Milliyetçiliğin ırkçılık noktasına gelmesine kesinlikle karşıyım. Ama bazen mikro milliyetçilik elbette iyidir diye düşünüyorum. Nedenine gelince, ilimizin kalkınması için, ilimizde üretilen yerli ürünlerimize önce biz sahip çıkmalıyız. Sonrada çevre il ve diğer illere doğru yayılmalı. İlimizde üretilen birçok ürün var, peyniri, tereyağı, yoğurdu, ayranı, sucuğu, sosisi, salamı, pastırması, kavurması gibi birçok ürün kaliteli bir şekilde ilimizde üretilirken bazı dış kaynaklı marketlerin ilimizde para kazandığı halde ilimizde üretilen ürünleri satmadıklar biliniyor. Bunu yapan marketleri de biz protesto edelim.

      Salı günü Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı Hamit Özkök, tarım platformu üyeleri, kırmızı Et Üreticiler birliği binasında bir tanıtım programı yaptılar. Yapılan toplantının amacı Yöresel ürünlerin yerel ve ulusal marketlerde yer alması konusu idi.

      Toplantıya Sayın Valimiz Selami Altınok, Belediye Başkanı Nevzat Palta, Ak Parti İl Başkanı M. Fatih Yıldırıcı, Ticaret Odası Başkanı Ali Öztürk, İl Genel Meclis Üyesi Dede Teke, 68 Aksaray Gazeteciler cemiyeti Başkanı Ali Südremen, Tarım Platformundan Hamit Özkök, Emin Koçak, Faruk Sert, Mitat Küçük, Mahmut Aktürk, Tarım İl Müdürü Bestami Zebun ve Müdür yardımcısı Doğan İpek ve ilimizde üretim yapan birçok işadamı katıldılar.

       İlimizde üretim yapan o kadar gıda ürünleri var ki, inanın ben şahsen çoğunu bilmiyordum. Bildiklerimi de zaten kullanmaya çalışıyorum. Zorunlu olmadığım sürece de ilimiz ürünlerini satmayan alışveriş marketlerinden alış veriş yapmamaya gayret ederek mikro milliyetçilik yapıyorum. Benim ilimden para kazanan bir alışveriş merkezi ilimin kaliteli ürünlerini satmak durumunda. O üretim yerlerinde birçok hemşerim ekmek parası için iş bulmuşlar devamı benim için önemli.

        Bakın ilimizde üretilen ve burada Aksaraylı hemşerilerimizin çalıştığı birçok insan var. Köy et artık bir marka olmuş, kalitesi tartışılmaz. Burada sucuk, bastırma, salam, sosis ve kavurma üretiliyor. Hatta burada öyle bir durum öğrendim ki, bu ürünlerin babası sayılan Kayseri’ye Aksaray dan sucuk ve Pastırma ihraç ediyormuşuz. Yani Köy et kendisini ispat etmiş bir marka durumundadır.

       Yine süt ürünlerinde, Harzem, Üçler, Belgem, Yudum, Arcem ve Sütaş gibi ürünler ilimizde üretiliyor. Ben inanın peynir, yoğurt ve yağda Aksaray ürünlerini tercih ediyorum. Bu ürünlerin hepsi de birbirinden kaliteli ve lezzetli.

       Öyleyse reklam merakı olmadan kendi ilimizin kaliteli ürünlerini neden kullanmayalım. İlimiz tarım ve hayvancılık da bir numara ise bunu daha da geliştirmemiz için gayret etmeliyiz, tercihimiz kendi ürünlerimizde olmalı. Bizler kullanmalıyız ki, bu işadamlarımız dışa açılabilsinler.

       Burada Sayın Valimiz, Belediye Başkanımız, İl Başkanı ve Kırmızı Et üreticiler birliği Başkanı Hamit Özkök gerçekten güzel dilek ve temennilerde bulundular. Bu ürünlerimizin pazarlanmasında ve satışında üzerlerine ne düşüyorsa yapacaklarını söylediler. Böyle bir toplantıda ilimizin yetkili olan idarecilerini burada görmek gerçekten mutluluk vericidir.

       Sayın Valimiz Ankara’dan uykusuz gelmesine rağmen apar topar bu toplantıya katılması bile çok güzel bir gelişme. Hatta Sayın Valimiz Ankara da bir toplantıda eski Milletvekillerimizden birisinin kendi iline kurduğu mandırada kullanmak için Yonca alımı için torpili istediğini söylemesi güzel bir gelişme olarak değerlendirmek lazım. Valimizin kalite üzerinde durması ve ürünlerin zaten kaliteli ürünler, dolayısı ile pazarda kendiliğinden gelecektir diyerek Erzurum da bile bu kadar gıda üretimi yok demesi ilimizin yerli üretimde ne kadar ilerde olduğunu göstermektedir.

      Belediye Başkanımızın ilimizde üretilen ürünlerin mutlaka ilimizdeki marketlerde yer almasını istemesi. Yer vermeyenlerle görüşmeler yapabileceğini söylemesi üreticiler için iyi bir gelişme.

     Kırmızı Et üreticiler birliği Başkanı Özkök Önemsiyorum diye başladığı konuşmasında hatipliğini göstererek, tarımından, hayvancılığına kadar, ilimizin gelişmesin de her şeyi önemsediğini burada anlatarak, güzel bir konuşma yaptı. İlimizde 87 adet tarımsal kalkınma kooperatifinin bulunduğunu bu kooperatiflerin tamamının aktif ve üretimde olması gerçekten çok güzel bir gelişme.

      Uzun lafın kısası, ilimizde üretilen ürünlerin tercihi, daha çok Pazar bulması demektir. Pazar bulunca da ilimizin kalkınması ve tanıtımı demektir, ilimizin gelişmesi bu şekilde tanıtılabilir. İzmir de geçen yıl bir alış veriş merkezindeki küp şekerleri kontrol ederken Bal Küpü şekerin üzerinde üretim yerinin Aksaray yazması beni gururlandırdı ve onu tercih ettim. Kendi yerli ürünlerimize sahip çıkalım.


20.02.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Aksaray markalarına sahip çıkalım

Aksaray markalarına sahip çıkalım