Aksaray her ne kadar dağınık bir şehir yerleşimi olsa da merkeze sıkışmış durumdadır. Dağılan bölgeler ise genel olarak özel mülkiyetler üzerine kurulan evlerdir. Devletimizin ise şehrin dışa açılan bölgelerinde hazine arazileri yeterli değildir. Hamidiye mahallesi bölgesi ise Üniversite ve sanayi bölgesi olmuş durumundadır. Sağlık kasabası bölgesi ise özel mülkiyetler durumundadır. Toki bölgesi ise zaten malumunuz. Gençosman bölgesi zaten özel mülkiyetler. Kala kala sadece Konya yol boyundan Yapılcan köyümüze doğru bölgede arazilerimiz var.

Aslında bu bölgeye Ceza ve tutuk evinin yapılmasına da ben karşı idim. Neden derseniz bu bölgemizde Polis okulu ve diğer okullarımız var. İleride bu bölgeye doğru yapılanma devam ettiğinde Cezaevi yine şehrin ortasında kalacaktır.

Bana göre bu yapılanma bir 15-20 km. İleriye doğru yapılmalı idi. Zaten ilimizin mera olan bölgesi sadece burası kalmıştır. Bu bölgeye şehrin kayması elzemdir.

Neden derseniz geçen hafta Konya’da idim. Okuyan oğlum Bosna bölgesinde kaldığı için Konya Afyon yol boyuna kaymış durumdadır. Bu bölgenin de en cazibeli yeri Bosna bölgesi olduğunu gördüm. Yani yeni bir şehir kurulmuş. Mevlana bölgesi ise çok sakin ve boş duruma gelmiştir. Yani Konya merkezi nefes almış durumdadır.

İlimizinde nefes alması için şehir Konya yol boyundan Yapılcan köyüne kadar dağılmalı ve yepyeni bir şehir olmalı. Buradaki arazilerde gelişi güzel dağıtılarak car cur edilmemeli. Gelecek için yapılaşma alanında kullanılmalıdır.

Aklıma gelmişken yazayım, Ticaret Borsası bölgeye yakıştı. Ancak aldığım bilgilere göre Canlı Hayvan Borsası ve Besicilik alanı bu bölgeye kurulacakmış. Bana göre son derece yanlış bir yer tespiti olur.

Ticaret Borsası Başkanı Sayın Hamit Özkök kardeşim sevdiğim ve takdir ettiğim bir kişi. Yaptığı çalışmalarındaki başarıları da belli. Ben Canlı Hayvan Borsasını daha uzak bir yere yapılacağını tahmin ediyordum.

Ticaret Borsası civarına bu hizmeti yerleştirmek bölgenin geleceğini karartmaktır. Gelen hizmet fevkalade güzel bir hizmet emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama yer konusunda yeniden gözden geçirmelerini istirham ediyorum.

Sütaş bölgemizde Organize sanayi bölgesinde ama aldıkları araziler kanalı ile kimseye ve çevreye zararı olmadığı halde en ilerlemiş teknolojisini kullanmalarına rağmen dışkı şerbetini ve gübresini mecburen mandıra bölgesine bırakıyorlar ama kokuya mani olamıyorlar.

Şehrin gelecekte istikbali olacak bölge yeni bir şehir olacak. Hemen çevresinde okullarımız, Polis okulumuz ve Cezaevimiz yapılıyor, yarın yerleşim alanları olduğunda buraya yapılacak Canlı hayvan borsasının dışkı ve şerbeti kokmayacak mı?

Geleceği hesap ederek yer konusu yeniden gözden geçirerek uzak bir bölgeye yapılmalı. İlimiz Valisi, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız ve Borsa Başkanı Hamit Özkök bir araya gelmeliler ve konuyu yeniden ivedi bir şekilde gözden geçirmeliler.

Hizmet güzel, ama ileride yapılan tüm hizmetleri gölgeleyecek kokuyu verirseniz beddua alırsınız. Kılıçaslan parkı çok güzel ama burada yanan mangalların kokusundan rahatsız olan çevre sakinlerinin ettiği bedduayı unutmamak lazım. Aman dikkat sizde beddua almayın, yapılmadan yeniden gözden geçirin. Bu bölge yeni bir şehirleşme bölgesi olsun buna gayret edilmeli. Şehrin bu bölgeden başka genişleyecek bölgesi yok. Bölgeyi şehirleşmede kullanalım.

 


15.09.2019 19:38:00

Erdogan Kaya

Aksaray Konya yol bölgesine kaydırılmalı