Pazartesi’den devam.

         Aksaray Üniversitesinin kuruluşundan bu yana her sene biri ilk kanunun kabul edildiği,diğer ise dönemin Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer tarafından veto edilen kanunun 2. defa kabul edilerek üniversitemizin fiilen kuruluş yıl dönümlerini hem çekilen sıkıntıların unutulmaması,hem üniversitemizin Aksaray’a kattığı maddi ve manevi imkanları ve bunların oluşması imkanlarını bize sunanları.

       Hemde Üniversitemizin özelde Aksaray’a genelde ise ülkemiz ve inanlık alemine sağlayacağı katkıları ve bunların oluşmasıyla gelişmesi için yapılması gerekenleri yazıyorum.

       8. Yıl’daki haberimizin konusu Üniversitemizin dahada güçlenmesi için Tıp Fakültesinin gerekliliğini ve medarı iftiharımız olan bu eğitim yuvamızın ilçelerimize de yaygınlaştırılmasıyla hemşerilerimizle bütünleşmesiydi.

      2007’den bu yana hem köşe yazarlığını,hemde muhabirliğini yaptığım Yenigün ve Güncel gazetelerimizde ve üç internet sitemizde yazdığım bu haberler ve yine bu haberlerimizle ilgili yazdığım köşe yazılarımın  ana tema’sı ise Üniversitemizin ilk temeli olan Meslek Yüksek Okulunun kuruluşundan itibaren 1987’den itibaren bizzat içinde bulunduğum ve kuruluşuna kadarda devam eden gelişmelerin perde arkası ve önü çalışmalarının bilinmesiydi.

      Bunuda ”Aksaray Üniversitesi Ağaç’ın kovuğundan mı çıktı?”başlığıyla Pazartesi’den bu günü kadar birbirini takip eden köşe yazılarımda yazdım.

     Bu konudaki köşe yazımın başlığı gerçektende tam isabet olmuş.!!!

     Çünkü bu yazılarımı sanki sağır sultana yazmışım gibi şimdiye kadar ne arayan,ne soran nede dikkat çektiğim gelişmeleri umursayan oldu.!!!.

    Onlar umursa masada bu akıl bu başta ve bu can bu tendeyken ben umursamaya devam edeceğimden Pazartesi başladığım konuya kaldığı yerden bu gün devam ediyorum.

    AKSARAY’IN 4 MİLLETVEKİLİ ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN

      DEPLASMANA GİDECEK TAKIM GİBİ KAMPA GİRDİ!!!

           2002 Genel Seçimlerinden sonra ise Milletvekillerimiz Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, Ramazan Toprak ve Ahmet Yaşar’ın samimi iş birliği ve gönül birliğiyle istikrarlı şekilde yapılan takiple Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye’de Yeni Üniversiteler Kurulmasıyla ilgili kanun tasarısının içine Aksaray Üniversite sininde yer alması sağlandı.

    Bu çalışmaların ardından YÖK’ün kurulacak yeni Üniversiteler için gerekli olan şartların oluşması çalışmaları yapılırken o zamanda, günümüzde de Galatasaray Üniversitesi Rektörü olan hemşerimiz Profesör Dr. Ethem Tolga YÖK Başkan Yardımcılığına getirildi.

    Ethem beyin bu göreve gelmesiyle bir taraftan Aksaray kampusunun eksiklikleri ağabeyi Mimar Aslan Tolga,Ablası Eczacı Dilek Terzioğlu ve Aksaray Milletvekilleriyle yapılan paslaşmayla  ve dönemin Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş ‘un,Belediye Başkanı Nevzat Palta nın ve  yine dönemin İl Genel Meclisi Başkanı aynı zamanda İlk İl Genel Meclisi Başkanımız olan Eğitimci ve Devlet adamı merhum İsmail Baysal’ın iş birliğiyle.

        İlimiz Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere diğer Meslek Kuruşlarıyla Sivil Toplum Kuruluşlarının, Aksaray’daki yazılı ve görsel ile sesli medya ile medya kuruluşlarının.

