Yazımın başlığı bir espriden ortaya çıktı ve bende bu başlığı kullandım. Başlıkla ilgili espriye geleceğim, Cumartesi gecesi Aksaray Belediyesi tarafından şehrimizde ilk defa bir Ramazan sokağı ismi ile Hükümet meydanına eski Ramazanları hatırlatan bir meydan oluşturuldu. Açılışı yapılan alışveriş ve ramazan eğlencesi burada yapılmaya başladı. İlk günden itibaren bir yoğunluk görülüyor.

     Cumartesi günü açılışı yapılan Ramazan sokağına 30 adet alışveriş yerleri yapıldı. Yapılan yerler meydanın kenarına yerleştirirken orta kısım ise boş bırakılarak Ramazan eğlencesi için oturma yeri, Kurşunlu cami bölümüne de program için sahne kurulmuş.

       Cumartesi günü ben biraz erken giderek organizatör Ömer Yaşartürk ve Emine Küçükkurt ile sohbet edip Ramazan Sokağı hakkında bilgi aldım. Daha sonra Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı, Meclis üyeleri ve Başkan yardımcıları geldi.

      Girişte Başkan Yazgı esnafları tek tek gezerek hatır sorup hayırlı işler diledi. Burada küçük çocukları severek kucağına alıp onlarla resim çektirdi. Sayın Yazgının bu yakın ilgisi gerçekten halkımız tarafından takdirle karşılandı.

     İlk gün olmasına rağmen kurulan sandalyaları dolduran vatandaşlar programı sonuna kadar izlediler. Burada Aksaraylı sanatçı hemşerimiz Umut Zen konserinde tasavvuf müziği herkes tarafından beğeni ile dinlendi.

      Programın başında ise Kuranı kerim tilaveti ve tasavvuf müziği eşliğinde sema gösterisi vardı. Gece geç saatlere kadar devam eden Ramazan programını vatandaşlar takip ettiler.

       Belediye Başkanı Sayın Yazgı basına yaptığı açıklamada, “ eski Ramazanları hatırlamak ve Aksaraylı hemşerilerimize akşamları dinlenmelerini ve güzel bir gün geçirmelerini sağlamak için 30 gün dolu dolu bir Ramazan programını sunmaya çalışıyoruz” dedi.

      Eskiden eski ramazanlar farklı olurmuş ve insanlar akşamları sahura kadar benzer programlar yaparmış. Kimisi kendi aralarında kimisi guruplar halinde ramazana uygun eğlenceler yaptığını duyarız. Hatta çok yerlerde sıra geceleri tertip edilirmiş. Hatta sık sık duyduğumuz, “ nerede eski Ramazanlar” sözü burada gerçekleştirilmeye çalışılıyor.

     Çoğu insanların haberdar olmadığı bu programa ertesi günü yine gittim. Bir gün önce olmayan çocuklar için güzel bir çocuklar için oyun alanı yapmışlar. Burada çocuklar eğlenirken ailelerde kurulan çay ve sohbet masalarına oturup dinleniyorlardı.

     Ben esnafları dolaştım, bir gün öncesine göre Aksaray’ın çok insanı alışveriş merkezini gezerek neler satılıp ikram edildiğine bakıyor. Kimisi de burada alışveriş yapıyordu. Eskiden seyyar olarak sokaklarda satış yapan insanlar buraya toplanmış ve alacağınız her şey burada satılıyordu.

      Vatandaşın bu satışlar hoşuna gittiğini gördüğüm tanıdıklar bizzat ifade ettiler. Bu Ramazan sokağından Belediye hem belli bir masrafını çıkarırken sokaklardaki Ramazan düzensizliğini de ortadan kaldırmış oldu.

     İkinci günü otağ çadırında çay içip programın başlamasını beklerken Sayın Belediye Başkanı Yazgıda program öncesi çadırda çay içip dinlenirken organizeyi tertip eden firma sahibi Ömer Yaşartürk, “ ağabey yarın atacağın başlık biz yaparsak meydanda yaparız olsun” dedi. Benimde bu başlık hoşuma gitti.

     Hakikaten meydanda yapılan bu organize gezen herkes tarafından beğenilmişti. Halkın önünde ve gözü önünde yapılması kadar güzel bir şey yoktur.

 

      Bu organize her geçen gün daha kalabalık olacağını tahmin ediyorum. İnsanlar evlerinde yemek sonrası bunaldığında dışarı çıkıp dolaşıyordu. Bu sene en azından alışverişini yapıyor ve hem de eğleniyor. Yalnız ilk gün gördüğüm bir yanlışlık ise kuruyemiş ve taze nohut satıcıları burada satış yapıyorlardı. Satış yapan yapıyor da alan insanlarımız bu alanın kirlenmesine nasıl hoş bakıyordu anlamış değilim. İnsanların kendileri artık zabıta olmalılar, medeniyeti geliştirmeliler. Böyle bir organizede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.


1.07.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Biz yaparsak meydanda yaparız

Biz yaparsak meydanda yaparız