9 gündür hem ziyaret hem dinlenmek maksadı ile Ege seyahatımız nihayet bitti. Tabi bazen yaşadığın yerden uzaklarda ve kafan diniz bir şekilde sakince dinlenmek insan iyi geliyor. Bizde öyle yaparak 9 gün boyunca değişik yerlerde ziyaret ve geziler yapmaya çalıştık. Biz yazarlar genel olarak seyahat ettiğimiz yerlerdeki gördüklerimizi okurlarla paylaşmayı severiz. Bende bu gezimde gördüklerimden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Allah devletimize zeval vermesin, ben uzun yıllar egede dostlarım ve yakınlarım olması nedeni ile sık sık bu bölgeye giderim. Bundan 15 yıl öncesi yollarla şimdiki oto yolları kıyasladığımda nereden nereye gelmişiz. Her yer otobanlarla ve tünellerle döşenmiş.

Eskiden tek yol, karşılıklı iki şerit yollarla giderken bu gün rahat ve huzurlu yollarla seyahat edebiliyorsunuz. İzmir’de sohbet ediyorum İzmir-İstanbul arası otoban yol yapılmış mesafe çok kısalmış ve nerede ise herkes bu yolu kullanıyor.

Egede yani Manisa bölgesi malumunuz üzümü ile meşhur, üzümler bittiği gibi bağlar budanmaya başlamış. Sadece Alaşehi’de satış nedeni ile üzümler dalında duruyor. Şimdi ise her yerde vatandaşlar zeytin toplama ile meşgul. Ara sıra Nar ve Ayva kalmış onlarda son demlerini yaşıyor. Henüz havalar yazın serin mevsiminde seyrediyor.

Manisa ilinin büyük ilçeleri var, 15 yıl öncesini kıyasladığınızda, Salihli, Turgutlu, Akhisar gibi ilçeler 200 bin nüfusa merdiven dayamış. Yani hızla nüfusu artan bir bölge haline gelmiş. Göç alan bir bölge, nedeni de iş sahalarının geniş olması dolayısı ile yerli sayısı belkide %5 kalmış vaziyettedir. Doğu Anadolu bölgesinden gelenler biraz fazla gibi geldi bana.

Bu bölge tam bir emekli şehirleri, emekli olanlar çoğunlukta Manisa ilçelerine yerleşmişler. Turgutlu’da bunu görebilirsiniz. Sorduğunuz da kış ılıman, sebze ve meyve bu bölgede kendi üretimleri olduğu için diğer yerlere göre biraz daha ucuz.

Trafik konusuna gelince, Aksaray da sık sık trafikten şikayet ediyoruz ya, inanın ben Aksaray’ı arar oldum. Bırakın Manisa’yı ve İzmir’i, ilçelerde bile o kadar trafik sıkışık ki, nüfusları biraz daha yükselse zannedersem mahalle sokaklarında bile araç kullanamazsınız. Aksaray’a şükür demekten kendimi alamadım. Tabi araç sayısı çoğaldıkça bu kadar trafik sıkışıklığı elbette yaşanıyor. Buna duyarsız sürücüleri de eklerseniz gerisi malum.

Manisa ilinde gezerken torunları masal parka götürdüm. Çocuklar için gittiğim parkta bende zaman geçirdim. Manisa ilindeki camilerden tutun, ne kadar manevi değer ve medreseler varsa buraya maketlerini yapmışlar hayranlıkla izledim.

Hatta burasının resimlerini paylaştım, espri olsun diye bizde neden olmasın Evren başkana duyurulur demeden kendimi alamadım. Çocuklar için ayrı, büyükler için ayrı yerler yapılmış ve çokta kalabalık insan var, demek ki herkesin dikkatini çekiyor. Sevgili başkan Evren Beye Aksaray’a böyle bir park düşünmeli demeden edemedim.

İzmir bölgesini dolaştım ve kordon boyu yürüyüşü yaptım. Sonra Alsancak'tan Karşıyaka'ya vapur gezisi yaptım. Karşıyaka ilçesini dolaştım, merkezi tamamen trafiğe kapatmışlar. İnsanlar rahat bir şekilde dolaşıp alışveriş yapıyor. Ben yıllardır Aksaray merkezinin trafiğe kapatılmasından yana olduğumu söylerim. Yürümeye alışık olursan buna da alışırız.

Dönüşte Kemere gelip Alsancağa kadar yürüdüm. Deniz kenarında insanlar ve gençler gurup gurup oturmuşlar. Zaten bölgenin kenar iş yerleri tamamen alkol satıcıları ile dolu. Ama oturanların nerede ise tamamı çimler üzerinde ellerinde alkol şişeleri ile herkesin alkol aldığını gördüğümü söyleyebilirim. Sanki kendimi yabancı bir ülkede zannettim ve üzüldüm. Yani burasının yaşamı bana göre değil.

Bir Ege gezimiz böyle geçerken, dünürüm Ali Şahin hocaya, akrabalara, damadım ve bizi hiç yalnız bırakmayan kızıma misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederim.


24.11.2019 14:15:00

Erdogan Kaya

Bazen dinlenmek iyi geliyor