     Aksaray’ın İstanbul ve Ankara’daki Derneklerinin, hayırsever hemşerilerimizin yaptığı ortak çalışmalarla bir taraftan kampusumuzdaki eksiklikler giderilirken, diğer taraftan ise

Hemşerimiz Profesör Dr. Ethem Tolganın YÖK Başkan yardımcılığına gelmesiyle Aksaray’ın mülki ve mahalli amirleri ve  milletvekillerimizle yapılan samimi işbirliğiyle şartlar yumuşatılarak YÖK ün bu konudaki çekinceleri,birer birer ortadan kaldırıldı.

    Mülki ve Mahalli idarecilerimizin iş birliğiyle YÖK’ün üniversite açılması kıstaslarının yumuşatılarak ve yumuşatılan kıstasların yerine getirilmesinden sonra kanun metnin alt komisyonlardan  eksiksiz olarak geçmesi milletvekillerimizin bire,bir görüşmeleriyle,adam,adama markaj yöntemiyle eksiksiz olarak Türkiye Büyük Millet Meclis’i genel kuruluna gelmesi sağlandı.

       29 Aralık 2005 Perşembe günü ise Saat 15.00’de başlayan Meclis genel kurulundaki çalışmada görüşülmeye başlanan yeni Üniversitelerin kurulmasıyla ilgili kanun görüşülmesine başlandığı andan ertesi gün (30.12.2005 Cuma günü) sabahına kadar devam eden çalışmada 4 Milletvekilimiz Deplasman maçı öncesi kampa giren Sporcular gibi kampa girerek kanunun kabul edilmesine kadar bir an bile Meclis genel kurul salonundan ayrılmadılar.!!!

       Aksaray’ın il olmasından sonraki en prestijli yatırımı olmasının yanında bir asırlık aradan sonra Aksaray’ın yeniden Üniversitesi olan şehir olmasını da sağlayan kanunun kabul edilmesinin ardından 30 Aralık 2005 Cuma günü saat 14.00’de Aksaray hükümet meydanında ilk kutlama yapıldı.

    Yapılan bu ilk kutlamaya Milletvekilleri Ali Rıza Alaboyun,Ruhi Açıkgöz,Ramazan Toprak ve Ahmet Yaşar,Aksaray ın ”Atom Karınca” lakaplı ve yeri yıllardır doldurulamayan şu anki  Adana Valisi, dönemin Aksaray Valisi Hüseyin Avni Coş.

     Belediye Başkanı Nevzat Palta,dönemin İl Genel Meclisi ve Meclisin İlk Başkanı Merhum İsmail Baysal,bazı ilçe ve Belde Belediye Başkanları,dönemin Ak Parti İl Başkanı şu anki İl Genel Meclisi üyesi Şaban Bostan,İl Birim amirleri ile  meydanı  hınca hınç dolduran hemşerilerimiz katıldı.

   ÜNİVERSİTEMİZDE TARİHİN TEKERRÜRÜNÜ

   ETHEM BEYİ BİLGİLENDİREREK ÖNLEDİM!!!

   Aksaray Vilayet kanunun kabulünden sonra Resmi kurumlarımızdaki motorlu araçlarla bazı demirbaşlar Niğde tarafından çekilmek istenilmesini dönemin ANAP Grup Başkan Vekili ve Vilayetimizin mimarlarından merhum Avukat Raşit Daldal’ı benim ve folklor araştırmacısı Cihan Emel Demiryürek’in aramasıyla bunu engellemiştik.

     Üniversite kanunumuzun kabulünden sonrada Niğde Üniversitesinden bizim kampusümüzdeki araçların ve bazı demirbaşlarının alınacağını öğrenince durumu hemen Profesör Dr. Ethem Tolga beyin ağabeyi ilimizin iki elin parmakların geçmeyen efsane siyasetçilerinden Mimar Aslan Tolgaya bildirerek tarihin tekerrürünü engelledim.

    “ÜNİVERSİTE ÖNCE KENDİ TARİHİNİ İYİ BİLMELİ”

      Aksaray Üniversitesinin gelecek için yapacağı tüm ilmi çalışmalarının başarılı olabilmesi için öncelikle kendi tarihini en iyi şekilde mercek altına almalı.

