye Başkanımızın daveti esnasında Cemiyet Başkanları birer konuşma yaparak Başkanın bu jestine teşekkür ettiler.

      Daha sonra Belediye Başkanımız Nevzat Bey bir konuşma yaparak çalışan gazetecilerin günün kutlayarak başladığı konuşmasına Aksaray da yaptığı önemli proje ve çalışmalara yer verdi.

        “ Aksaray’ın bir on yıl öncesine bakın birde şimdiki haline. Çok büyük değişiklerin olduğunu göreceksiniz. Dev projelerimizle Aksaray’ın çehresini değiştirdik, önümüzdeki yaz yarım kalan projelerimiz var onları tamamlayacağız. Bunlar Kılıçaslan parkının ikinci etabını bitirip üçüncüsüne başlamayı hedefliyoruz. Ayrıca Somuncu Baba külliyesinin yanında Ervah düzenlemesi ile ilgili bir çalışmamız var onu tamamlayacağız.

        Bunun yanında çok önemli bir proje olan Sanayi Kentsel dönüşüm projesi, bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Büyük bir gelişme elde ettik, Aksaray için çok önem arz eden bu proje bizim değil Aksaray’ın projesi” dedi. Şimdi gelelim bizim günümüz ile ilgili konuya

       Gazetecilik mesleği çok önemli bir meslektir, ama mesleğin önemini bilenler içindir. Mesleğini şamata gırgır olsun diye yapanları bunun dışında tutuyorum. Hele bunun yanında gazetecilikte usta ve çıraklar diye bir şey var, ama maalesef bugün bunları bulmak çok zor. Herkes her şeyi daha iyi biliyor ve mesleğinde herkes usta ve tecrübeli. Hâlbuki biz eskiden bilmediklerimizi büyüklerimize sorardık. Birbirine saygı duymayanların başkalarından saygı beklemesi abesle iştigaldir.

       Gazetecilik saygın bir meslek, saygınlığını gazeteci kendisi kazanır. Yani mesleğini saygın bir şekilde yapıyorsa okuyucuda ona saygı duyar. Başkalarının kişilik ve şahsiyetini inceltecek şeyleri yazarçizersen onlarda sana saygı duymaz ve aksine bu meslek sahiplerine karşı nefret oluşur.

      Gazeteci tarafsız olduğunu söylemek yanlış, haberlerde tarafsız olmalı. Ama şunu da söylemeden edemeyeceğim, her yayın kuruluşunun bir yayın politikası vardır. Bu yayın politikası bazen siyasi düşünce olarak da şekillenir ve yayını biraz o yönde ağırlıklı olur.

       Hele bizim gibi köşe yazarlarının mutlaka tarafsız olmamalı mümkün değildir. Herkesin bir fikir ve düşüncesi vardır, o düşünce doğrultusunda yazılar yazması gayet normaldir. Ahmet ağanın bir fikri varsa gazetecilerinde bir fikri vardır, gazeteci ot değildir. Adamın görüşü sosyal demokratsa, muhafazakâr konuda yazı yazdıramazsın, muhafazakârsa solcu gibi yazı yazdıramazsınız.

       Akşam evinizde sıcak köşenize oturup televizyonunuzu açtığınızda haber dinliyor ülke ve dünya gündeminden haberdar oluyorsanız bunu gazeteciler sayesinde öğreniyorsunuz. Elinize sabah gazetenizi aldığınızda bir şeyler okuyup haberdar oluyorsanız yine gazeteciler sayesinde öğreniyorsunuz. Onun için diyorum ki, gazetecilik bundan dolayı bir ayrıcalıktır.

      Benim sizden farkım ne diyemezsiniz, gazeteci sizin gözünüz, kulağınız ve dilinizdir. Gazeteci olmazsa hiçbir şeyden haberiniz olmaz, sağır dilsiz kalırsınız. Onlar size Aksaray da yaşanan iyi ve kötü haberleri iletiyor, sizi bilgi sahibi yapıyor. Yazarlar sizlerin dile getiremeyip konuşamadığınız konuları yazarak yetkililere sizin adınıza iletirler. Yani gazeteci bir nevi toplumun her şeyi desek yalan olmaz.

       Çalışan gazeteciler günü nedeni ile bizleri kutlayan bütün okuyucularımızı ve Belediye Başkanımızın yaptığı jeste teşekkür ediyorum. Ayrıca bütün meslektaşlarımın gününü kutluyor, vefat edenlere de Allahtan rahmet diliyorum. 


10.01.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Çalışan Gazetecilerin Önemi

Çalışan Gazetecilerin Önemi