Yaşlılık Aylığı 4/b(Mülga Bağ-kur)

 1.Yaşlılık sigortasından sağlanan yardımlar nelerdir?

Yaşlılık aylığı bağlanması ve yaşlılık toptan ödemesi yapılmasıdır.

2.Yaşlılık aylığına hak kazanmak için hangi şartları yerine getirmek gerekmektedir.

5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları 1479 ve 2926 sayılı kanun hükümlerine göre belirlenmektedir. 1479 sayılı Kanuna tabi malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödeyenlerin, bu sigorta kollarından aylığa hak kazanıp kazanmadıklarının tespitinde; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, sigortalılığa esas faaliyetine son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra, Kurumumuzdan yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

Ayrıca, 4/1-(b) sigortalılarının yaşlılık aylığından yararlanabilmesi için yazılı istekte bulunduğu tarih itibariyle kendi sigortalılığı nedeni ile genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin borcunun olmaması gerekmektedir.

3.Yaşlılık aylığı ne zaman başlar?

Sigortalıların aylığa hak kazanma şartlarını yerine getirmeleri halinde aylıkları, yazılı istek tarihini takip eden aybaşından itibaren başlamaktadır.

4.Hem SSK hem Bağ-Kur kapsamında hizmetlerim var. Tarafıma Hangi statüden aylık bağlanır?

01 Ekim 2008 ve  sonrasında ilk defa sigortalı olanlar   çalışma hayatı boyunca  en fazla hizmetinin bulunduğu statüden emekli olacaktır. Bu tarihten önce sigortalı olanlar ise son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden bağlanır.

   Sevgili okuyucularımız gelecek hafta yine önemli ve geneli ilgilendiren sorulara cevap vermeye devam edeceği inşallah.Hoşça kalın efendim..

 


Tarih: 14.09.2019 09:05

Saffet Çalışkan

BAĞ KUR EMEKLİ AYLIĞI İLE İLGİLİ SORULARA CEVAPLAR