    Üniversitemizin temelini oluşturan Meslek Yüksek Okulunun kuruluşundan, Aksaray Üniversitesi Kanununun kabul edilişine kadar geçen süredeki çalışmaların tamamının perde arkası ve önündeki samimi iş birliği ve gönül birliğiyle yapılan fedakârlıkların içinde olan.

    Bu nedenle Üniversitemizin temeli olan1987 yılında Konya Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulan “Aksaray Meslek Yüksek Okulu’nun” kuruluşundan günümüze kadarki tüm gelişmelerin tamamına yakınını da bilen olduğum halde bir günde olsa Rektör bey tarafından  geçmişi anlatmam için makamına  davet edilmedim.!!!...

    Sadece bu vefasızlık banamı gösterildi öyle olsa hiçte umursamazdım.

    Aksaray Üniversitesinin temeli olan İl Meslek Yüksek Okulunun kurulmasını sağlayan ve 2002’ye kadarda üniversitemizin gelişmesi için canını dişine takan Eğitimci Orhan Aydın ağabeyin,onun yaptıklarının yanında mimar olar akta gelişmelere maddi ve manevi katkıda bulunan ve yine ilimizin iki elin parmakların geçmeyen hayırlı evlatlarından olan Mimar Aslan Tolga.

     Onun çabalarıyla bilgilendirilen kardeşi dönemin YÖK Başkan Yardımcısı Profesör Dr. Ethem Tolga ile diğer binaların yapılmasından, şimdiye kadarki gelişmelere maddi ve manevi  katkıda bulunanlarda  maalesef şimdiye kadar onure edilmedi.

     Kendilerinin isimleri üniversitede kurulan okullara,dersliklere ve diğer tesislere verilmedi.

     Hatta kendilerinden birer plaket bile esirgendi.

      Geçmişe mazi deneceğinden Ahde vefanın gereği için Rektör Mustafa Acar Hocam önce kendi kurumunun tarihini en net şekilde belgeler ışığında ortaya koymalı.

      Kuruluşundan günümüze kadarki emeği olanlar üniversitenin onur üyesi yapılmalı ve kendilerine ömür boyu tüm açılışlar ile Üniversitenin diğer etkinliklerinde onur konuğu olmaları için davet edilmeleri,davet edildikleri yere ulaşmaları sağlanmalı.

     İsimleri Üniversitenin kuruluş kitabında ve kurumun eserlerinde yaşatılmalı.

     Özellikle Üniversitemizin kuruluş ve gelişmelerinin bahsedileceği kitap için İlk Yüksek Okulumuzun başlangıcından kuruluş kanunun çıkartılmasına kadarki gelişmelerin içinde olan birisi olarak kendilerinden hiçbir maddi beklenti içinde olmadan yardıma hazırım.

      Bu yardımlarım sadece Üniversitemizin tarihiyle kısıtlı olmayıp isterler ise Aksaray’ın geçmişini aydınlatan dini ve milli önderleriyle sahip olduğu tarihi,sahip olduğu yer altı ve üstü zenginliğiyle kültürününde bilinir hale gelmesinin sağlamasını.

      Bilinir hale gelenlerin ise peyder, pey insanlığın hizmetine sunulmasının projelerinin yapılması konusunda da bu can bu tenden çıkmadan dağarcığımda olanları paylaşırım.

      Ahde vefanın gereği ve bilinmeyenlerin gelecek nesillere bırakılması için gerekenlerin yapılması Üniversitemizin gelişerek en yakın zamanda ülkemizin hatta dünyanın en iyileri arasına girmesinin sağlanması dileğiyle Üniversitemizin 8.kuruluş yıl dönümü kutlu olsun.

       Rabbim yar ve Yardımcımız Olsun.

     Bitti.


19.03.2014 00:00:00

Ali Genç

ASÜ Ağaç`ın kovuğundan çıkmış !!!

ASÜ Ağaç?ın kovuğundan çıkmış !!!