Malumunuz Ticaret borsası seçiminde güzel bir yarış devam edip gidiyor. Adaylar birbirlerine başarılar dilemeyi de ihmal etmiyor, adaylarla beraber taraftarları da seçim çalışmalarını devam ettiriyor. Seçimde Hamit Özkök ile Adnan Çakır başkanlık için yarışıyor. Bazen konuşmalarda kulağıma gelen Ak Parti falan adayı destekliyor duyumu üzerine Ak Parti üst düzey yetkilileri ile görüştüm aşağıya onların görüşlerini de yazacağım. Ancak her iki adayın tanıtım toplantılarına katıldım, konuşmalarını dinledim. Geçen bir yazımda Hamit Özkök ile ilgili düşüncemi yazmışım.

        Bugünde Adnan Çakır ile ilgili düşüncelerimi ve izlenimimi yazacağım. Önce seçim tarihini burada duydum bunu paylaşayım, 10 Şubat 2013 tarihinde. Çakır’ın basın açıklaması 5 Ocakta yapıldı, bir gün öncesinden özellikle gelmem istendi. Anladım ki, geçtiğimiz hafta yazdığım diğer Borsa seçim yazımdan rahatsızlık olmuş. Seve seve bende bu basın toplantısına katıldım, çünkü o yazımda da diğer borsa başkan adayını tanımıyorum çağırırlarsa onlarında görüşlerini yazacağımı söylemiştim.

        Çağırdılar gittim, basın toplantısının tam başlangıcında iştirak ederek basın açıklamasını dinledim. Ardından hemen yemeğe geçildi ve Adnan Çakır kardeşimiz karşıma oturdu. Yanındaki diğer beni tanıyanlar ve mevcut borsa Başkanı Kemal Gümüşsoy bir önceki yazımda Hamit Özkök’ü fovari yazmamdan dolayı sitem ettiler. Bende Adnan Çakır Bey karşımda beni tanıyabilir, beni tanımayan zaten yok. Ancak ben kendisini ilk defa şimdi görüyorum, madem aday olacaktı yâda adaylık için geziyordu neden bizlerle tanışmadı. Aday olacak kişi biraz sosyal ve topluma karışmalı, insanların çok dürüst ve temiz olması bazen yetmiyor diye orada söyledim.

       Ben burada o yazımı yazarken, medyada hiç görünmeyen ve çalışmalarını kamuoyu ile paylaşmayan bir aday var. Birde çalışmalarını kamuoyu ile paylaşan bir aday, üstelik kendisini destekleyen insanları bir araya toplayıp gövde gösterisi yapan aday. Bakıyorum burada birçok sivil toplum kuruluş başkanları ve ilçelerden destekçiler yemeğe iştirak etmiş.

       Hamit Özkök’ü fovari görüyorum demiştim, bu sözümü yine tekrarlıyorum. Benim kimseyle bir hesabım yok, alıp veremediğim de yok. Borsa ile işimde olmaz, her iki taraf da dostlarım var. Son on gün içinde izlediğim kadarı ile seçimin kesin galibi yok, bu bir seçim. Ama bende öyle bir kanaat oluştu ki, 310 civarında delegesi olan bir seçim, delege birbirini tanıyor. Adayları da yakinen tanıdıklarına şahit oldum, seçim ortada görünüyor. Seçim olağan üstü bir durum olmazsa çok az farkla ortada.

       Benim görüşümü sorarsanız, Hamit Özkök’ü bir adım önde görüyorum. Ama daha seçime bir ay gibi bir zaman var, seçimlerde akşamdan sabaha çok uzun zaman. Benim genel düşüncem peşin hükümlü olmamakla beraber top kaleye girmeden skoru tayin edemem. Ama Adnan Çakırın etrafındaki insanlara da baktım hatırı sayılır insanlar var, Çakırı da düzgün ve temiz bir arkadaş olarak gördüm, seçime ciddi olarak asılıyorlar. Seçimin ortada olduğu ile ilgili kanaatimi oy atacak delegelerle yaptığım konuşmalardan edindim.

        Her iki adayın yanında AK Parti’den seçilmiş destekçilerin olması nedeni ile iktidar partisini istismar yâda kullanma gibi bir durum olup olmadığını sorduğumda ufak tefek çatlaklıklar duymadım desem yalan olur. Bu konu ile ilgili olarak ulaşabildiğim Ak Parti Milletvekillerinden Ali Rıza Alaboyun ve İlknur İncöz hanımefendiyle bizzat görüşüp seçimle ilgili görüşlerini sordum. Her ikisinin söyledikleri ise; “ her iki arkadaşımızda Aksarayımızın evladı, kendileri ile seçimle ilgili bir görüşmemiz olmamıştır. Partimiz adına destek sözü de verilmemiştir, her iki adayımıza da başarılar dileriz” dediler.

       Daha sonra Ak Parti İl Başkanı Muhammed Fatih Yıldırıcı ve Merkez İlçe Başkanı Haluk Yazgı ile bizzat görüşüp fikirlerini sordum, her iki başkanın görüşü de aynı idi. Yıldırıcı şunları söyledi; “ her iki aday da partimizin mensupları, bizim her iki adaya da destek sözümüz söz konusu değildir. Kendilerini destekleyen partili arkadaşlarımızın destekleri kişisel ve şahıslarını bağlar. Bizim taraf olma diye bir sözümüz yok, her iki adaya da başarılar dilerim” dedi.

         Görüldüğü üzere seviyeli ve kırgınlıklardan uzak bir seçim çalışması yaşanıyor. Ben gerçektende böyle bir seçim çalışmasına şahit olmadım. Ak Parti kurmaylarının görüşlerini de buraya yansıttım, herhangi bir adayı desteklemek yok. Her iki adayın yanındaki partililerin kişisel tercihleri olduğunu öğrendik. Ben her iki adaya da başarılar diliyorum, seçime sonuna kadar susma hakkımı kullanıyorum.


7.01.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Borsa Seçiminde Seviyeli Yarış

Borsa Seçiminde Seviyeli Yarış