Bir zamanlar Ortaköy Balcı Kasabasında bir Belediye Başkanı vardı,bu belediye başkanı, Balcı Barajı ve çevresini Orman yapmayı kafasına koymuş ama Balcılı vatandaşlar bu işe karşı çıkmış.

Balcılılar;”Bizler senin  Orman yapacağın  yerlerde  koyun-keçi ve büyükbaş hayvan otlatıyoruz. Kesinlikle yaptırmayız” demişler.

Belediye Başkanı, hayvanlar kapalı yerlerde besleniyor. Ben bu işi yapacağım ve bundan insanlar, hayvanlar, kurtlar kuşlar faydalanacaklar, ağaçların yetiştiğini görünce  bana dua edeceksiniz demiş.

     Belediye Başkanı uzun çabaları sonunda şimdi 20.000 dönüm olan ve bir insanın içinde kaybolacağı  Ormanı yetiştirmiş, Aksaray Orman İşletmesi ile yaptığım görüşmede Balcı Ormanının çok sık dikildiğini ve seyretme çalışmaları yapıldıktan sonra orayı bal ormanı yapmayı planladıklarını söylediler.

       Yunus Yıldız  Ormanı,şimdi Balcı ve çevresini değiştirdi.Yazın yüzlerce insan piknik yapıp eğleniyor ve ormanın yetişmesinde emeği geçenlere ve zamanın belediye başkanı  Yunus Yıldız`a dua ediyor.

            Ortaköy`de Bozkır Göleti yanındaki Devlet Su İşlerine ait 3 Lojman ve 1974 yılında dikilen 20-25 dönüm Çam Ağaçlarının bulunduğu yeri ve bitişiğindeki göl kenarındaki 35- 40 dönüm arazinin ağaçlandırılmasını sağlayan ve Ortaköy`de olmayan bir piknik alanını Ortaköy`e kazandıran, O tarihteki Ortaköy   Kaymakamı (Şimdi Kütahya Vali yardımcısı) Sayın Hüdayer Mete Buhara`ya teşekkür ediyoruz ve arkasından hayır dualarımızla yadediyoruz.Memleketin Hüdayer Mete Buhara gibi kaymakamlara çok ihtiyacı vardır.

 Ortaköy Yardımlaşma Dayanışma ve Çevre Koruma Derneğini kurduktan sonra,Balcı Barajındaki Orman çalışmasını örnek aldık.Zamanın Aksaray Valisi (şimdi İstanbul Emniyet Müdür) Sayın Selami Altınok`un destekleriyle Ortaköy`de Göbek Dağında ağaçlandırma çalışmalarını başlattık.

       Çalışmalarımızda bizlere destek veren başta Eski Aksaray Valimiz Sayın Selami Altınok.Şimdiki Aksaray Valimiz Sayın Şeref Ataklı Ortaköy Kaymakamı Sayın Harun Başıbüyük,Aksaray İl Orman Müdürü Sayın İsmail Gürsoy ,Orman İşletme Şefi Orman Mühendisi Sayın Barış Uzun ve Orman Mühendisi Turgut Kınık ve Aksaray Orman İşletme Müdürlüğü personeline,Aksaray İl Tarım Müdürü Sayın Bestami Zabun, İl Müdür yardımcıları Sayın Doğan İpek ve Mustafa Özateş`e ve Bitki Koruma Şb.Md.Sayın Şaban Çifçi`ye teşekkür ediyoruz.

         Ortaköy Göbek dağında 1600 dekar alanda altyapı çalışmaları tamamlanmış olup,bahar mevsimi ile birlikte ağaçlandırma çalışmalarına  başlanacaktır.

 

       Aksaray Orman Müdürlüğündeki çalışmalar takdire şayandır.

Ortaköy Sarıkaraman Köyünde (Yunus Emre Türbesi civarı)  4600 dönüm,Çiftevi Köyünde 2000 dönüm,Cumali Köyü 1300 dönüm ve Balcı `da 20.000 dönüm yer ağaçlandırılmıştır.

      Aksaray Sarayhan Köyünde 6000 dönüm.Acıpınar köyünde 12000 dönüm.Topakkaya-Bağlıkaya Kasaabasında 3600 Dönüm.İncesu Köyünde 3200 dönüm.Boyalı Köyünde 7000 dönüm yer ağaçlandırılmıştır.

 Sarıyahşi-Yaylak-Sipahiler`de 7000 dönüm.Aksaray Merkez Hamamboğazı mevkiinden Aksaray Lale bağlarına kadar Kılıçaslan Tepelerine 17000 dönüm`de ağaçlandırma çalışmaları devam etmektedir.

      Aksaray Kırkkızlar mevkiinde Kızılay`a kan bağışında bulunanların adına  1600 dönüm yerde oluşturulacak Kızılay Ormanı çalışmaları devam etmektedir.

         Aksaray Belediyesi de Ağaçlandırma çalışmalarına çok büyük destek vermektedir.Bu konuda ki çalışmalarından dolayı başta Belediye başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgı ve ekibine teşekkür ediyorum.(Evlenen çiftlere ve iş yeri açan vatandaşların  ağaçlandırmaya katkılarından dolayı)

        Kılıçaslan tepelerine baktığımızda her taraf yemyeşil orman olsaydı,şimdi

 

Aksarayımızın iklimi değişirdi ve yeşile bakan gözler dinlenirdi.Hani o şarkıda olduğu gibi”Bak yeşil yeşil”  Belki bizim yaşımızdakiler görmeyebilir ama,torunlarımız inşallah yeşil yeşil görürler.

 


4.01.2015 14:00:56

Cemalettin Öztürk

Ortaköy Göbek Dağı ve Orman

Ortaköy Göbek Dağı ve Orman