Ezel ve Ebet olan Mabudumuzun yeryüzündeki halifeleri olan insanların içinden tarih boyunca çıkarak kullar arasında adaleti uygulamakla görevli olan Kadılarda.

  Günümüzün Kadıları olan Yargıçlarda Mabudumuzun emirle çerçevesinde yargıladıklarının suçlarına göre verdikleri kararlarında her zaman sanığın yargılama esnasındaki hallerini de verecekleri kararlarında göz önüne alırlar.

    Bu göz önüne alınan davranışlar eğer ki sanığın işlediği iddia edilen suçu bilerek veya isteyerek mi işlediğini?, işlediği suçta ısrar edip etmediğini de.

 Yoksa işlendiği iddia edilen suçun işlenip işlenmediğini, işlenmiş ise işleyenin bunu elinde olmayan sebeplerle mi işlediğinin analizini de yaparlar.

   Gördüklerini sanığın davranışlarını gereğinde dosyasına işlerler.

   Yargılamanın süresine bağlı olarak yapılan analizler sonucunda sanığın suçu işlemediği anlaşıldığında beraat edilerek salı verilmesi sağlandığı gibi, haksız yere tutuklanmış veya uzun zaman hak mahremiyetine uğramışsa gereğinde kendisine tazminat ödenir.

   Sanık belirtilen suçu işlemişse ve daha sonra duruşmalar boyunca ortaya koyduğu davranışları ve sözleriyle bu suçu istemeyerek işlediğinin anlaşılması üzerine hem suçu istemeyerek işlemesi, hem de buna pişman olması ve duruşma esnasındaki iyi davranışları ile  verilecek cezada yüksek oranda indirim yapılması sağlanır.

   Aynı iyi hal Yargıcın sanığın suçunu sabit bulması halinde de iyi hali göz önünde bulundurarak verilecek cezada indirim yapması da yasalar çerçevesinde yargıcın yetkisindedir.

   Bu gün akşam ömrümüz olursa ulaşacağımız Berat kandili biz Müslümanlar için tıpkı dünyevi yargılamada olduğu gibi o ana kadarki işlediğimiz suçlardan gerçekten samimi bir şekilde bir daha işlememeye karar vererek tövbe etmemiz.

     Bunun bize şah damarımızdan daha yakın olan Rahmeti gazabını kuşatan Mabudumuz tarafından da samimi bulunmasıyla yarına tüm günahlarımızdan beraat ederek günahsız girmemiz mümkün olacaktır.

    Bunun tüm din kardeşlerimizle birlikte bu satırları yazan ve okuyanlara da nasip olması ve bir daha bu günahlara bulaşmamamız dileğiyle tüm din kardeşlerimizin Mübarek Berat kandilini tebrik ediyorum.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


10.05.2017 11:57:42

Ali Genç

MADDİ VE MANEVİ BERATİNDE YOLU?İYİ HAL?

MADDİ VE MANEVİ BERATİNDE YOLU?İYİ HAL?