Başlığa aldığım sorunun muhatabı kim üstüne alıyorsa onadır.!!!

    Bu nedenle bu sorumu her hangi bir kişi kurum veya kuruluşu muhatap alarak sorduğum anlaşılmasın.!!!

    Yeryüzünde kurulduğu günden günümüze kadar hayatın aralıksız olarak sürdüğü bir elin parmaklarını geçmeyen yerleşim yerlerinden olan Aksaray coğrafi konumu nedeniyle “Dünyanın merkezidir!!!” Desem asla ve asla mübalağa etmemiş olurum.

   Bu coğrafi konumundan gelen jeolojik yapısıyla da Yeryüzünün ve Anadolu’nun kalbi olan Aksaray akla gelen tüm yer altı ve üstü zenginliklerini de fazlasıyla sahip olan ihtiyar dünyamızın nadir bir yerleşim yeridir.!!!

    Bu özelliğinden dolayı Tarih boyunca kurulan tüm medeniyetlerin genelinin egemen olduğu topraklar içinde olmasının yanında,egemen olamayan medeniyetler tarafından da mutlaka sahip olunması gereken yer olarak görülmüş.

    Bu nedenle Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre yeryüzündeki yerleşim yerleri içinde en çok işgal edilen bir elin parmaklarını geçmeyen bir merkeziyiz.

    Fakat maalesef İstanbul’un Fethinden sonra Antik İpek Yolu ve Kral yolunun en önemli geçit yerinde olan Aksaray’ın neredeyse insanlarının tamamının buraya götürülmesi.

   Ardından ise Balkanlar ve Karadeniz ile Kıbrıs adasına yapılan göçlerle sürekli olarak küçülmemize sebep olan tüm olumsuzluklara rağmen 1861’e kadar merkezi özelliğimizi sürdürdük.

   Süveyş Kanalının açılmasıyla İpek Yoluyla yapılan ticaretin deniz yoluna kaydırılması.

     Ardından ise Anadolu’nun merkezinde olmamız nedeniyle döşenen demir yollarının bizim topraklarımızdan geçmesi gerekirken, akla ziyan kararla aksinin yapılarak daha dolambaçlı ve dolayısıyla daha pahalı güzergahların tercihiyle demir yolları ağlarının dışına çıkartılmamızla ipimiz çekildi.

  Bu olumsuzluklarla körfez konumuna gelen Aksaray’ın hızla boşalmasıyla önce 1861-1920,ardından ise 1933-89 arasında ilçe yapılması.

   Üstüne üstlükte gelişmesine hiçbir katkı sağlayamayacak olan,coğrafi,kültürel ve ticari bağıda olmayan Niğde iline inatla iki defa bağlanmamız nedeniyle toplam olarak 115 yıl adeta yer yüzünden silindik.!!!

   Hiç hak etmediğimiz bu olumsuzlukların aklın yoluyla alınacak tedbirlerle tamamen ortadan kaldırılması için gerekenlerin yapılması ve yaptırılması dileğiyle.

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.


1.06.2015 11:26:13

Ali Genç

Aksaray bu umursamazlığı hak ediyormu?

Aksaray bu umursamazlığı hak ediyormu?