,

Osmanlı İmparatorluğuna kadar, Türkler çeşitli isimler altında birçok devlet ve imparatorluk kurdular. Ancak hiçbirinin ömrü Osmanlı İmparatorluğu kadar uzun sürmedi.

Türklerin kurduğu ve uzun süre ayakta kalanları şöyle sıralanıyor; 623 sene Osmanlı İmparatorluğu, 491 sene Gazne Devleti, 436 sene büyük Hun İmparatorluğu, 372 sene Karahanlı Devleti, 338 sene Hazar Kağanlığı, 332 sene Babür İmparatorluğu, 270 sene Avar Kağanlığı, 275 sene Altınordu Devleti, diğerleri daha az süre ayakta kalabilmiştir.

 Osmanlı bakiyesi olan genç Türkiye Cumhuriyeti ise şu an 96 yaşında. Bu 96 senede Cumhuriyetimizin ve Devletimizin başına sayısız belalar geldi, şükür Türk halkının basireti ve devlet geleneği hepsini defetmesini bildi. 

Türkiye Cumhuriyeti ne kadar ayakta kalabilir sorusunun cevabını kimse veremez. Dileğimiz ilelebet ayakta kalmasıdır. Ancak bu dilek ve temenni ile olmuyor ADALETLE oluyor. Şu anda ki yöneticilere bir çağrımız var, buyursunlar doğru bir anket yaptırsınlar, bakalım adalet ne kadar varmış.

  Siyasilerin söylediklerini, tarihe ve ders kitaplarına yazdırdıklarını da kayde değer bulmuyoruz. İstisnasız tamamı taraflı, bu güne kadar tarafsız hiçbir şeyimiz yazılıp çizilmedi. Nedeni kimse haktan, hukuktan ve özellikle ADALETTEN yana olmadığı için. 

Osmanlı 623 sene nasıl ayakta kaldı sorusunun birçok cevabı olabilir. Ancak ittifak edilen birinci madde ADALETTİR. Osmanlının kurucusu Osman Gazinin bir olayını naklettiğimde sanırım durum anlaşılır.

Osman Gazi, gayrimüslim biriyle bir Müslümanın arasındaki itilafı, gayrimüslim lehine çözünce sormuşlar, ‘’  Keferenin tarafını mı tutarsın?’’ ‘’ Hayır ‘’ diye cevap vermiş. ‘’ Adaletin tarafını tutarım, Müslüman idareciler adaletin tarafını tutmazsa, işte o zaman İslam zarar görür’’ diyor.

Demek oluyor ki Osmanlının 623 sene İmparatorluk olarak ayakta kalabilmesinin ilk maddesi ADALET lı olmasıdır. Türk ve Müslüman olarak sağlam kalmasında da da ADALETİN büyük katkıları vardır.  

Adaletten uzaklaşan, İmparatorluğu kurtarma çalışmaları pek işe yaramamıştır, çünkü hiçbir çalışma ADALETLİ yapılmamıştır. Osman gazinin gösterdiği adalet ölçüsünü kimse, kendi halkına bile gösterememiştir. Tanzimatçılar, ittihatçılar, cumhuriyetçiler, İslamcılar, milliyetçiler, demokratlar, sağcılar, solcular, halka değil kendilerine göre ADALET icat etmişlerdir,  hala da devam ediyorlar.


 Hürriyet ve adalet üzerine kurulan, Türkiye Cumhuriyetini ele aldığımızda, 96 yıl içerisinde ADALET uygulanmış mıdır? Her vatandaş kendi düşüncesine ve işine geldiği şekliyle bazı yılları saya bilir, toplumun ne düşündüğü önemli. Ülke genelinde hakkıyla uygulandığına dair herhangi bir veri yok.

Geçmişi bir tarafa bırakıp günümüzü ele aldığımızda, haklının hakkını aldığını, suçlunun suçuna uygun cezasını çektiğini, her yerde, her zaman ADLETİN uygulandığını göremiyoruz. 

 Adaletin terazisinin ipi Tayyip Bey ve Devlet Beyin elinde gözüküyor. Çünkü KHK ları Cumhurbaşkanı yayımlıyor, parlamentoda onaylıyor. Müzakere yapılmadan yazılan çizilen şeylerden hiçbir zaman, halkın tamamı için doğrular çıkamaz.

Ülkemizin idarecileri, bütün olaylara siyasi gözlükle baktığından, devletin ne demek olduğunu, hukukun üstünlüğünü unutuyorlar. Hukuk yara almışsa kimse kalkıp ta adaletten ve demokrasiden bahsedemez.

Son zamanlarda basında belirgin bir moda gelişti, bütün yazılı, görsel basın ve daha ne varsa propaganda askeri oldu. Bunun dışında birkaç gazete ve televizyon var yok arasında çalışıyor. Bu kavga ve toz duman içerisinde halk doğruyu aklı, basireti ile nasıl bulacak?
                                                                                              Hayrola, muvaffak ola, muzaffer ola.

 


2.09.2019 08:06:00

Rasim Gül

OSMANLI, ADALETSİZLİKTEN BATTI