Tarih boyunca gelip geçmiş medeniyetlerin tamamına yakının yaşadığı dönemde Anadolu’nun ve Dünyanın en önemli Askeri ve Jeo politik merkezi olmayı sürdüren.

     Buralara hâkim olmamış olan eski Dünyadaki diğer medeniyetlerini ise tamamıyla çeşitli vesilelerle özellikle İpek yolu aracılığıyla bu medeniyetler tarafından da bilinen suyu içilen ekmeği yenen Aksaray bu Dünyada insanların yaşamaya başladığı ilk çağlardan Müslümanların hâkimiyetine kadar birçok kez önemli merkez görevi görmesinin yanında İslam öncesi ve İslam döneminde tarihe şan vermiş birçok Komutan, bilim adamı ile din adamıda yetiştiren dünyanın en önemli nadir yeridir.

      Selçuklu döneminde Devletin Yazlık Başkentliğini yapan bu dönemde başta Haçlı Savaşları olmak üzere bir çok zaferin kazanıldığı yer olduğundan ”Darul/Darüz Zafer”(Zaferler Diyarı),başta Zinciriye Medresesi olmak üzere Aksaray genelindeki onlarca Medreseden yetişen Şeyh Cemalettin’i Aksaray’ı, Taptuk Emre, Yunus Emre olmak üzere bağrında barındırdığı devrinin en önemli onlarca medresesinde yetişen dünyaya ışık saçan binlerce alimlerin yetiştiği ve halkının iyilik perver olması nedeniyle “Darul Sülaha(Salih Kişiler Diyarı) diye adlandırılarak kötülerin girmesi Fermanla yasaklanan şehir.

     Osmanlı döneminde ise Yavuz Sultan Selime ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman'a Veziriazamlık yapan Piri Mehmet Paşa gibi 2 Sultana Vezirlik Yapan Devlet Adamını.

      Yine bu iki Padişahın yanında Sultan 2. Beyazıt’a atalarına yaptığı gibi Sadece hak bildiklerini söyleyerek Şeyhul İslamlık yapan Veziriazam Piri Mehmet Paşa gibi Şeyh Cemalettin’i Aksaray’ı hazretlerinin Torunu olan Ali Cemali, diğer adıyla Osmanlının Meşhur Şeyhul İslamı Zembilli Ali Efendi yi yetiştiren.

     Mısır Kölemen Devletinin Şeyhul İslamlığını yapan Emin-üdin-i Aksaray’iyi nin vatanı.

     İstanbul’un Manevi Fatihi Ak Şemsettin’i yetiştiren Hacı Bayramı Veli Hazretlerinin Hocası Somuncu Baba (Şeyh Hemidi Veli-i Aksaray i)başta olmak üzere Evliye Çelebi Seyahatnamesine göre 7000 Evliyayı bağrında barındırdığı Tevatürle anlatılan.

     Bursa Kadısıyken baktığı bir davadan etkilenerek bu yola girebilmek için mevki ve makamıyla mal ve mülkünü terk ederek verdiği samimi imtihanın sonucunda Tasavvufun zirvelerine erişebilen Aziz Muhmut Hüdayi Hazretlerinin Vilayeti.

     İstanbul’daki Dergâhındaki samimi hizmetlerinden etkilenen binlerce Gayri Müslim’in İslam’la şereflenmesine vesile olduğu hakkında bilgi verilen kaynaklarda anlatan kendisine duyulan bu sevgi nedeniyle güzel İstanbul un bir semtine adı verilen ”Ebu Vefa Hazretleri” nin diyarı.

    Bağdat’ın Sultan 4. Murat tarafından İranlılardan alınması için yapılan savaşta kahramanlığıyla Kale kapısını açan serdar olan bu başarıları ve kahramanlığı nedeniyle “Bağdat Fatihi” unvanını kazanan Genç Osman’ın vatanı.

     Sultan Abdülhamit Hanın Serkarin’i Aksaray’lı hemşerilerimizi Ulu ırmak suyunu içmekten kurtaran Ortaköylü Hacı Ali Paşayı yetiştiren.

    Osmanlı Devletinin Ticaret ve Ziraat Nazırlıklarının(Bakanlıklarının) yanı sıra İstanbul Şehreminliği(Belediye Başkanlığı)nı yapan Mehmet Ziya-ed bey’ i yetiştiren.

     Ziraat Bankasının Kurucusu Veziriazam Mithat Paşanın Tahrirat kâtibi olarak bir süre çalıştığı yer olan.

    Karacaoğlanın’da doğup büyüdüğü ve gençliğini geçirdiği memleketi.

     Kurtuluş Savışında ise O zaman Niğde ye bağlı olduğundan Çorakçı Zade Kara Vehbi bey’in Niğde Mebusu olarak katıldığı ve ardından her türlü maddi ve manevi yardımı sağlayan bu yiğit hemşerisinin çabasıyla Meclisin Kurulmasının üstünden henüz 6 ay geçmeden Meclisin Başkanı geleceğin Atatürk’ü Gazi Mustafa Kemal Paşayı ikna ederek onun teklifiyle hazırlanan kanunun kabul edilmesiyle 13 Ekim 1920 de Aksaray’ı 59 yıllık esaretten kurtaran. ve “Çocuk Esirgeme Kurum ununda” kurucusu olan yiğit hayırseverler yetiştiren.

     Cumhuriyet Döneminde İse Bankacı, Devlet Adamı ve Siyasetçi 1951′de Türkiye Emlak Kredi Bankası Genel Müdürlüğünü yapan, Türkiye Vakıflar Bankası ile Türkiye Çimento Sanayi AŞ’nin kuruluşunda görev alan.

     1957′de DP’den Niğde Milletvekili olarak Büyük Millet Meclisine girdikten sonra aynı yıl İmar ve İskan Bakanlığı yaparken Uzartık Çimeli yi şimdiki adı Topakkaya olarak bilinen fakat halk arasında “Medeni Bey Köyü” olarak anılan yere taşıyarak modern bir yerleşim yerini kuran.

    1959′da da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığında bulunurken Allah(c.c.)un verdiği candan ve oksijenden başka her şeyleri millet tarafından karşılanan cuntanın milletin iradesine karşı yaptığı 27 Mayıs 1960 ihtilal inin ardından tutuklanan Yassı ada Mahkemesi’nde ömür boyu hapse mahkûm edilmesine rağmen daha sonra çıkan aftan yararlanıp.

     1964′te Akbank idare Meclisi üyesi sonra da Bankanın Genel Müdürü olan, 1970″te Türkiye Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği(TOBB) Başkanlığına seçilen Medeni Berk’in memleketi Aksaray kendisine hizmet edenlerine hak ettikleri saygıyı göstermiyor.

      Bu gün yerimiz doldu fakat Maalesef hak ettikleri maddi ve manevi değeri Aksaray ve Aksaray’lılardan göremeyen ömürleri Aksaray ve Türkiye ye hizmetle geçenlerle ilgili yazımızı bitiremediğimden devamını nasip olursa Çarşamba günü yayınlayacağım.

     İlgili ve yetkililerin hakkıyla okuyarak gereğini yapmaları dileğiyle.

     Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

     Devamı Çarşamba’ya.

 


8.04.2013 00:00:00

Ali Genç

Aksaray`a ve Aksaray`lılara Yakışmayan Vefasızlık!!!

Aksaray`a ve Aksaray?lılara Yakışmayan Vefasızlık!!!