Geçen hafta bugün Mevla’mızın yanındaki en kıymetli gün olan Cuma günü ve Cuma Namazı ile ilgili olarak Mabudumuzun Yüce kitabımız Hazreti Kuran’daki konuyla ilgili ayeti kerimelerini paylaşmıştım.

    Bu gün ise yine hesap günün yegane sahibi Yaratanımızın izniyle yarattığı ilk ruh ve son Peygamberi olan, Nebiler, Nebisi Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)’in Cuma Namazı ile ilgili Hadisi Şeriflerini öğrenip öğrendikleri mide faydalanmanız ve faydalandırmanız dileğiyle arz ediyorum;

HZ.MUHAMMED(S.AV) “CUMA GÜNÜ MELEKLER MESCİDLERE İLK GELEN CEMAATTEN BAŞLAYARAK CEMAATİ DEFTERE KAYDEDERLER”

  "Cuma Namazı, dört kişi hariç geri kalan her Müslüman üzerine cemaat içinde yapması gereken vacip bir Hakkı’dır.

        Cumadan istisna edilen bu dört kişi şunlardır: Köle, kadın, çocuk ve hasta." 
       "Cuma günü olunca, mescidin her bir kapısında melekler vardır, ilk gelenleri sırayla yazarlar. İmam (minbere) oturunca defterleri kapatıp, zikri dinlemeye giderler." 

     “ ÜZERİNE GÜNEŞ DOĞAN EN HAYIRLI GÜN CUMA’DIR”!
       Üzerine güneş doğan en hayırlı gün Cuma günüdür. Âdem o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve yine o gün cennetten çıkarıldı.!!!
     Günlerinizin en faziletlisi Cuma günüdür.

     Bu sebeple o gün bana çokça salâtü selâm getiriniz; zira sizin salâtü selâmlarınız bana sunulur.!!!

CUMA GECESİ VEYA GÜNÜ VEFAT EDEN MÜSLÜMAN’I

 ALLAH(C.C.) KABİR FİTNESİNDEN KORUR!!!
• Cuma gecesi veya Cuma günü vefat eden hiçbir Müslüman yoktur ki, Allah onu kabir fitnesinden korumamış olsun.
      "Cuma Namazına üç (grup) insan katılır: 1) Kişi var, Namaza katılır, boş konuşma yapar. Bunun Namazdan hissesi, o konuşmasıdır.

     2) Kişi var Namaza gelir dua eder. Bu kimse Allah(C.C.)’a duada bulunmuştur, Allah(C.C.) dilerse onun istediğini hemen verir, dilerse vermez.

     3) Kişi vardır, Namaza gelir sadece dinler ve sükut eder, mü'minlerin arasından yararak geçmez, kimseye eza vermez.

   Onun bu Namazı, daha önce geçen Cuma’ya ve fazladan da üç güne kadar (günahlarına) kefarettir.

    Bu hal Cenab-ı Hakk'ın şu sözüne binaendir: "Kim bir hayır yaparsa bu kendisinden on misliyle kabul edilir" (En'am suresi  160.ayeti kerime). 

BEŞ VAKİT NAMAZ,İKİ CUMA VE İKİ RAMAZAN İBADETİ BUNLARIN ARASINDA GEÇEN ZAMAN İÇİNDE YERİNE GETİRENİN GÜNAHLARINA KEFARET OLUR !!!

     Yine Ebû Hüreyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu: “Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit Namaz ile iki Cuma ve iki Ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur. ” diye belirtiliyor.

   

CENA-BI ALLAH(C.C.)”CUMA NAMAZINI TERK ETMEYİ SÜRDÜRENLERİN KALPLERİNİ MÜHÜRLER”!!!

    Mezhepler arasında nüans farklılıkları olsa da diğer Namazların kazası bulunma sına rağmen kazası olmayan tek Namaz Cuma Namazıdır!!!

     Bu Namaz Yolcu, Köle ve Çocuk olmayan tüm Müslümanlara cemaatle kılınması farz olduğundan bu Namazın terki yoktur.

    Bu Namazı huşu ile kılanlar için yüksek sayısız sevaplar bulunurken aksini yapanlar için ise yine sayısız büyük cezalar vardır.!!!

    Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) bu konuda Mübarek Hadisi Şeriflerinde” Ebû Hüreyre ile İbn Ömer (r.a)’den rivayet edildiğine göre bu iki sahâbî Resûlullah (s.a.v)’in minber üzerinde “Bazı kimseler Cuma Namazlarını terketmekten ya vazgeçerler veya Allah Teâlâ onların kalplerini mühürler de gafillerden olurlar. ”!!!

CUMA GÜNÜ GÜSÜL YAPIP ERKENDEN CUMA NAMAZINA GİDENE BİR DEVE KURBAN EDİLMİŞ SEVABI KAZANIR!!!

        Ebû Hüreyre (r.a)’den rivayet edilen bir diğer hadisi şerifte Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Bir kimse Cuma günü cünüplükten temizleniyormuş gibi boy abdesti aldıktan sonra erkenden Cuma namazına giderse bir deve kurban etmiş gibi sevap kazanır.

     İkinci saatte giderse bir inek, üçüncü saatte giderse boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi sevap kazanır.

      Dördüncü saatte giderse bir tavuk, beşinci saatte giderse bir yumurta sadaka vermiş gibi sevap elde eder.

      Yine Ebû Hüreyre (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v) Cuma gününden söz ederek şöyle buyurdu: “Cuma gününde bir zaman vardır ki, şayet bir müslüman Namaz kılarken o vakte rastlar da Allah(C.C.)’tan bir şey isterse, Allah(C.C.) ona dileğini mutlaka verir. ” Resûl–i Ekrem o zamanın pek kısa olduğunu eliyle gösterdi. 

    İbn Ömer (r.a)’dan ise Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurduğunu belirtiyor: “Biriniz Cuma Namazına gideceği zaman boy abdesti alsın. ”

    Ebû Saîd el–Hudrî (r.a)’den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Her bâliğ olan kimseye Cuma günü boy abdesti almak gereklidir.

    Semüre (r.a)’den rivayet edildiğine göre ise Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Her kim Cuma günü abdest alırsa ne iyi eder; hele boy abdesti alırsa, o daha iyidir. ”

     Selmân (r.a) ise Resûlullah (s.a.v)’in şöyle buyurduğunu: “Bir kimse Cuma günü boy abdesti alarak elinden geldiğince temizlenir, saçını sakalını yağlayıp tarar veya evindeki güzel kokudan süründükten sonra câmiye gider, fakat orada yan yana oturan iki kimsenin arasını açmaz, sonra Allah(C.C.) Teâlâ’nın kendisine takdir ettiği kadar Namaz kılar, daha sonra sesini çıkarmadan imamı dinlerse, o Cumadan öteki Cumaya kadar olan günahları bağışlanır. ”!!!

    Ebû Bürde İbni Ebû Mûsâ el–Eş`arî (r.a)  ise  bu konuda şöyle dedi: Bir gün Abdullah İbni Ömer bana: Cuma günü duaların kabul edildiği zaman hakkında babamın Resûlullah (s.a.v)’den bir hadis rivayet ettiğini duydun mu? diye sordu. Ben de: Evet, duydum. Babam, Resûlullah (s.a.v)’i şöyle buyururken işittiğini söyledi: “O vakit, imamın minbere oturduğu andan Namazın kılındığı zamana kadar olan süre içindedir. ” 

   Tüm Müslümanların ömürlerinde bir daha gelme garantisi olmayan en kıymetli şey olan 12 Ayın Sultanı olan Ramazanı Şerifi.

   Ve bu kutsal ayı içinde barındıran şu anda yaşadığımız Zamanı ve bu zaman içinde de tüm diğer ibadetleriyle birlikte Cuma Namaz’ınıda en iyi şekilde Mevla’mıza ulaşmak için yerine getirmeleri dileğiyle.

     Cuma’nız Mübarek Olsun.

      

       Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

                                  

(*) Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)’in Cuma günü ve Cuma Namazı ile ilgili mübarek Hadisi Şeriflerini”http://www.mumsema.com/hadisler-bolumu/11512-cuma-gunu-ve-cuma-namazi-ile-ilgili-hadisler.html”sitesinden aldım.

    Emeği geçenlerin kendileriyle ataları ve ecdatlarından Rabbimiz ve Habibi Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) razı olsun. Ali Genç


11.07.2014 00:00:00

Ali Genç

Melekler Cuma Namaz`ına Gelenleri Deftere Yazıyor

Melekler Cuma Namaz?ına Gelenleri Deftere Yazıyor