Her yıl; bu son uygulama denmesine rağmen saatlerimizi yine bir saat geriye aldık. İsterseniz almayın her şeyiniz bir saat erken gerçekleşir ve keleklere gelirsiniz.

Ben oldum olası; bu uygulamanın kayda değer bir yararı olduğuna inanmadığım gibi hep sakıncalı olduğunu düşünürüm. Düşünebiliyor musunuz; bir yıl boyunca adapte oluğunuz alışkanlıklarınız bir gecede değişiveriyor. Bir çeşit düzen bozukluğuna uğruyorsunuz.

Kreşe giden Dört yaşındaki çocuk bile; sabah okula gitmek için uyandırıldığında gece tuvalete kaldırıldığını zannedip; ?Anne kakam yok? Diyor. İşinden dönen babaya da ?Hayrola bugün erkencisin? Deniliyor. Tüm bunlar bir yana bir gecede dengesi bozulan insanların bu yeni uygulamaya adaptasyonu; psikolojileri üzerinde hayli olumsuz etkilere neden oluyor. Bu süre kısa da sürmüyor ve bir yılda tam alıştık derken bu kez de bir saat ileri alınarak sistem yine bozuluyor. Ben şahsen bu uygulamanın getireceği yarardan çok zarar getirdiğine ve atılan taşın ürkütülen kurbağaya değmediğine inananlardanım.

Normalde sabah erken evden çıkmadan gün ışığıyla sakal tıraşı olurken; yeni uygulamada elektrik yakıyorum. Siz mesaiden erken çıkan insanların gün ışığından daha çok yararlanarak işlerini hallettiklerini mi sanıyorsunuz. İnsanların çoğu kalan bu mesaide yine gezip tozmaktadırlar.

Buradan bu icadı yapan ve uygulayanlara soruyorum; lütfen bu uygulamanın geçerli bir mantığını bizimle paylaşın da bilelim ve gerçekten kayda değer bir yararı varsa Anadolu tabiriyle hiç cızırdamayalım.

Bu konuda sayın yetkililere de bir tavsiyem var: Her yıl saatlerle zırt pır, bir ileri bir geri oynayacağınıza; bunu yarım saat ile sabitleyip devam ettirin. O zaman sanırım şok etkisi yapmadan ve çaktırmadan bu uygulama amacına ulaşmış olur.


29.10.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

BİR İLERİ BİR GERİ SAAT POLEMİĞİ`

BİR İLERİ BİR GERİ SAAT POLEMİĞİ?