Aksaray Koyun Keçi Damızlık yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk bu sene 6 yapılacak olan ,? çobanlar yarışıyor? yarışması ile ülkemizde ilki yapıyor. Telefon açtığımda öyle bir mütevazilik gösteriyor ki, ? ben çobanım Erdoğan Bey? diyor. Ben böyle çobana kurban olayım. Sayesinde çobanlarımızın kalitesi de artmıştır. Her yıl yarışmayı izlerim yarışmacıların adı Çoban ama nerede ise Veteriner hekimlerine taş çıkaracak cinsten bilgi donanımına sahipler.

      Yarışmalara hanım bacılarımızın ilgi ve katılımı ise hat safhadadır. Çobanlık mesleğinin rağbet görmediği bu Peygamber mesleği olan çobanlığı yapacak kişilerin bulunmaması küçükbaş hayvancılarımızı tedirgin etmektedir.

      Ama sayın Aktürk bununla mücadelesini sürekli vermektedir. Kendisi ayrıca İl Genel Meclis üyesidir. Okumuş, donanımlı ve kültürlü olması küçük baş hayvancılarımız için bir kazançtır. Ayrıca kendisi de küçük baş hayvancılıkla uğraşmaktadır.

Tulumunu giyip hayvanların içine girip hayvan bakması. Şehir de ise beyefendiliği ile ayrı bir duruşu bulunmaktadır. Size her yıl yapılan bu senede 6 Mart tarihinde yapılacak olan ?çobanlar yarışıyor? yarışmasından biraz bilgi vereyim.

       Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Atatürk Kültür Merkezi´nde her yıl düzenlenen bilgi yarışmasında, 8 çoban meslekleriyle ilgili soruları doğu cevaplamak için yarışıyor. Önce geçtiğimiz günlerde eleme yarışması yapıldı, yapılan elemede 8 yarışmacı çoban finale kaldı.

       Yarışma sonunda birinciye 5 bin lira, ikinciye 3 bin lira, üçüncüye 2 bin lira ve diğer yarışmacılara çeyrek altınla ödüllendirilecek. Çoban mesleğinin yok olmaya başladığı bir dönemde Oda Başkanı Mahmut Aktürk´ün bu güzel girişimi çobancılığa bir teşviktir. Çoban yarışıyor yarışması Türkiye´de bir ilki kapsıyor ve sadece Aksaray´da yapılıyor.

       Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Mahmut Aktürk, yarışmaya her yıl en az 100 katılımcı ile başladıklarını ön eleme sonucunda 8 yarışmacının finale kaldığını ifade ederek şunları kaydetti:

      "Bu yarışma bizim için çok önemli. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde eğitimin önemli olduğunu düşünüyoruz. Üretim ve verimin arttırılması, sağlıklı gıdanın üretilmesi için küçükbaş hayvan üreticilerine eğitim veriyoruz. Eğitim sonunda da böyle bir yarışma ile onları ödüllendirmiş oluyoruz. Yarışmada meslekle ilgili bilgiler sorarak çobanla ilgili algıların kaldırılmasını hedefledik? dedi.

       Gerçekten bu yarışma son dönemlerde küçük baş hayvancılığının hızla ilerlediği bir dönemde yararlı olmaktadır. En azından yarışmaya katılacakların hayvancılıkla ilgili çalışma ve hazırlık yapmaları onların bir başka yönüyle yetişmelerini sağlamaktadır.

      Aktürk ilimizde meraların yok olması ile ilgili çaba sarf ederek meraların sürülmesi konusunda mücadele etmektedir. Gerçekten de meraların azalması hayvancılarımız için bir çaresizlik yaratmaktadır.

      Yine et tüketiminde halkımızın küçük baş hayvan etini tercih etmesi için de büyük mücadele etmektedir. Küçük baş hayvanın etinin koktuğu algısını yok etmek için büyük çaba sarf etmektedir.

     Ayrıca küçük baş hayvan desteklerinden üyelerinin yararlanması için büyük emek ve gayret gösterdiğini biliyoruz. Küçük baş hayvancılar için böyle bir başkan kazançtır. Onların haklarını ancak böyle bir başkan koruyabilir. Kendisine çalışmalarında başarılar diliyorum.

 


20.02.2018 09:27:34

Erdogan Kaya

Aktürk her yıl ilimizde ilki yapıyor

Aktürk her yıl ilimizde ilki yapıyor