Benim Köyüm Yanyurt´tan Aratol´a göçen merhum İbrahim amcanın oğlu merhum olan Fevzi Tosun ağabey babası İbrahim amca ile annesi Şeker teyze gibi çok temiz, gönlü yerde olan sevdiğim bir kıymetli ağabeyimdi.

   Merhumun köyümüz okulunun yanından her vesileyle geçtiğinde sürekli olarak ?Ah ulan ah burada az mı okuduk(!)?? dediği dilden dile anlatılırdı.

    Oysaki merhum okula toru topu bir gün bile tam olarak gitmemiş.

    Bir vesile ile bunu anlattığımda büyük bir tevafukla konunun canlı şahidinden sevgili Fevzi ağabeyin 1 günlük okul macerasını birinci ağızdan öğrenme fırsatı buldum.

    Konunun şahidi merhum amcamız Hacı Nuri Sarıkaya´nın oğlu Hollanda nın  Zaandam şehrinde kalan Yusuf Sarıkaya izindeyken bu konuda verdiği bilgide? Ben merhumla aynı gün okula başladım ve ikimizde aynı sırada oturuyorduk.

     Son derslere doğru merhum sıkıştı ve öğretmenden izin istemesine rağmen izin verilmeyince  küçük abdestini bozdu ve bunun üzerine öğretmeninde kızmasıyla bir daha okula gelmedi.? dedi.

   ?Durup dururken hem de Aksaray´ın vilayet olmasını sağlayan 3578 sayılı kanunun resmi gazetede yayınlanmasının 28. yıl dönümünde Fevzi ağabeyin bu hikayesine ne lüzum vardı?? diyenlerinizi duyar gibiyim.

    Lüzum vardı! çünkü Aksaray´ımızın il olmasını sağlayan kanunun tüm TBMM komisyonlarından eksiksiz olarak geçmesinden sonra tıpkı merhum Fevzi ağabey örneğinde olduğu gibi bir tek gazete basımı için matbaaya gittiğini iddia edenin Vilayet olma çalışmasının ilk isteğinin ve diğer tüm başarının sadece bu haberle gerçekleştiğini belirterek koca bir ormanı bir kibritte yok etme akla ziyan 1983-89 yılları arasındaki tüm çalışmaları yok sayma, bu konudaki samimi çalışanları suçlama ısrarından dolayı muhteşem başarıyı sadece kendisine ve bu konuda bir iğne ucu kadar bile katkısı olmayana mal etmesi ,dolayısıyla da diğer emek verenleri ise yok sayması nedeniyle Fevzi ağabey örneğini verdim.

AKSARAY TEK  BİR HABERLE DEĞİL! ÖZAL VE ALTINSOY´UN 6 YILLIK AZİMLİ SAMİMİ ÇABASIYLA VE MEDYANINDA 1987 YILI RAMAZAN BAYRAMINDAN İTİBAREN 2 YIL ARALIKSIZ OLARAK ONLARCA YAYINLA SÜRDÜRDÜĞÜ ÇABA VE GİRİŞİMLERİN SONUNDA VİLAYET OLDU!!!

     Akla ziyan 1 tek gazete ile  vilayetliğin gerçekleştirildiğinin iddiasının aksine Aksaray´ın vilayet olması çalışmaları 15 Haziran günü kanunun TBMM´sinde kabul edilmesinin yıldönümündeki haber ve köşe yazısında teferruatlı şekilde verdiğim bilgilerde de belirttiğim gibi 6  yıllık azimli, istikrarlı ve samimi bir siyasi ekibin ve onlara karınca kararınca 2 yıl aralıksız süren kamuoyu oluşturmayla sağlanan çabanın eseridir.

   Bunu 1983´ün Ekim ayında başlayan ve  1987 yılının Ramazan ayı Bayram gazetesiyle 1980 Nüfus Sayımı sonucuna göre Aksaray´ın o zamanki Türkiye´nin 31 ilinin merkez ilçesinden nüfus ve yüz ölçüm olarak büyük olduğunu kanıtlayan tarafımdan hazırlanan ve 1985 de ise güncellenen belgenin verdiği ilhamla can dostum kardeşim merhum Çapan Tekeli ile birlikte başlattığımız 2 yıl boyunca aralıksız olarak kanunun kabul edilmesine kadarda bize kendi cürümlerince destek olan 15 Haziran günü isimlerini ve katkılarını yazdığım dostlarında katkısıyla yapılan çalışmaların tamamının içinde olan..

     TBMM´sinde Kanun kabul edilirken de, Resmi gazetede yayınlanması ve yürürlüğe girmesinde de  konunun içinde ve takipçisi olarak.

     Vilayetin tüm birimlerinin kurulması, eksiklerinin tamamlanmasını da takip eden ve 1990-93 yıllarında  Can dostum kardeşim ve meslektaşım Çapan Tekeli ile birlikte.

  Onun Hakka Yürümesinden sonra ise tek başıma 1994-2007 arasında her yıl konuyu en az 3 defe o tarihten itibaren ise her yıl 10´ayakın haber ve köşe yazılarıyla TV ve Radyo haber ve Programlarıyla gündeme getirerek zinde kalmasını sağlayan olarak biliyorum.

      Yerimiz dolmasına rağmen bu konudaki yazılması gerekenler yazılamadığından izninizle devamını Cuma günü yayınlayacağım.

         Yüce kitabımız Hz. Kuran´ın indirildiği bu Mübarek Kadir gecesi ve yine yüce kitabımızın Zilzilal Suresindeki zerre kadar sevap ve günah işleyenin bunun karşılığını mutlaka göreceği bilinciyle belirttiğim vilayet olmamızı gerçekleştirenlerden en çoktan en aza kadarki emeği olanlardan Hakka yürüyenlere, Ezel ve Ebet olan Mabudumuzdan rahmet.

     Yaşayanlara ise sağlıklı, mutlu imanlı uzun ömürler diler tüm din kardeşlerimizin içinde onun olmadığı 1000 aydan daha kıymetli olan Kadir gecesini ve resmen il oluşumuzun 28. Yıl dönümünü tebrik ederim

     Hem tarihe not düşen, hem de kul hakkını gözeten devamını Mevla´mızın izniyle Cuma günü yayınlayacağım yazının mutlaka okunması için takibi dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.

    Devamı Cuma´ya.

 


21.06.2017 14:20:29

Ali Genç

Ah ulan ah sende az mı okudum ?

Ah ulan ah sende az mı okudum ?