İnsanların bir geçmişi ailesi, akrabaları ve eğitimiyle, arkadaşları olduğu gibi tüm kurumların ve hizmetlerle eserlerinde sebep sonuç ilişkisine göre mutlaka bir geçmişi var.

     Bu çerçevede bu gün 8. resmi kuruluş günü idrak edilen Aksaray Üniversitemizin temeli ve bu temelin üstünde günümüze gelmesinin bir çalışması, çabası ve bu çabalarla ulaşılan şu anki yere gelinme sininde hem perde önü,hemde perde arkası hikayesi var.!!!

 ÜNİVERSİTEMİZİN TEMELİ OLAN İLK YÜKSEK OKULDAN BU YANA KURULUŞUNUN İÇİNDE ,SAVUNUCUSU VE KORUYUCUSUSU OLARAK ÜNİVERSİTEMİZİN KURULUŞ VE GELİŞME HİKAYESİNİ BİLİYORUM!!!

    Bu ara başlığı övünmek için değil sadace ve sadece tarihe not düşmek için attım.!!!

    Aksaray Üniversitemizin aşağıda yeri geldikçe vereceğim bilgilerden kuruluşundan günümüze kadar neredeyse tüm aşamalarında direk veya dolaylı olarak bulunduğum ve vilayet olmamızdan sonraki tarihin tekerrürüne engel olmamın yanında ayrıcada tarlada izi bulunanın harmanda gözünün olması misali Üniversitemizin geçmişinden günümüze kadarki hikâyesini meslektaşlarımızla birlikte ilimizde yaşayanlar arasında en iyi bilenlerdenim.!!!!!!!

    Bu çerçevede  ilk kuruluş kanunuyla,2. kanunun kabul ediliş günlerini de 2006’dan itibaren her yıl aralıksız olarak yaptığım haberler ve yazdığım köşe yazılarıyla kamuoyuyla paylaşan tek Aksaraylı ve tek gazeteci olduğumdan Üniversitemizin temeli olan ilk Yüksek Okuldan Üniversitemizin Kuruluş kanunun çıkartılmasına kadarki  gelişmelerin perde önü kadar,perde arkasını da en iyi bilenlerdenim.

ORHAN AYDIN KONYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROFESÖR HALİL CİN’LE OLAN SAMİMİYETİNİ ÇIKARI YERİNE AKSARAY’IN İSTİKBALİ İÇİN KULLANDI

   Aksaray Üniversitesinin temeli olan İlk Meslek Yüksek Okul’umuz dönemin Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Sekreteri olan ilimizin iki elin parmaklarını geçmeyen hayırlı evlatlarından ve aynı zamanda da iki elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinden Orhan Aydın’ın eseridir.!!!

     Orhan Aydın bey Konya Selçuk Üniversitesinin o zamanki Rektörü Profesör Dr. Halil Cin ile olan samimiyetini tıpkı 1920’de Atatürk’le olan samimiyetini kendi ticari istikbali yerine Aksaray’ı 59 yıllık ilk ilçelik esaretinden kurtarılmasında kullanan hemşerimiz Vehbi Çorakçı.

     Yine onun yolundan giden Merhum Özal ile olan samimiyetini kendi çıkarı yerine 1989 yılında Aksaray’ımızı ikinci ilçelik esaretinden kurtarmada kullanan merhum Mehmet Altınsoy gibi şahsi mevki, makam ve çıkarı yerine Aksaray’ımızın menfaatine kullanarak Aksaray’a bir Meslek Yüksek Okulu açılmasını sağlamak için bir yetkiliyi araştırma için Aksaray’a göndermişti.

    “İLÇEYE’DE YÜKSEK OKULMU AÇILIRMIŞ?”!!!...

    Bu görevliye daha öncede birçok defa yeri geldiğinde değindiğim gibi dönemin Belediye Başkanı merhum M.Emin Gürün’ün makamında rastladım.

    Merhum lavobadaydı.

    Görevli sesli düşünüyor olacaktı ki içeriye girdiğimden haberi olmadığından “İlçeye de Yüksek Okul mu açılırmış?”diye söylendiğini duyunca o andaki refleksle verdiğim ani tepkiyle ”Bu ilçe 31 ilden büyük olsa damı Yüksek Okul açılmaz?!!!”diye sordum.

     Benim bu tepkime küçümser bir edayla cevap veren yetkili ”Öyle ilçe getir de hemen Yüksek Okulu açalım!!!” dedi.

                   “AL SANA BELGE”!!!

      Bunun üzerine Aksaray ‘ın il olma kıvılcımını yaktığımız ilk Gazetenin manşetine de ilham veren 1980 Türkiye Genel Nüfus sayımının ardından Aksaray’dan nüfus ve yüz ölçüm olarak küçük olan başta o zaman bağlı bulunduğumuz Niğde ili olmak üzere kendilerinden büyük olduğumuz 67 ilden 31’inin nüfus ve yüz ölçümünü de gösteren.

      1985 Genel Nüfus sayımından sonrada güncellediğim ve her zaman yanımda taşıdığım belgeyi cebimden çıkartıp kendisine verdim.

     Belgeyi görünce gözleri fal taşı gibi açılan, biraz önceki küçümser tavır ve bakışları yok olan yetkili “İşte Şimdi Olur”!!! diyerek belgeyi alıp cebine koydu.

       MANTIKSIZ UYGUMAYLA 5 YIL SONRA 

     NİĞDE ÜNİVERSİTESİNE BAĞLANDIK!!!....

