Her bayramda; bazı büyüklerimizin içlerini çekerek ?Ah nerede o eski bayramlar? Diye yakınmalarını iyice kanıksar olduk. Nasıl kanıksamayalım; şimdi bayramların sırf adı ve kaç gün tatil olacağı var. Esas amacı olan tebrikleşme ve ziyaret yok.

Maalesef bu bayram Dokuz gün tatil yok. Merak etmeyin benim memurum işini bilir; ne yapar, yapar bunu Dokuz güne çıkartır ve şehir dışına da çıkar. Bayramda kaçacaklar için böyle. Bir de kaçamayanlar var. Merak etmeyin onlar da işin kolayını bulmuşlar.

Nasıl mı?

Alın size tanığı olduğum bayram kaçamakları:

*Aynı ilde yaşadığımız arkadaşlarımız ve akrabalarımızın çoğunu bayramlarda evde bulamadık birçoğunun da alışveriş merkezlerine veya sinemaya gittiklerini öğrendik,

*Telefon edip bayramlaşmaya gitmek usulüme ters gelse de işi garantilemek için telefon ettiğimizde ya telefona çıkılmadı ya da sudan bahaneyle ekildik.

*Kendi öz halama;  bayramcı geleceğiz hala; ilk gün evden ayrılma şu saat sizdeyiz diye telefonda tembih etmeme rağmen komşularından araya, araya zor buldum.

*Tembeller de işin kolayını bulmuş; oturdukları yerden Promosyon kontörleriyle ve hazır yazılmış operatörlerin süslü bayram mesajlarıyla mesaj çekerek zavallılar bayramlaştıklarını zannediyorlar. Hal bu ki; telefon şirketlerinin gazına gelip onları zenginleştiriyorlar farkında değiller,

*Eskiden tek tabanca TRT; yaptığı bayram programlarıyla bayramlara bir renk ve anlam katardı; şimdi ondan da eser yok. Sanki çok önemliymiş gibi parti liderlerinin bayrama nerede girdiklerini ve birkaç eski adamın ?Ah nerede o eski bayramlar?  başlıklı dertleşmelerini baş haber olarak veriyorlar,

*Birçok televizyon kanalı modaya uyup tatil kaçamağına gidiyorlar ve naftalin kokulu programlarını; utanmadan bir de yoğun istek üzerine tekrar yayınlıyoruz yalanıyla tekrar yayınlıyorlar; tabi ki; yerseniz.

Her şeye rağmen yine de değerlendirecekler için bayramların faziletleri vardır.

Şöyle ki;

*Unutulanlar hatırlanıp hal ve hatırları soruluyor,

*Küskünlerin barışmalarına vesile oluyor,

*Çocuklar bayramlıklar ve harçlıklarla sevindiriliyor,

*Kabir ziyaretleriyle geçmişler rahmetle anılıyor,

*Huzurevlerine atılmışlar bir gün de olsa hatırlanıp ziyaret ediliyor,

*Bayram namazında dolup taşan camiler ve toplu bayramlaşmalar,

*Bayram tatili sayesinde özellikle bedenen çalışanlar dinlenme fırsatı bulabiliyorlar,

*Çalışanının ücretini ihmal eden patronlar bu günlerde ücret ödemede daha insaflı olabiliyor,

*Bayram temizliği sayesinde başta evlerimiz, sokağımız ve mahallemiz bu günlerde daha bir temiz ve düzenli olabiliyor,

*Yardımlaşma ve vicdani duygularımız bu günlerde daha da öne çıkmaktadır.

 

Ben; her bayram adresin doğrusunu buldum. Bizi ekmeyensevgiye, saygıya, ziyaretçiye, oğluna, kızına, eşine, kardeşine hasret huzur evlerindeki insanlarla bayramlaşıyorum. Hem buradaki halalar daha içten ve samimi. Bazıları Politik amaçlı da olsa buraya gelen siyasileri de takdir ediyorum.

Lütfen buralara gelin; gerçek bayram ve bayramlaşma nasılmış bir görün. Bu vesileyle tüm İslam âleminin Ramazan Bayramını kutluyorum ve ülkelerine barış ve mutluluk getirmesini diliyorum.

 

Bir uyarı:

Bayramda trafiğe çıkanlar aman dikkat; bu bayram son bayramınız olmasın.

 


17.08.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

Bayramlık

Bayramlık