Geçtiğimiz hafta içi ve hafta sonu etkinlik ve şenliklerle zamanımız geçti. İlkini dün sizlere aktarmaya çalıştım, Bekarlar ve Sofuları bugün sizlere aktaracağım. Yarında Taşpınar ve demirci gezisini yazdıktan sonra Milletvekilimiz Sayın İlknur Hanımla tam gün gezimdeki intibalarımı da bir sonrasında paylaşacağım. Konular birikmesi nedeni ile aynı gün hepsini birlikte yazamadığım için beni bağışlasınlar sırayla tamamına değineceğim.

        Bekarlar Belediye Başkanı Sayın Şaban Yüksel’in geleneksel olarak iki yılda bir yaptığı sünnet şöleni oluyor. Geçen yıl yapacağı şenliği şenlik öncesi kasabasında yaşanan ölümlü kaza nedeniyle ertelemişti. Bu sene zamanlama olarak da ikindi üzeri başlattığı sünnet şöleni kargaşaya neden olmadan güzel bir şekilde yapıldı.

       Sünnet şöleninin yapıldığı gün bende Milletvekili Sayın İlknur İnceöz hanımefendi,  Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Haluk Yazgı, ilçe yönetiminden Yılmaz İlhan ve Hacı Köksal ile beraber Gülağaç bölgesini birlikte gezdik.  Ben sünnetten fazla konuşmalara takıldım, Belediye Başkanı Yüksel son zamanlarda 2000 nüfusun altına düşen Belediyelerin kapanacağı ile ilgili bir konuşma yaptı.

       Biliyorum ki, dört dönem en uzun Belediye Başkanlığı yapan Şaban Yüksel başarılı bir grafik çizmese bunca zaman kasabalılar onu tekrar tekrar başkan seçmezler. Kendisinin çok köklü bir sülalesi ve yakınları da yok, ama kasabalı ona güveniyor ve seviyor.

       Bende kendisini ilimiz Kasabalarından başarılı bulduğum Başkanlardan birisi. Yaratmak Allaha mahsus ama o kıt kanaat gelen ödeneklerle yetinmeyip Belediyeye işletmeci gibi gelir getirerek iş yapıyor. Kasabası da bir şehir görünümünde nerede ise kasabanın tüm eski ev ve duvarlarını yıkarak kasabayı güzelleştirmiş. Çatak projesini ilk defa kasabasında uygulayan bir başkan.

       Elbette ki böyle bir başkanın güzel hizmetleri karşısında kasabasının köy olmasına razı olmaması gayet normal. Bende kendisini zaman zaman övüp takdir ederek örnek göstermişim. Ama bazen suçlularla beraber masumlarında zarar gördüğü gibi başarısız ve taş üstüne taş koymayanlarla birlikte sizde zarar görebiliyorsunuz. Sayın Başkanın dediği gibi zorda olsa ekmeğiniz elinizden alınıyor. Biz bunu Sayın Milletvekilimiz ile yolda da konuştuk, kedileri de başkanı takdir ediyor. Kesinlemiş durumun henüz olmadığını ilerleyen zaman içinde netleşeceğini söylediler.

      Sünnet şöleni kasabalıktan düşüp düşmemeye sahne oldu desem daha doğru olur. Böyle bir sıkıntı ve ekonomik durum içinde bile halkına hizmet vererek etkinlik düzenleyen Yükseli kutluyorum.

      Gülağaç’tan sonra yaz şenliği yapan Sofulara kasabasına çıktık. Eski sofuların karşısındaki ormanlık içinde yapılan şenlik bir nevi piknik alanına dönüşmüş.

       Burada Belediye Başkanı İhsan Altınel kasaba dışında yaşayan hemşerilerini iyi bir organize ile kasabaya davet etmiş ve hemşerileri de İstanbul’daki Sofular dernek başkanları ile beraber bu şenliğe katılmışlar. Kasabanın nüfusu düşmüş ama buraya katılanlara bakarsanız mükemmel bir katılım vardı.

      Biz biraz gecikmeli olarak katıldık şenliğe ama herkes baktık mangal yakmış piknik yapıyordu. Burada bir meydan seçilmiş ve misafirler için ayrılan alanın etrafını dolduran kasabalılar mahalli oyunlarla eğlendiler.

       Bu oyunların içinde öyle güzel bir oyun vardı ki Deve oyunu, inanın ben çocukluğumda gördüğüm ve büyük keyif aldığım o oyun burada oynandı. Beni sanki çocukluğumdaki yaşadığım oyunlara götürdü. Gençler bir yandan kadın kılığındaki hatunları kaçırmaya çalışıyor, eli palaskalı oyuncular saldıranları dövüyor. Deveci başı yani deveci elindeki hörküşle deveyi nereye çekerse götürüyor.

      Turizm ve Kültür müdürümüz Mustafa Doğan hangi şenliğe gitsem orada çok güzel bir destek ve başarı diyebilirim. Kendisi ile konuşuyorum, bu ata oyunları yaşatılsın fikrinde birleştik.

       Şenliğe katılan Milletvekili İlknur İnceöz ve İlçe Başkanı Yazgı oyunlar devam ederken nerede ise bütün piknikçileri ziyaret ederek ellerini sıktı. Vatandaş da bundan son derece memnun olmuş olmalı ki hangi sofraya varsa zorla et ikram ettiler.

        Şenlik güzel ama bana biraz kapanık dışa açılmamışlar, fazla duyurum olmamış, kasaba halkının dışındaki kimselere de bu mal edilebilirse daha çok katılım olur.


26.08.2012 00:00:00

Erdogan Kaya

Bekarlar ve sofularda şenlik

Bekarlar ve sofularda şenlik