Bulup ta bunalma olmasın amma MTA’nın Aksaray madenlerini araştırdığını 2005’den itibaren onlarca yazımda, dizi  halinde ise 2009’da Aksaray’ın sahip oldukları yer altı ve üstü zenginliklerini yazarken haftalarca  parmak bastığım konunun yıllar sonrada olsa gereğinin yapılarak sahip olduklarımızın tespit edileceğini umarak  çok sevinmiştim.

   Fakat kurumun araştırmalarının sonuçlarını okuyunca  kelimenin tam anlamıyla hevesim kursağımda kaldı.

   Medya organlarında okuduğum açıklamada varılan sonuç şimdiye kadar Aksaray’da kamu tarafından ne kadar bilindiği kesin olmayan fakat benim ilgili ve yetkililerin gereğini yapmaları, yani onları sahip olduklarımızın bilinenlerinde faydalanılması, bilinmeyenlerin ise bilinir hale getirilmesi için 2005’den bu yana onlarca yazımda kamuoyuna sunduklarımın tekrarı olmaktan bile uzak.

    Yapılan araştırmada şimdiye kadar konuyu bilen olarak benim öğrenebildiğim tek şey Ağaçören ve Tapduk köyünde bulunan Feldispat’tan öteye hiçbir yeni bilgi yoktu.!!!

    Araştırmalar sonucu ortaya çıkartıldığı belirtilen madenler zaten eskiden beri biliniyordu.

   Bu araştırmanın sonucunda belirtilen kum sahalarının dışında Aksaray Şehir meydanından başlanarak Konya il sınırına kadarki olan elini uzatsan ulaşacak mesafede olanlarından başta  kum olmak üzere diğerler ininde  tespit edilmesini.

     Ayrıca Osmanlı döneminde hatta yakın zamana kadar işletilen Altın ve Gümüş madenleri ile kapatılan Petrol kuyularının yanında yıllarca önce amatör madenciler tarafından numuneleri alınarak özel maden şirketlerinde yaptırılan analizlerden sonra netleşenlerin MTA tarafından da veri tabanının oluşturulmasını.  

       Bu çerçevede o zaman var oldukları yerleri tespit edilen Elmas, Kömür ile Uranyum ’un yanı sıra Aksaray genelindeki sıcak sularımızın da tespitini gerçekleştirmeleri gerekirdi.

    Sözün Özü yapılan açıklamada belirtilenleri araştırmak için MTA’nın zaman ayırmaya ve para harcamasına gerek yoktu.!!!

     Şu andaki bilinen tekrarı bile olmayan açıklamanın ötesi için tornacı merhum Hamza Öztürk’ün araştırmalarından bile faydalanılabilin şeydi varılan sonuç açıklananın çok, çok daha ilerisinde olurdu.

      Yapılan açıklamanın dahada ilerisine geçilerek ilimiz genelinde var olan ve bilinen madenlerimizin  tamamının yerlerinin ve rezervlerinin tespiti için yeni bir çalışma yapılarak üstünde oturduğumuz hazinelerimizden Aksaray’ımız  ve ülkemizin faydalanmasının sağlanması dileğiyle.

 

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun


12.05.2014 00:00:00

Ali Genç

Bilinenin bile tekrarı olmayan MTA araştırması!

Bilinenin bile tekrarı olmayan MTA araştırması!