Oldum olası bazı değerlerimizin bir güne bağlanıp anılmasına karşıyım. Bunlardan birisi de Anneler Günüdür. Maalesef bu günlerin asıl amacından saptırılıp ticari faaliyete dönüştürülmesi beni hep rahatsız etmiştir.

Öyle insanlar bilirim ki; yılın Üç Yüz Altmış Dört günü annesini arayıp sormaz ama anneler gününde dost ve düşmana karşı ve dostlar alışverişte görsün diye annelerini yanlarına alıp birkaç saat çarşı pazar gezdirirler. Ömürleri varsa gelecek anneler gününe kadar görüp görecekleri saltanat bu kadar.

İşin acı yönü bunu da bulamayan anneler var. Hatta huzurevlerinde evlatlarının yollarını gözyaşlarıyla gözleyen anneler de var. Hadi diyelim şartların gereği annenizi huzur evine verdiniz hiç değilse bu günlerde bunlara bir saatinizi de mi ayıramazsınız? Onlara alacağımız en küçük bir hediye onları çok mutlu edecektir. Onlar öyle pahalı hediyeler de beklemez. Bir ellerinin öpülmesi bile onlar için en pahalı hediyedir.

Maalesef yaşarken değerini bilemediğimiz annelerimizi öldükten sonra anlıyoruz ama bu gerçek onları bize geri getirmiyor. Aksaray’da yaygın bir söz vardır “Anne ol anne kıymeti bil, baba ol baba kıymeti bil” Diye. Her şey bu sözde gizlidir.

Bu vesile ile tüm annelerin anneler gününü kutlar ve O mübarek ellerinden öpüyorum.


11.05.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

ANNE OL ANNE KIYMETİ BİL

ANNE OL ANNE KIYMETİ BİL