Yaz çok sıcak geçmedi ve yaz aylarını da geride bıraktık. Bahar iyiden iyiye yüzünü gösteriyor. Aksaray’ın rüzgârlı havaları baharla birleşince baharın geldiğini anladık. Vücudumuzun mevsim değişimlerine uyumu ise kolay olmuyor. Bahara geçişte mutlaka bunu hissedersiniz. Uyku kaliteniz bile etkilenir. Nasıl giyineceğinizi bilemezsiniz. Gün içinde hem hava dengesizlikleri hem uykusuzluk kaslarımız üzerine olumsuz etki yapacağını yaşayarak görebilirsiniz. Bu aylarda fiziksel hastalığı olanlarda ağrı artışının olmasının kaçılmaz olmasında bu değişimlerin etkisi var.

Bahar ayları geldi ve ağrı şikâyetleri arttı. Bel ve boyun ağrılarının yoğun olarak görüldüğü memleketimizde yaz aylarında sıcak havaların kaslar üzerine olan rahatlatıcı etkisi yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bel ya da boyun da kireçlenme, daralma, fıtık ve kayma gibi şikâyetleri olanların mevsimsel spazm artışı ile ağrılarında artış olacaktır. Bu aslında bir ilerleme değil seviye aynı bile olsa kasların bölgeye uyguladığı baskılanma ile alakalı olabilir. Sırt ağrıları da büyük bir oradan kulunçtan kaynaklı olabilir. Duruş bozukluğu da bunu artıran sebeplerdendir. Sırt ağrılarının da tetiklenmesi yine bahar döneminde görülebilir. Tüm omurga boyunca artan ağrı şikâyetleri aslında vücudumuzun bir uyarı sistemidir. Bu uyaranların ihmal edilmesi doğru değildir. Basit ağrı kesicilerle günü geçirmekte doğru değildir. Fiziksel sağlık sorunlarının günü birlik olmadığını söylemek yanlış olmaz. Fiziksel bir sağlık sorununuz varsa onun için önlem ve tedavilerini düzenli almanız gerekir. Bahar dönemlerinde artan spazmlar dokunun tahribatının ilerlemesine sebep olacak düzeye gelmeden müdahale edilirse erken çözüm alınabilir.

Sağlıklı bir vücut ve sağlıklı bir omurga için mevsim geçişleri olan bu dönemlerde dikkat edilmesi gereken şeyleri liste yapıp uyulup uyulmadığına bakabilirsiniz. Giyim kuşam konusunda mutlaka gün için de değişen hava koşullarına uygun kıyafet taşınması gerekir. Bunun yanında egzersiz saatlerinizi tekrar gözden geçirmenizde fayda vardır. Beslenme alışkanlıklarınızı mevsim koşullarına uygun hale getirmelisiniz. Sağlık kontrollerinizi tekrardan yaptırabilirsiniz. Ev, iş ya da aracınız da cereyanda kalmamak için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Baharda ağrı şikâyetlerinin artması sizi korkutmasın ama bu sizin tedaviniz için uğraşmaktan geri bırakmasın. Sağlık ihmale gelmez. Sağlık, unutulmaktan hoşlanmaz ve kendini hatırlatmayı çok sever. Sağlığınız sizin son nefesinize kadar en kıymetli yoldaşınız olduğu gerçeğini aklınızı çıkarmadan yaşamak en akılcı çözümdür.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…


Tarih: 19.09.2019 13:42

Abdullah Güdendede

Bahar aylarında ağrılardan durulmuyor