Dün İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün Aksaray Türküleri ile ilgili bir haberini okudum, bu habere çok sevindim. Aksaray Türküleri CD’lik albümü olması yıllardır özlediğimiz bir konu idi. Aksaray Türküleri başka iller tarafından kullanılıyor gibi dedikodularda az değildi. Başarılı bir Kültür ve Turizm Müdürümüze ilave olarak RTÜK gibi bir kurumda genel sekreterlik yapmış Sayın Valimiz Şeref Ataklı TRT ile de bağlantısı olan bir valimiz. İşin içinde o da olunca bu albümün gerçekleşmemesi mümkün değil.

     Konuyla alakalı olarak önce İl Kültür Müdürü Sayın Mustafa Doğan’ın bir açıklamasını paylaşayım. Sonra konu ile ilgili görüşlerimizi paylaşalım, Doğanın açıklaması şöyle:

        “Orta Anadolu’da zengin kültür mirasıyla öne çıkan Aksaray’ın türküleri yeniden değerlendiriliyor. Konuyla ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, ilimizin zengin bir kültür mirasına sahip olduğunu, bu zenginliklerin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu bağlamda yaklaşık bir yıldan beri TRT ile yürütülen Aksaray Türküleri Albümü çalışmaların da sona yaklaşıldığını ifade etti.

       Doğan, Aksaray’ın TRT’de bilinen 12 türküsüne ilaveten 15 yeni türkünün daha TRT repertuarına alındığını, böylece 27 türküden ibaret 2 CD’lik yeni albümün Haziran ayı içerisinde dağıtımına başlanılacağını söyledi. Aksaray’ın TRT’de tescilli türkü sayısının 27’ye ulaştığını belirten Doğan, ayrıca henüz derlemesi yapılmamış onlarca Aksaray türküsü üzerinde de çalışmaların devam ettiğini vurguladı. Yeni türkü albümünde Aksaraylıların ilk defa dinleyeceği birbirinden güzel türkülerin yer aldığını belirten Doğan, bu çalışmalar ile Aksaray’ın folklor ve kültürel özelliklerinin de tanıtılmış olacağını kaydetti.

      Aksaray türküleri ve halk oyunları çalışmalarının Sayın Valimiz Şeref Ataklı’nın destek ve himayelerinde yürütüldüğünü belirten Doğan, çalışmaların sonunda Aksaray’da TRT Genel Müdürümüzün de katılacağı “Aksaray Türküleri Tanıtım Gala ’sının” yapılacağını sözlerine ekledi. Aksaray Türküleri çalışmalarının yanı sıra Aksaray Yöresi Halk Oyunları Albümü çalışmalarının da TRT ile birlikte devam ettirildiğini belirten Doğan, Aksaray Yöresi Halk Oyunları Albümü ’nün tamamlanmasıyla beraber bu konuda da önemli bir eksikliğin giderilmiş olacağını ifade etti.

      Aksaray Yöresi Halk Oyunları kıyafetlerinin dikiminin tamamlandığını belirten Doğan, 16-19 Ekim 2014 tarihinde İstanbul Feshane’de gerçekleştirilecek “Aksaray Tanıtım Günleri” açılışını, Aksaray Yöresi Halk Oyunları ile yapmak istediklerini” belirtti. 

      Bu çalışmalar çok önemli ve güzel başarılardır. Bu türkü CD’leri aslında belli yerlerde değil tüm halkımız elde edebilmelidir. Türkülerin sahiplerini kamuoyu olarak hepimizin bilmesi kadar güzel bir durum olamaz.

     Bunun bir başka güzelliği ise söylenen türkülerin hangi yöreye ait olduğunun ülke genelinde bilinmesi ise ilimiz için bir katma değer olacaktır. Bazen TRT’de söylenen türkülerimizin il ismi söylenmeden söyleniyordu, buda ayrı bir yanlıştı.

     Tescillenen bu türkülerimize 15 yeni ilave türküler eklenip tescillenmesi de ayrı bir başarıdır. Tabi bu türküler hangileri onu bilemiyorum, ama türküler birleştirildiğinde birlikte öğrenmiş olacağız.

      Folklorla ilgili giysiler ise çok önemli, belli başlı bir folklor giysimiz mevcut değil. Ben Aksaray Tarihi kitabıma aldığım giysiler vardı, bunların ne derece ilimize ait olduğu belli değildi. Hatta başka yörelerin giysileri olduğu bana daha sonra söylendi.

 

      Böyle bir çalışmanın yapılarak yöresel giysilerimizin tescillenmesi ayrı bir güzellik. Bundan dolayı hem Sayın Valimizi ve hem İl Kültür Müdürümüzü tebrik ediyorum. Bu çalışmaların ilerde farklı çalışmalarla devamını diliyorum.


29.05.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Aksaray Türküleri albümü

Aksaray Türküleri albümü