7 Eylül günü Aksaray Belediyesi Hasta yakınları misafirhanesinin temel atma töreninde Rektör hoca Prof. Dr. Alpay Arıbaş hemşerimize ayaküstü anlattığım gibi yönetimine gel Aksaray Üniversitesinin oluşturulmasında çorbada tuzu olmasına ben edna kulunu Mevla’mızın vesile etmesinin katkısıyla kurumun temeli olan Meslek Yüksekokulunun kurulmasının nasıl başarıldığının özetinin özetini bilgilerinize sunuyorum;
   1983- 2000 tarihleri arasında S.Ü. Tıp Fakültesi genel Sekreterliğiyle birlikte fakültenin öğretim Görevlisi ve Eğitim Yönetim Teftiş Uzmanı Orhan Aydın ağabeyin ilk kez sözlü önerisi ve talebi ile Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil CİN tarafından SÜ MYO kuruluş fizibilite araştırması başlatılmıştı.
    Aksaray’a bir Meslek Yüksekokulu’nun kuruluşunu SÜ Rektöründen ilk talep eden Uzm. Orhan Aydın’dır. 
   SÜ Aksaray Meslek Yüksekokulu fizibilite çalışmalarını ve kuruluş işlemlerini yapmak ve Aksaray için öncelikli olan eğitim programlarını oluşturmak üzere Rektör Prof. Dr. Halil CİN tarafından, resmi bir yazı ile Uzm. Orhan AYDIN görevlendirilmişti.
    Rektör Prof. Dr. Halil CİN ve Uzm. Orhan Aydın’ın bizzat- yapmış oldukları ilk değerlendirmede Süt ve Süt Ürünleri Bölümü, Motor Bölümü, İnşaat Bölümü, Makine Bölümü ve Mantarcılık bölümünün açılması uygun görülmüştü.
  Rektör CİN, söz konusu bölümlerin adlarını da kendi el yazısı ile not etmiş olduğu tutanağı da takip için Uzm .Orhan Aydın’a vermiştir.(Rektör yardımcısı Profesör Dr. Ömer Köse hocacaya 7 Ekim günü attığım belge) 
   Uzm. Orhan Aydın, resmî görevli olarak Aksaray’a intikal ederek, fizibilite çalışmasına (etüdüne) başlamıştı. 
  Aksaray’a kurulması planlanan Meslek Yüksekokulu’nun yapılabilir, uygulanabilir, mantıklı ve başarılı olup olmadığı araştırılmıştı.
  Açılması planlanan Meslek Yüksekokulu’nun 1986-87 eğitim öğretim senesinde Aksaray henüz bir ilçe olması nedeniyle ilk etapta negatif bakış açısı ile karşılaşması muhtemel olduğu da hesap edilerek eğitim, yasa, teknik, ekonomik ve risk değerlendirmesi sağlam yapılmış ve Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne olumlu görüş olarak raporlandırılmıştı.
   Aksaray MYO kuruluşuna Üniversite bünyesinde de olumsuz yönetim bakış açısı olmasına rağmen, Selçuk Üniversitesi Rektör’ü CİN’in, Uzm. Aydın’ın ısrar ve takibine itibar etmesi sonucunda kuruluş çalışmaları kararlılıkla yürütülmüştü.
   Aksaray’da ilk önce Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, itibarlı ve aydın şahıslar ile ekonomik gücü ve desteği olabilecek kişilerin yanı sıra STK liderleri ve medya mensupları ziyaret edilerek, Aksaray kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştı.
ARAŞTIRMA İÇİN GELEN YETKİLİNİN KONUYA NEGATİFLİĞİNİ SESLİ DÜŞÜNMESİNİ DUYUNCA MÜDAHALE ETTİM!
   Aksaray’da yetkililerle görüşüp rapor hazırlaması için Rektörlük tarafından gönderilen kişiyi dönemin Belediye başkanı Muhammed Emin Gürün’ün makamında sesli düşünürken görüp olumsuz tavrına Aksaray’ın o zamanki 67 ilin merkez ilçesinden hem nüfusunun fazla, hem de yüz ölçümünün büyük olduğunu kanıtlayan  bu gelişmeden 1 yıl sonra il olma manşetini atmamıza da vesile olan 1980 Genel Nüfus sayımı belgesine dayanarak hazırladığım ve 1985 genel nüfus sayımından sonrada güncellediğim belgemle ikna ederek olumsuz tavrını olumluya çevirttim.
  Bu konuda hazırlanan olumlu raporla; 
  Selçuk Üniversitesi Aksaray Meslek Yüksekokulu için fizikî mekân arayışı yapılırken mevcut. Aksaray Otogarının önünde buluna ve seneler önce temeli atılarak, su basman seviyesine kadar çıkarılarak yarım bırakılan Et Balık Kurumu mülkü incelenmiş ve inşaatın maddeten ve zaman açısından tamamlanmasının mümkün olmadığı kararına varılmıştı.
   Konya yolu üzerinde bulunan (Polis Okulu karşısı) Tümosan’a ait binaların durumu incelenmiş, bu mekânın uygun olduğuna karar verilmişti. 
  Bu yerleşkenin, Selçuk Üniversitesine devri için Selçuk Üniversitesi ve YÖK olarak ilk önce Tümosan nezdinde, daha sonra da Milli Emlak Genel Müdürlüğü nezdinde bir dizi çalışma, yazışma ve tapulama işlemi yürütüldükten sonra Yüksekokul amfilerinin yanı sıra aynı mekânda MYO Öğrenci Yurdu da hizmete alındı..
  Emek sahiplerine Mevla’mızın hak ettiği sevabı  vermesinin  niyazının yanında emeği olanlar için ahde vefanın gereğinin de  Rektör Alpay Arıbaş ile ilimiz Mülki ve mahalli idareleri ile STK’ları tarafından da yapılması ve yaptırılması dileğiyle kamuoyunu etkileyecek çok önemli bir gelişme olmaz ise konuya Pazartesi günü devam edeceğim.
  İlimizin medarı iftarı Üniversitemizin tarihini 1. ağızdan anlatan başarının ilgili ve yetkililer tarafından gereğinin yapılabilmesi için takip edilmesi ve ettirilmesi dileğiyle. 
   Cumamız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımımız olsun.
   Devamı Pazartesi’ye.


1.03.2024 11:00:00

Ali Genç

ASÜ’NÜN TEMELİ AKSARAY MESLEK YÜKSEKOKULUNUN KURULUŞ TARİHÇESİ:1!

ASÜ’NÜN TEMELİ AKSARAY MESLEK YÜKSEKOKULUNUN KURULUŞ TARİHÇESİ:1!