Alışkanlıklar… Çocukları bir şeye alıştırabilmek zor mudur kolay mıdır sizce? Kimine göre çok zordur. Kimine göre çok kolaydır. Bence durum tamamen farklı. Alıştırmak zamanlama ile alakalı. Zaten çocuk gelişimciler de bunu söyler. Hazırbulunuşluk diye bir kavram vardır ki;

Çocuk eğer bir şeye hazırsa onu yapmak istemesinden, hevesinden bunu belli eder. Ve devamında şöyle denilir;

Eğer bir çocuk bir şeye hazırsa ama öğretilmezse öfke oluşur.

Eğer hazır değilse ama öğretilmeye çalışılırsa özgüven eksikliği oluşur.

Ama tam hazırken öğretilirse o zaman çok kaliteli bir öğrenme gerçekleşir.

Bugün cuma. Hepinize hayırlı cumalar bu arada… Bu konu cuma namazından geldi aklıma. Cuma vakti oğlum babasıyla cumaya gitmek istedi. Babası biraz tereddüt etti daha 4 yaşında çünkü cemaatin dikkatini dağıtır mi diye.. Ama o an aklıma geldi. Hazırbulunuşluk tam da budur işte. Çocuk istiyorsa tam zamanıdır. Yaşı küçük büyüyünce alışır gider demedim. Böyle böyle alışır hem de kendini büyümüş hisseder ona göre davranır. Söz dinler dedim.

Mevzu cumaya gidip namaz kılması ya da namazın ona farz olması falan değil…. Mevzu şu ki; "Çocuk istiyorsa hazırdır öğrenmeye ve siz bunu o anda anlar ve öğretirseniz işte o zaman kaliteli ve sağlıklı bir şekilde alışkanlık kazandırmış olursunuz. Bu çocuğa ilerde kafasını ibikleye ibikleye " kalk cumaya git akranların istanbulu fethetti" demenize gerek kalmaz. Kendiliğinden yapar. " Ağaç yaş iken eğilir "demek tam olarak budur. Ama ağacı yaşken eğmenin de bir yolu vardır. O da onun hazırbulunuşluğu….

Yani sözün özü çocuğunuz bir şeye hevesliyse ki çocuklar büyükler gibi ibadet için illa yaşlanmayı beklemez, erkenden heveslenirler çünkü insanın yaratılışı böyledir.

İşte bu hevesi, hazırbulunuşluk anını kaçırmayın. İşinize geldiği gibi davranmayın. Vakti gelince öğrenir demeyin. Vakti gelmiş ki istiyor. Siz şimdiden alıştırın o zaten zamanı geldiğinde teklifsiz yapacaktır.

Onlar hevesliyken dinine, imanına, namazına alıştırmayıp sonra 20'sine geldiğinde dönüp sokağa bakıp "noluyor bu gençliğe" demeyin. O gençliği sizler, bizler yetistirdik çünkü… Zamanında cumaya gitmek istediğinde kızıp "daha küçüksün büyüyünce gidersin" dediniz ya da sizi kurani kerim okurken görünce "bi dur çocuğum yırtarsın sonra okursun" dediniz.

Oysaki ağacın eğilme vakti gelmişti….

Soru sormak ya da fikir almak amaçlı mail adresi isteyenler oldu. Buraya mail adresimi bırakıyorum. Her türlü soru, fikir ve yorumlarınızı yazabilirsiniz.

asudeusluer68@gmail.com


Hamza usluer
7.09.2019 21:37:08
Maşallah güzel olmuş.

Tarih: 06.09.2019 19:21

Asude Usluer Uğurlu

Ağacın eğilme vakti…