İl olmadan ilçeliğimizde insanlar merkez de bile vali görmezlerdi. Hele valinin simasını kimse bilmediği gibi elit kesimin dışında adını bilende olmazdı. Vali deyince bir köye ziyarete gitse hökümet geldi derlerdi. Şimdi bakıyorum Sarıyahşi?nin Yaylak köyüne bile Sayın Valimiz Altınok gitmiş. Hem de hanımefendi ile beraber gidip orada küçük çocukları sevmiş. İnsanlar çok mutlu olmuşlar.

       Ramazan başlangıcı gezilerime devam ediyorum, Sarıyahşi?nin Yaylak köyüne gittim. Burada çok güzel bir çocuk parkı ve kamelyalar yapılmış. Birde gösterişli camileri var çok ihtişamlı. Hele sokaklarına baksanız sanki bir ilçeye gelmişiniz zannedersiniz.

       Şöyle on yıl öncesine gittim buralardan çamurdan geçemezdiniz. Meğerse devletimiz artık çocuk oyunlarını artık köylere taşımışlar. Yaylak köyünde gölgede oturan yaşlı teyzelerin yanına vardım. Yaşlı bir teyzeye köyün adı neden yaylak diye soracaktım, ? oğlum yine vali mi geliyor? dedi.

      Merak ettim sordum Vali Bey buraya mı geldi diye, ? heye yavrum ilk defa bir Vali gördüm ölmeden. Hem de güzel ve güler yüzlü birde k?.sı var. Çocukları bile sevdiler. Bizim köye hiç vali gelmedi de yinemi geldi diye sordum? dedi. Demek ki hükümet buralara giderse insanlar çok memnun oluyor ve insanlar mutluluk yaşıyorlar.

      Sayın Valimizde köy çocuğu olduğu için bilirdir köylerde hala eşlerine insanlar karı, avrat gibi hitap ederler, hatun, eşi, hanımı gibi hitapları bilmezler. Hatta çoğu ismini bile çağırmaz şişt diye veya hanımlar kocalarına bizim adam diye söylenirler. Bunlar anadolunun hala eski adet ve gelenekleri.

        Bundan bir ay önce Ortaköy ilçemizin Hacımahmut Uşağındayım. Asistanım da yanımda, bir amca bize buyur edip ayran ikram etti. Ayran içmek için ağaç altına oturduk köyle ilgili sohbet ediyoruz, Amcamız, ? hey misafirlerimiz var ayran yapın, çay kaynadın? diye selendi. Ben de çay geç olur çok ısrar ediyorsun birer bardak ayran içelim dedim.

       Amcamızın çağırması ile ayranın gelmesi arasında beş dakika sürmedi. Ayranı genç bir kızımız getirdi ve birde sürahi dolusu ayran var. Biz ayranımızı içerken kızımıza, ?sehpaya bırakın kızım biz doldururuz? dedim ama kızcağız ayranı elinden bırakmadı. Biz ayrana yeter deyinceye kadar bir eli göğsün de bir elinde ayran bekledi. Ayran ikramı bitinceye kadar hanımcağız bekledi.

       Kızcağız gidince amcamıza sordum, bu gelinin mi kızı mı diye. Meğer gelin hanımmış, çok hürmetli ve saygılı olması nendi ile ikramdaki hürmeti hoşuma gitti. Hala o geleneğin devam etmesi ve saygıya hayran kaldım. Meğer o eski adet ve gelenek hala oralarda devam ediyormuş. Neden hey diye çağırdın bunların adı yâda başka bir hitap şekli yok mu deyince Hasan amca; ? bizde adet böyledir Bey, onlar hala benim soframa oturmazlar? dedi.

      Bu örf ve adet Anadolu da hala bitmemiş ve saygı devam ediyor. Bende Sayın Valimizin eşlerine bacıların karısı da yanındaydı cümlesine açıklık getirdim. Ama bu bölgeleri gezip ziyaret de fayda var insanlar buralarda devleti görmek istiyorlar. Ama Sayın Valimiz çok kısa dönemde çok yer gezmişler. Ama Sayın Valimize bir tüyo vereyim gezdiğim yerlerde öğrendim ki, Hanımefendi Zatıâlilerinizden çok köy ve kasaba gezmiş haberiniz olsun.

       Burada hanımefendiye bir paragraf açmamak olmaz. İnanının hanımefendiliği ve güler yüzlülüğü ile birçok köyümüzü gezmiş ve buralarda çok takdir görmüştür. Hele yardıma muhtaç ve özürlü ailelerimizi tek tek ziyaretler ederek kendilerine destek olmuş. Gitmediği ilçe bırakmamış, bunu bizzat gittiğim yerlerde öğrendim.

        Ortaköy ilçesinden Nevşehir bölgesine geçmek için yola düştüm. İki yıldır dillendirdiğim benim köyümün de olduğu bu güzergâh asfaltlanıyordu çok sevindim. Çünkü sürekli bu yolu konuşuyordum, geçenlerde Özel idarede yine konuşmuştum. Bu yoldan mermer taşı taşıyan araçlar bu bölgeyi bayağı tahrip etmişler. Sayın Valimizde burada asfaltı başlatmış ve iki gün öncede benim köyün şehit ailesinde iftar yapmışlar. Haberim olsa idi Tatlıca da kendilerine ev sahipliği yapmak isterdim.

 

       Uzun lafın kısası insanlar devlet büyüklerimizi ayağında görmek istiyor. Gördüklerinde de çok mutlu oluyorlar, bu ziyaret serüvenini Sayın Valimizde görüyorum. Çünkü çok kısa zamanda çok köyümüze çocuklar için çocuk oyun alanları yapılmış. Her bölgede hummalı bir şekilde asfalt çalışması da devam ediyor.


23.07.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Bizim köye vali geldi

Bizim köye vali geldi