Yapılan çözüm şehir imar planlarında mükemmele ulaşan veya yaklaşan ülkelerin başarı alınan uygulaması.

 Yapılan öneri uygulansa kıta Avrupa´sının 11 ülkesine 1978´in Haziran ayından şimdiye kadar defalarca gidip geldiğim ve baş şehirleri de dahil defalarca gezdiğim 70 den fazla kentinde bizzat görüp inceleyip trafik akışından yayaların serbestçe gezmelerine  ve ticari sahalarda curcunanın önlenmesine kadarki rahatlığının yanında  kitaplar ile filmler de gördüğüm yerler gibi olmamızı sağlar.!

 Sadece düzenli bir imarı sağlamakla da kalınmayarak ata yadigarı tarihi sivil ve resmi binaların ve dini mekanlarında korunması da sağlanmış olur.

 Yapılan öneri yıllar yılıdır benimde her vesile ile yazıp çizdiğim ve her belediye başkanına teklif ettiğim kıymet biçilemeyen yerinde tespitler.

   Tespiti yapan işinin ehli olan bunun akademik eğitimin almanın yanında pratik hayat tada bunu kanıtlayan birisi olduğundan bize anlatılanları kamuoyumuz unda bilmesini istediğimden paylaşıyorum.

   Bahsettiğim öneri 30 yıl önce 56 yıl süren hiç hak etmediğimiz, asla ve asla da hak etmeyeceğimiz 2. ilçelik esaretinden kurtularak vilayet olma mücadelemizin kıvılcımın birlikte yaktığımız can dostum, kardeşim ve meslektaşım  Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli ile birlikte bu kutlu mücadelemizin 2. Sayısı olan Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin  Kurban Bayramı gazetesi için yaptığımız röportajda geçiyor.

ÖNERİ SAHİBİ BELEDİYE BAŞKANI HALUK ŞAHİN YAZGI´NIN BABASI MİMAR MERHUM HADİ YAZGI!

 Yapılan öneriye geçmeden öneri sahibini kısacada olsa tanımakta fayda var.

  Öneride bulunan demokrasileri ve insan hakları gibi imarları da gelişen ülkelerdeki uygulamanın bizde de tatbikini isteyen bunu laf olsun diye söyleyen birisi değil.

  Öneri sahibi Aksaray Belediye Başkanı Halik Şahin Yazgı Beyin babası Aksaray´ın orta vadede geçmişindeki renkli simalarından Zabıta Bıyığın Şammas´ın oğlu olan şehrimizle civarındaki birçok yerde onlarca gıpta edilen dini, sivil ve resmi projeye de imza atan genç denilecek yaşta Hakka yürüyen ilimizin mimarlarından Hadi Yazgı.

  MİMAR HADİ YAZGI?ÇEKİRDEK YERLER AYNEN MUHAFAZA EDİLİP YENİ SAHALARI İMARA AÇMALI?

   Çapan Tekeli kardeşimle birlikte merhumla 1987 yılını Kurban bayramında  Aksaray Gazeteciler Cemiyeti adına yayınladığımız gazete için yaptığımız röportajda ?Şehrin şu anki imar planı nasıl ıslah edilebilir, bundan sonra Aksaray´ın modern şekilde gelişmesi için neler yapılabilir?? diye sorduk.

  Mimar Hadi Yazgı Bey bu sorularımıza verdiği cevapta ?Aksaray´ın 5500 yıllık bir geçmişi vardır.(O zamanki bilgilerle 11000 yıllık olduğumuz bilinmiyordu)

Şehirde insanoğlu gibidir.

İnsan nasıl ki doğup, emekleyip büyür ve ölürse şehircilikte de çeşitli medeniyetler yaşamıştır.

Bunlar birbirine bağlı olaylardır bu nedenle gelişmek istenen bir şehrin çekirdek kısmını olduğu gibi muhafaza etmek ve yeni alanları bulmaktır( imara açmaktır)?dedi.

   Başkan Yazgı ve onun şahsında tüm Belediye başkanlarının ve imar planı çizenlerin 30 yıl önce işinin ehli onlarca gıpta edilen projeye imza atan merhum Mimar Hadi Yazgı Beyin önerilerini önemseyip gereğini yapmaları dileğiyle.

   İnşallah en kısa zamanda da merhumun gıpta edilen projelerinde örnek alınması için yazacağım.

   Ruhu Şad mekanı Cennet olsun.

  Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

 


25.09.2017 10:23:27

Ali Genç

Baba Yazgı´dan Modern Aksaray İmarına Başarısı Kanıtlanan Çözüm

Baba Yazgı´dan Modern Aksaray İmarına Başarısı Kanıtlanan Çözüm