Bu haber 1950’li yıllarda yapılmış olsaydı hiç kimse yadırgamazdı. Ülkenin o yıllardaki şartlarında vatandaş sadece ekmeğini ve sağlığı düşünüyordu ve sinema da nesineydi.

2012 günümüz Türkiye’sinde gelişmekte olan bir ilinde sinemanın olmayışının kabul edilebilir bir mazereti olamaz. Ben şahsen Aksaray’da doğup üniversite yıllarına kadar sürekli Aksaray’da yaşayan bir vatandaş olarak 1960’lı yıllarda birisi açık olmak üzere üç adet sinema vardı.

Bunlardan birisi doğup büyüdüğüm Kurtuluş Mahallesindeydi. Bu yüzden kendimi böyle bir dönemde yaşadığım için çok şanslı sayıyorum. Hiç kimse hafife almasın ve öğünmek gibi de olmasın Kurtuluş Mahallesi’nde yetişen gençlerin uyanık ve zeki olmalarında bu sinemanın katkısı inkâr edilemez. Merak etmeyin bunların da kim oldukları ve nereden nereye geldiklerini de bir başka yazımda yayınlayacağım.

Sinemanın ve tiyatronun bir yörenin insanlarının eğitimindeki rolü tartışılmaz. Sonraları ne oldu da bunlar yok oldu bilemiyorum. Burada; bence yerel yönetimler birinci dereceden sorumludurlar. Birçok ilimiz ve ilçemizde halen Belediye Kültür sitelerinde sinema mevcuttur.

Fazla uzağa gitmeye gerek yok; en yakınımız Ürgüp’ten örnek vermek gerekirse Belediyeye ait kültür sitesindeki sinemada; büyük şehirlerdeki sinemalarda gösterilen film aynı gün gösterimdedir. İnanmayanlar internetten Ürgüp Belediyesi’nin internet sitesine girsin baksın.

Şehrimiz artık öğrenci şehridir bu çocuklar sinema için Niğde ye mi gitsin? Konya’ya mı gitsin? Yoksa Ürgüp’e mi gitsin. Kimse bana sinemanın zararlarından bahsetmesin sinemada porno diyorsanız miadınıdoldurdu ve internetle artık evlere girdi. Gençlik de eski gençlik değil; seni leylekler getirdi sözüne gülüp geçiyorlar. Merak etmeyin onlar her şeyi bizden daha iyi biliyorlar.

Artık Türk sineması kalitesini buldu. Buradan girişimcilere sesleniyorum: İçerisinde sadece sinema salonu değil çeşitli kültür etkinlikleri olan bir kültür sitesi kurun. Bu bir şehir için çok önemli ve elzemdir.

Bence bu ayıptan bir an önce kurtulmamız gerekir. Aksi halde bu günlerde haber sıkıntısı çeken ulusal medya paparazzilerinin malzemesi oluruz. Aksaray tabiriyle bizi tefe koyarlar vallahi.


29.02.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

AKSARAY`DA SİNEMA YOKMUŞ

AKSARAY?DA SİNEMA YOKMUŞ