      Orhan Aydın beyin himayesinde ve bizzat kendisi tarafından yapılan nezaretle okulun binalarının hazırlanmasından sonra kurucu Müdürlüğüne hemşerimiz dönemin Yardımcı Doçenti şu anki Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Profesörü  Gazi İrez’in getirildiği  “Aksaray Meslek Yüksek Okulu” 1987 yılında yılında eğitme açıldı.

     Elektrik, Motor,Süt ve Süt Ürünleriyle Mantarcılık bölümlerinde eğitim verilen bu Yüksek Okulla temeli atılan ve daha sonra açılan yeni Yüksek Okullar ve Fakültelerle gelişen Aksaray Kampus ündeki okullar 1992 yılına kadar Selçuk Üniversitesine bağlıydı.

“KENDİSİ HİMMETE MUHTAÇ DEDE KİME HİMMET EDE?”

      1987‘den 1992’ye kadar Selçuk Üniversitesine bağlı olarak başarılı şekilde eğitime devam eden Aksaray’ın Fakülte ve Yüksek Okulları her şeyiyle tekamül etmiş yerden alınarak” Kendisi himmete muhtaç Dede kime himmet ede” sözünde  manasını bulduğu gibi bile,bile kabul edilen“lades”le  Aksaray kampusundaki Fakülte ve Yüksek Okullarımız ile Meslek Yüksek Okullarımız daha yeni kurulan kendisine bile bakmaktan aciz Niğde Üniversitesine bağlandı.

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN 13 YILDA AKSARAY KAMPUSÜNE

      ENGEL ÜSTÜNE ENGELLER ÇIKARTILDI!!!

     1987 yılından itibaren açılan Yeni Yüksek Okullar ve Fakültelerle 5 Yıl Selçuk Üniversitesine 13 yıl ise Niğde Üniversitesine bağlı olmak üzere 18 yılın 13 yılında Aksaray Milletvekillerinin.

     Sivil Toplum Kuruluşlarının, Meslek Odalarının ve bu zaman içinde görev yapan İktidar ve Muhalefet Partilerinin İl Başkanları tarafından ve İstanbul başta olmak üzere ülkemiz genelindeki hayırsever hemşerilerimizin tüm çabalarına,maddi ve manevi desteklerine rağmen Niğde Üniversitesi tarafından Aksaray kampusu için çıkartılan,engel üstüne engellerle Aksaray Kampus ünde tüm samimi çabalara rağmen istenen gelişmeler bir türlü sağlanamadı!

     MAHMUT ÖZTÜRK KAMPÜS SAHASINI ALDI

   1991 Genel Seçimlerinden itibaren Türkiye Büyük Millet Meclisine seçilen Aksaray Milletvekilleri Mahmut Öztürk Fen Edebiyat Fakültesinin kararını çıkarttırdı.

    Daha sonra girişimiyle Yeni Kent Kasabası sınırları içine yeni Kampus yeri almak istemesine dönemin mahalli idarecisinin karşı çıkmasıyla bu isteği gerçekleştirilemeyince dönemin Valisi Merhum Ferit Ünal(Ferit Baba)nın oluruyla Ferit babanın adaşı Defterdar Ferit Beyden şu anki içinde Rektörlük binasının ve Fakültelerle Yüksek Okulların da bulunduğu 1.kampus alanı alındı.

    Hastane kampusu yanına Sağlık Meslek Yüksek Okulu binasının yapılmasının yanı sıra Aksaray Üniversitesinin ilk Rektörlük binası olarak kullanılan Sağlık Meslek Lisesi binasıda yıkılmaktan kurtarılarak Üniversiteye yeniden kazandırıldı.

     Yine eski Milletvekili Mahmut Öztürk’ün bire bir görüşmelerimizde verdiği bilgiye göre O dönemde Aksaray da bulunan Yüksek Okulların sayısının çoğalarak Üniversiteye dönüşebilmesi için dönemin Belediye Başkanı Merhum M.Emin Gürün ve ondan sonra bu makama gelen Belediye Başkanları var güçleriyle ellerinden geleni esirgemediler.

       Milletvekili Halil Demir in girişimiyle Kanunla kurulan eğitim kalitesi ve öğrenci sayısını her yıl arttıran Ortaköy Meslek Yüksek Okulu açıldı.

     Daha sonra Mehmet Altınsoy ve Ramazan Toprak’ın milletvekillikleri döneminde Aksaray Üniversitesinin temeli olan Meslek Yüksek Okulunu açtırarak Üniversitemizin temelini atan Orhan Aydın’ın Anap İl Başkanlığı döneminde ve kendisi gibi ilimizin iki elin parmaklarını geçmeyen efsane siyasetçilerinden Mimar Aslan Tolga’nın DSP İl Başkanlığı döneminde yeni Yüksek Okulların açılması.

     Yeni Fakültelerin kurulması ve kontenjanlarının arttırılması için canla başla çalıştılar.

      Yerimiz dolmasına rağmen yazacaklarım bitmediğinden Çarşamba günü konumuza kaldığımız yerden devam edeceğim.

       Gereği için takibi dileğiyle.

        Rabbim yar ve Yardımcımız Olsun.

 

       Devamı Çarşamba’ya.


17.03.2014 00:00:00

Ali Genç

Aksaray üniversitesi Ağaç`ın kovuğundan mı çıktı`

Aksaray üniversitesi Ağaç?ın kovuğundan mı çıktı?