Sevgili okuyucularımız 31 mart 2019 yerel seçimlerinden hemen sonra Belediye başkanlarının sosyal güvenlik konusu çok bilinmeyen bir konu olması yanında bu konuda SGK ofisimize müracaatların ve soruların artması nedeniyle bu hafta belediye başkanlarımızın sosyal güvencelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz efendim..

BELEDİYE BAŞKANLARI HANGİ STATÜDE SİGORTALI SAYILIR?

Belediye başkanlarının SSK, Bağ-Kur veya T.C. Emekli Sandığı kapsamında sigortalı sayılıp sayılmayacağı hususunda belirleyici olan unsur, bunların 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2008/Ekim ayından önce sigortalılığının bulunup bulunmadığı ile belediye başkanlığı seçim tarihleridir.

5510 sayılı Kanunun  4 üncü maddesinin  dördüncü fıkrasının (b) bendinde; başbakan, bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, belediye başkanları, il encümeninin seçimle gelen üyeleri bu maddenin birinci fıkrasının ( c) bendi kapsamında diğer bir ifadeyle devlet memuru statüsünde sigortalı sayılmışlardır.

Buna göre, 2008/Ekim ayından sonra yapılan veya yapılacak olan seçimlerde belediye başkanı seçilenlerden;

- Daha önce  sigortalılığı bulunmayanlar,

- 2008/Ekim ayından sonra Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK) ile (b) bendi (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılığı  olanlar,

- 2008/Ekim ayından önce 5434 sayılı Kanuna göre sigortalılığı  bulunanlar,

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c) bendi kapsamında  yani devlet memuru statüsünde sigortalı sayılmaktadır.

Diğer bir ifadeyle, 2008/Ekim ayından sonra ilk defa veya yeniden belediye başkanlığına seçilenlerden, seçildikleri tarihte sigortalı olmayanlar ile SSK veya Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanlar isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yani devlet memuru statüsünde sigortalı sayılmışlardır.

Ancak,  5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce belediye başkanlığına seçilmiş olanlardan, 5434 sayılı Kanuna göre sigortalı olanların sigortalılıkları 2008/Ekim sonrası 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında devam ettirilirken, geçmişte 5434 sayılı Kanuna tabi sigortalılığı bulunanlar ile  SSK ve Bağ-kur kapsamında sigortalılığı devam edenlerin sigortalılıkları yine bu kapsamlarda devam ettirilmiştir.

Bunlardan, 2008 yılı Ekim ayı başından sonra SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki  sigortalılığını sona erdirenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren, sigortalılıklarını sona erdirmeyenler ise taleplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına geçtiği tarihten itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c)  bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Bu kapsamda, 2008 yılı Ekim ayı başından önce SSK ve Bağ-Kur kapsamında sigortalılığı sona eren belediye başkanlarından 5434 sayılı Kanuna göre ilgilendirme talebinde bulunmayanlar, 2008 yılı Ekim ayı başından itibaren ilk defa 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında  sigortalı sayılmışlardır.

Diğer taraftan,  devlet memurlarının yaş haddi 5434 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi hükmüne göre  belirlendiğinden, belediye başkanlığı seçim tarihinde 65 yaşını dolduranlar ile yine 65 yaşını belediye başkanlığı görevini yaparken dolduranlar, 65 yaşını doldurdukları tarihten itibaren sigortalı sayılmamaktadır.

2008 yılı Ekim ayından sonra belediye başkanlığına seçilmiş olanlardan seçildiği tarihte SSK, Bağ-Kur veya T.C. Emekli Sandığı kapsamında emekli olanlar, istekleri halinde emekli aylıkları kesilmek suretiyle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin dilekçelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına geçtiği tarih, T.C. Emekli Sandığı emeklileri ise dilekçenin Kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aybaşından itibaren devlet memuru statüsünde sigortalı sayılırlar.Gelecek hafta bir başka konuda buluşmak üzere hoşca kalın efendim.SGK İLE İLGİLİ SORU VE SORUNLARINIZ YANINDA;YURTDIŞINDA ÇALIŞAN VATANDAŞLARIMIZIN SOSYAL EMEKLİLİK İLE İLGİLİ İŞLEMLERİ SGK OFİSİMİZDE GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR.İRTİBAT TLF;0532 541 02 70.

 
Gönderen Saffet ÇALIŞKAN
 
Sosyal Güvenlik Müşavirliği

13.04.2019 22:43:21

Saffet Çalışkan

BELEDİYE BAŞKANLARININ SOSYAL GÜVENLİK HAKLARI

BELEDİYE BAŞKANLARININ SOSYAL GÜVENLİK HAKLARI