Yıl 1920 Aksaray İlçesi VİLAYET oluyor, yıl 1933 Aksaray ilçeliğe düşüyor. Kendini bilen her Aksaraylı bu dönemi hatırlamalı, ilçeliğe düşürülmemizin nedenlerini sorgulamalı ve öğrenmeli ki;

         İlçeliğe düşürülmemizden dolayı neler kaybettiğimizi ve 56 yıl süresince neler çektiğimizi, 1933 yılı itibariyle kalkınmışlık ve kültürel açıdan Konya ve Kayseri ile aramızda ne kadar mesafe vardı?

          1989 yılında aynı illerle aramızda ne kadar mesafe var? 56 yıldaki kaybımızı rakamlar ifade edemiyor. Çok basit bir bakışla Vilayetliğimizi devam etseydi bu gün bizde BÜYÜK İL olurduk.

            Valinin, TÜRK bayraklı arabasını bile seven, daha da önemlisi arabanın lastiğini öpen yaşlılarımızı gözlerimizle gördük.

           Aksaray, ın VİLAYETLİĞİ, 56 yıl sonra, 15 Haziran 1989 yılında kabul edildi ve 21 Haziran 1989 da resmi gazete de yayımlanarak yürüklüğe girdi ve 15 AGUSTOS 1989 valimiz Rahmetli RIDVAN YENİŞEN, göreve başladı.

            1989 dan 2018 e kadar, beş altı parti tek başına ve koalisyon olarak iktidara geldi. 2002 den itibaren de AK parti iktidarda, geçen 29 yılda AKSRAY nereden nereye gelmiş. Vicdan ve irfan sahibi insanlar bu müthiş gelişmenin asıl nedenini,  VİLAYET olmamızdan kaynaklandığını kabul ediyorlar.

             Her Aksaraylı, Turgut Özal ve Mehmet Altınsoy ile diğer emeği geçenlere şükran borçludur. Tabi ki gerçekten Aksaraylı ise. Çakmalara lafımız olmaz. Biz vilayet olmuşta ne olmuş diyen adam tanınan adam olmayanları da gördük. Özal, Altınsoy ve Raşit Daldal´ın ruhlarına Fatiha okumak Aksaraylının vicdan ve minnet borcudur.

            Aksaraylı, olan bütün konuşmacılar Özal ve Altınsoy dan en az bir cümle ile bahsederlerse insanlık yapmış olurlar.

            Özellikle iktidar partisi mensupları, 56 yıllık VİLAYETLİK davasına nokta koyan Özal ve Altınsoy isimlerinden itina ile bahsetmekten kaçıyorlar. Merak etmeyin bir gün olur sizin yaptığınız önemli hizmetlerden de birileri bahsetmez. O zamanda sakın alınmayın.

           Zaten Türk tarihi vefasızlıkla dolup taşıyor. Ne olacak sizinki de eklenerek vefasızlık iki satır fazla olur.

          Gönül istiyor ki, vilayet serüvenleri için valilik ve belediye paneller düzenlesin, açık oturumlar tertip etsin, akabinde de bu oturumlar kitap haline getirilsin, geleceğe ışık tutsun, nesillerin, iline, irfanına, onuruna sahip çıkması için bu kitapları okusun.

         Aksaray ilçe iken Niğde ilinin beş milletvekili var idi. Bu beş vekilden sadece birini Aksaray çıkarıyordu. Niğdeli şaşırırsa iki olabiliyordu.

         Şu an Aksarayın dört milletvekili var, demek ki üçünü Aksarayın il olması dolaysıyla Özal ve Altınsoy´a borçlular. Aceba bu üç vekilin aklından bir an vekilliklerini kime borçlu olduğu geçiyor mu?

         Elbette önce vekilliklerini liderlerine, sonrada seçmene borçlular buna laf söylenmez. Ancak başlarını kaldırsalar kocaman Valiyi ve VİLAYETİ görecekler.

         Lafımız, 1989 yılından bu yana, vali, vekil ve il belediye başkanı olanlara. Şunu da hatırlatmak isterim Özal ve Altınsoy´un yakınlarından hiç kimse Aksaray da siyaset yapmıyor, onun için siyasi ekmeğinizi elinizden alacaklarından, Tayyip Beyin kızmasından korkmayın. Çünkü Tayyip Bey kızmaz, çünkü Özal ve Altınsoy´u çok iyi tanır. Vefayı da iyi bilir.

        Son süzüm Özal, Altınsoy, Raşit Daldaldan ve Mahmut Öztürk´ten Allah razı olsun.56 yıllık Vilayetlik meselemizi çözerek Aksaray´ı zincirlerinden kurtararak, DEVLETE ortak seksen bir hissedardan biri olduk.

        Şimdi, Devletten hissemize düşen hakkımızı almakta, İlknur İnceöz, Cengiz Aydoğdu, Ramazan Kaşlı ve Ayhan Erel vekillerimize düşüyor. Bakalım neyi nasıl yapacaklar göreceğiz.      

       Kurban Bayramınızı, yürekten kutlar, mutluluk ve esenlikler dilerim.

                             HAYIR, OLA, MUVAFFAK OLA, MUZAFFER OLA.               

 


19.08.2018 14:51:43

Rasim Gül

Aksaray´ın Zincirlerinden Kurtuluşu, Kutlu Olsun

Aksaray´ın Zincirlerinden Kurtuluşu, Kutlu Olsun