Çocuklarının Haklarını BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin de Üstüne Çıkartan Anayasa!

      Birleşmiş Milletlerin(BM) uzun yıllar süren araştırmaları ve bu konuda üye ülkeler nezdinde yapılan ikili ve çok taraflı girişimler, Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin milli medya organları ile milletler arası medya organlarının çabası.

     Dünyadaki İnsan Hakları Örgütlerinin çabalarıyla nihayet 1989 yılının 20 Kasım’ında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 54 Maddeden oluşan 45’i uygulama diğer 9 maddesi ise taraf ülkelerin sözleşmeyi kabul etme ve uygulamalarını düzenleyen “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi” kabul edildi.!!!

     Türkiye’nin Süleyman Demirel’in Başbakanlığı, Erdal İnönü nün ise Başbakan Yardımcısı olduğu Koalisyon hükümeti tarafından imzaladığı sözleşmeyle ülkemizde diğer sözleşmeye taraf olan ülkeler gibi ”Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havası içindeki bir aile ortamında yetişmesinin gerekliliğini kabul ediyor.!!!

      Bu anlaşmayla Çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için her yönüyle buna hazırlanması gerektiğine inanan taraf ülkeler, çocukların barış,!!! hoşgörü,!!! özgürlük,!!! Eşitlik!!! ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesinin gerekliliğini savunuluyor.!!!

      “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi” dünya üzerindeki 191 ülke tarafından kabul edilmesine rağmen milyonlarca çocuk halen dünyanın özellikle geri kalkmış ülkelerinde olmak üzere kimi yerlerde savaşların içinde kimi yerlerde açlık ve özellikle uzak doğunun ve Latin Amerika ülkelerinin çoğunda cinsel meta olarak kullanılmaya devam ediliyor.!!!

TÜRKİYE ÇOCUK ÖLÜMLERİ ORANINI BİNDE 80’DEN 17 YE DÜŞÜRMESİNE RAĞMEN AB’NİN EN YÜKSEK BEBEK ÖLÜM ORANINA SAHİP ROMANYA’DAN 6,MALTA’DAN 8 PUAN GERİYİZ!

     Ak Parti Hükümetleri tarafından 2002’dern günümüze kadar sağlıkta dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yürütülen çalışmalar ve bu çalışmalarla 2002’ye göre hayal bile edilemeyecek yüksek seviyeye gelen sağlık standardımıza rağmen birincisi zihniyet,!!! İkincisi uzman hekim ve pratisyen hekim yönünden AB’nin çok, çok gerisinde olmamız nedeniyle Bebek ölümleri oranını Binde 80’den 17 ye düşürmemize.!!!

    Genel Sağlık Sigortasında bebeğin veli veya vasisinin herhangi bir sosyal güvencesi olmadan 18 yaşına kadar Devletin personeliymiş gibi sigorta primlerinin Devlet tarafından yatırılması ve tedaviye ulaşılmasının kolaylaştırılmasına.

     Bu yasal ve idari düzenleme nedeniyle sağlanan başarıya rağmen Türkiye Bebek ölümleri oranını Binde 11’e indiren Romanya, binde 9,9′a indiren Malta ve binde 8,6′ya indiren komşumuz Bulgaristan’ın çok, çok gerisinde.

 Onca  yasal ve idari tedbire rağmen Çocuk ölümleri onanı yönüyle AB’nin en fakir ülkeleri olan Romanya ve Bulgaristan’ın bile çok,,çok gerisinde kalan ülkemizin AB ortalamasını yakalayabilmesi ve gelecekte yaşlılar ülkesi olmamızın önlenebilmesi içinde mevcut oranını en az ‘3’de iki daha aşağıya çekerek bu ölüm oranlarını Binde 4.6’ya indirmesi gerekiyor.

 TAŞ ATAN ÇOCUKLAR YASASINA RAĞMEN CEZALARDAN CAYDIRILMASI, CEZA VE TUTUK EVLERİ İLE BURADALARDAKİ İSTİSMARLAR KONUSUNDA NAL TOPLUYORUZ!

    Türkiye’nin 1990’da BM Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalamasına rağmen aradan geçen sürede tüm iyi niyetlerle yapılan girişimler, bu konuda alınan sonuçlarla rağmen bebek ölümleri,!!!okullaşma,!!!çocukların yargılanması ile ilgili mevzuatımız,bunların suçlardan caydırılması için rehabilite edilmeleri,!!!tutuklu çocukların başta cinsel istismar olmak üzere her türlü istismardan korunmaları!!! geçtiğimiz yıllarda Pozantı Çocuk Tutuk evinde çıkan skandal’la bu konuda halen yapılacak çok şeyimizin olduğu ortaya çıktı.

     Ülkemizin yeni anayasasıyla akla gelebilecek her yönüyle birinci sınıf bir demokrasiye kavuşabilmesi geleceğimiz teminatı olan yavrularımızın da bu konuda en iyi şekilde yetiştirilmesi, gözetilip kollanması gerekmektedir.

      Bunun için Anayasa yapıcılarının öncelikle ülkemizin BM Çocuk Hakları Sözleşmesinin tüm şartlarını eksiksiz olarak yerine getirebilmesini sağlayacak, ardından ise bu sözleşmenin çok, çok üstünde bir seviyeye çıkmamızı oluşturacak amir hükümleri koydurmaları dileğiyle.

      Rabbim yar ve Yardımcımız Olsun.


28.03.2013 00:00:00

Ali Genç

Çocuklarının Haklarını BM Çocuk Hakları Sözleşmesi`nin de Üstüne Çıkartan Anayasa

Çocuklarının Haklarını BM Çocuk Hakları Sözleşmesi`nin de Üstüne Çıkartan Anayasa