Antropoloji en geniş anlamı ile insan bilimi demektir. Ancak bu tanım kapsamı son derece geniş olup, insanı konu almış olan diğer disiplinlerle, antropolojinin farkına işaret etmez. Bu nedenle antropologlar kendi disiplinlerini daha kesin çizgilerle sınırlamaya çalışırlar.

Ülke olarak bu bilimin neresindeyiz derseniz, maalesef durum pek iç açıcı değil. Örneğin ABD ve İngiltere de gençler özellikle lise çağlarında disiplin cezası almışlarsa kesinlikle Polis, Subay ve Astsubay olamıyorlar. Oysa bizde böyle olmadığı gibi, disiplin cezası almış ve göreve başlamışsa ileride ailesiyle geçimsizlik yaşadığında hemen silaha sarılma var. Çünkü suç işleme güdüsü nadiren geçiyor.

Antropoloji insanı dolayısıyla insan toplumlarını ve kültürü incelemektedir. Fakat antropolojik çalışmalar yapılırken belirli bir çerçeveden bakılmak sureti ile araştırma yönlendirilir. Burada yapılan bir yerde antropolojinin sınırlarını belirlemektir. Antropolojinin üzerinde durduğu ve halen günümüzde geçerliliğini koruyan bazı sorular bulunmaktadır:

1-) İnsanlar ve toplumlar neden birbirlerine benziyor ? veya benzemiyorlar.

2-) İnsanlar ve toplumlar neden ya da nasıl değişiyor ? Bu 2 soru, antropolojinin bugünde geçerli olan temel sorunlarıdır. Ancak bu sorulara verilecek olan cevaplar günden güne değişmekte ve gelişmektedir. Yaşanan sosyo – kültürel değişme, toplumun kendi iç dinamiğindeki etkileşimlerin bir sonucu olabileceği gibi, dıştan gelen etkilerin bir ürünü, daha doğrusu iç ve dış dinamiğin bir bileşkesi olarak ortaya çıkmaktadır. Çağımız hızlı kültür değişmesi çağı olup, dünya kültürleri sürekli olarak değişmeye uğramaktadır. Fakat bu tür değişmelerin hızı farklı zamanlarda ve farklı yerlerde değişiklik göstermektedir.

Ülke olarak bu konularda çok çalışmamız gerekir ki mutluluğu yakalayalım. Sibernetik_67@hotmail.com

Çoklu Yetenek Kuramı Uzmanı

Avrasya Yazarlar Birliği Üyesi


Tarih: 16.09.2019 18:23

Yusuf Ersin Koç

ANTROPOLOJİ BİLİMİNİN NERESİNDEYİZ?