Öğrencilere sanki verilecek başka hiçbir bir şey yokmuş gibi okullarda süt verilmeğe başlandı. Şimdi elli yaşın üzerinde olanlar bilirler; bizlere de ilkokulda Amerikan yardımı süt tozundan oluşturulmuş süt verilirdi.

Nefret bir kokuya sahip ve hijyenik olmayan alüminyum maşrapalarda bu lanet sütleri öğretmenlerimiz bize döve, döve içirirlerdi. Şahsen bu nedenle ben hayatımda sütten hep nefret etmişimdir. Zaten içtikten az sonra bunu kusarak geri çıkartırdık.

Bir rivayete göre Amerika’nın bunu bizlere zekâ geriliği yapması için kasıtlı gönderildiği bile söylendi. Belki de bu yüzden O nesil daha zeki olamadı. Ben şahsen süt yerine neden; simit, kuru üzüm, incir ve ayran verilmiyor anlamıyorum. Çocukların çoğu sabahları okula aç geliyorlar öncelikle bunların karınlarını simit veya herhangi bir unlu mamul ürün ile doyurmak daha mantıklı olmaz mı?

Denemesi bedava aç karnınıza bir soğuk süt için bakalım nasıl gazdan kıvranıyorsunuz. Çocuklarımız bu gazın etkisinden kıvranırken; ağzı olan konuşuyor. Yok; efendim psikolojikmiş, yok bazılarının süte alerjisi varmış, kem küm. Bazı kelli felli yerel yöneticilerimiz kendilerini alamayıp; kameranın karşısına geçtiler lıkır, lıkır çocuklarla süt bile içtiler. Sanki çocuklarla aynı vücut direncine sahiplermiş gibi. Bu uygulamayı; veli tercihine bırakmak da mantıklı değildir. Bir kesim içecek bir kesim bakacak. En mantıklısı herkesin yararlanacağı bir gıdanın verilmesidir.

1960’ların bir süt mağduru olarak buradan yetkililere sesleniyorum; bu saçma süt ikramından bir an önce vazgeçip; çocuklara hiçbir risk taşımayan ve herkesin yararlanacağı; gıdalar ikram edilmesi yerinde bir uygulama olacaktır.


7.05.2012 00:00:00

Doç.Dr.İbrahim Baykan

SÜT ŞART MI`

SÜT ŞART MI?