Bakmakla yükümlü olunan kişiler tanımlamasını hepiniz duymuşsunuzdur. Peki bakmakla yükümlülük nedir, Sosyal Güvenlik açısından kimler bakmakla AKyükümlü kişi sayılmakta? Bu yazımızda sizlere bakmakla yükümlü kişiler konusunda merak etmiş olduğunuz sorularınızın cevabını vermeye çalışacağız. 

Bakmakla yükümlü olduğu kişi ne demek?

Sosyal Güvenlik açısından bakmakla yükümlük kanunen sosyal güvencenizden yani sağlık sigortanızdan yararlanabilecek kişiler olarak tanımlanabilir. 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu´nda kimlerin bakmakla yükümlü kişi olabileceği hususuna değinilmiştir. Buna göre kanuna göre kişinin bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

SGK Kanununa göre bakmakla yükümlü aile fertleri kimlerdir?

SGK Kanununa göre sağlık güvencenizden yararlanabilecek olan bakmakla yükümlü bireyler şunlardır;

  • Eşiniz,
  • 18 yaş altı çocuklarınız,
  • %60 ve üzeri malul raporu olan çocuklar,
  • Anne ve babanız,
  • Lisede okuyan ve 20 yaşını geçmemiş çocuklar,
  • Üniversitede okuyan ve 25 yaşını geçmemiş çocuklar.
  • Evlatlık alınan çocuklar.(mahkeme kararıyla ve nüfus kütüğünüze tescil edilmiş olmak kaydıyla.)

Bakmakla yükümlü olunan kişiler Sgk 5510 Sayılı Kanunu´na göre yukarıdaki gibi belirlenmiştir. Sık sorulan kardeşim sigortamdan yararlanır mı ya da torunlarım sigortadan yararlanır mı sorusunun cevabı da böylece net şekilde verilmiş olacaktır.

Bakmakla yükümlü anne baba sgk´dan nasıl yararlanabilir?

Eğer anne ya da babanızın aktif Sosyal Güvenceleri yoksa bakmakla yukumlu anne baba sizin sigortanızdan yararlanabilirler. Bunun için şart ise anne ve ya babanızın gelir testi başvurusu yapması ve gelir testi başvurusu sonucu net gelirlerinin asgari ücretin altında olması gerekiyor. Gelir testine başvurmadan ya da gelir testi sonucu asgari ücret altında değilse anne ya da babanız bakmakla yükümlü olarak sağlık güvencenizden yararlanamaz.

Gelir testi başvuru sonucunda anne ya da babanızın gelir sonucu asgari ücret altında çıkarsa yapmanız gereken son şey ise yukarıda vermiş olduğum Sağlık Yardımı Beyan ve Taahhüt Belgesi ile birlikte SGK´ya başvurmak olacaktır.

Sevgili okuyucularımız SGK ile ilgili; bize sorularınızı saffetcaliskan@hotmail.com adresimize veya sorunlarınız için Aksaray  Toprak otel in yanındaki EMEKLİLİK BÜROMUZA bekleriz.gelecek hafta bir başka konuda buluşmak üzere kalın sağlıcakla efendim.


 
Gönderen Saffet ÇALIŞKAN
 
Sosyal Güvenlik Müşavirliği

8.10.2018 13:41:28

Saffet Çalışkan

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLMA NEDİR?

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLMA NEDİR?