Aksaray Sultanhanı kasabası Türkiye’de nüfusuna göre ilçe olmamış tek kasaba olan bir yer. Sultanhanı kasabası nüfusu ve ekonomisi ile ilçeliği çoktan hak eden bir kasabamız. Türkiye’de ilk defa doğalgaz depolama tesislerinin bu kasabada kurulması ve kasabada 450 civarında Çinli vatandaşların yaşamaya başlaması artık ilçeliği hak ettiğini göstermektedir.

       Sultanhanı kasabasına seçim gezilerinde gelen siyasilerde bu kasabamızın nüfus ve ekonomisini gördüklerinde ilçeliği hak ettiğini söylemelerine rağmen bu kasabamız hala ilçe olmayı beklemektedir.

     Ramazan ayı öncesi kasabayı ziyaretimizde Belediyeye uğrayıp kendilerini ziyaret ettiğimiz Belediye Başkanı Sayın Fahri Solakta kasabanın artık ilçe olmasını istemektedir. Bununla ilgili girişimlerde bulunduğunu söyleyen Solak kasaba halkının ilçeliğe hazır olduğunu söylemektedir. Kendisi ile yaptığımız söyleşide şunları söyledi:

      “ sultanhanı Aksaray’ın Ortaköy’den sonra 4 ilçesinden büyük ve seçmeni olan bir kasabamız. Aksaray ilimize 45, Konya iline 110 Km. mesafede olan büyük bir kasabadır. Kasabamızın en büyük ihtiyaçlarından olan 16 derslik Anadolu Lisesidir. Bununla ilgili çalışmalarımız sonucu temel atma aşamasına gelindi 24 Temmuz 2014’de bir aksaklık olmazsa temelini atacağız. Daha sonra İmam Hatip ortaokulu yine 16 derslik bununda ihalesi 14 Temmuz 2014 tarihinde olacak. Rektörümüzle görüştük Türkiye’de ilk defa Geleneksel el sanatları konservasyon ve elektrovizyon bölümünün açılmasını istedik. Üniversite kabul etmesine rağmen YÖK kabul etmedi. Ancak Cumhurbaşkanımızın genel sekreterliği tarafından YÖK’e tavsiye mektubu yazıldı ve YÖK onayladı bizde eski Belediye binamızı okula tahsis ettik. Önümüzdeki yıla restorasyonu bitince Türkiye’de bir ilk açılmış olacak.

     Bu okulun açılması ile iş bulamayan halıcılık mezunları burada iş bulacaklar. Benim kendimin ’de halıcı olmam nedeni ile Türkiye’de bir ilk olarak buraya bir laboratuvar kuracağız. Dünyanın her yerinden gelecek halılar Sultanhanı’nda kolleksiyonerlerin ve müzelerin halılarını burada restorasyon yaptıracağız. Buradaki sanat sahiplerimizde iş sahibi olacaklar.

      Sultanhanı ana yol geçişi içinde olması nedeniyle trafik sinyalizasyon ve üst geçit ihtiyacımız vardı. Bunu Karayolları yetkilileri ile görüştük ve bunlar kısa zamanda yapılarak hayata geçecek.

       Sultanhanı 11.000 bin nüfuslu bir belde sağlıkla ilgili problemlerimiz vardı. Saat 17.00 sonra sağlık problemimiz var iğne yaptıracak yer bulamıyorduk. Bir iğne için ya Eskile ya da Aksaray’a giden hemşerilerimiz bundan sonra Belediye meclisimizin aldığı karar gereği Belediye olarak bir hemşire aldık 17.00’den gece saat 22.00’ye kadar ufak tefek ihtiyaçlarını görecek. Ancak Sultanhanı’na bir hastane şart, 3000 nüfuslu bir yerde hastane varken 11.000 bin nüfuslu bir yerde hastane yok. Nedeni kasaba olmamız, Türkiye’de Çanakkale de Kepez birde biz varız nüfus olarak 10.00 binin üstünde olup da ilçe olamayan.

     Çanakkale Kepez ile sıfır olan bir kasaba olduğu için ilçeliğe gerek duymuyorlar kamu kurum ve kuruluşları zaten kasabalarında imiş. İlçe olmaya zaten gerek duymadığını Belediye Başkanı bana söyledi. Burada sadece ilçe olması gereken yer sadece Sultanhanı. İlçe olmadığı için Hastane yok, Banka yok. İthalat ve ihracatın olduğu bir kasaba. Halıcılık sektörünün en üst seviyede olduğu bir bölgeyiz.

      Sultanhanı Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinde bilinene bir yer. Kasabada yılda 350-400 bin turisti misafir ediyoruz. Kervansarayımız var, halımız dünyaca meşhur, halı sattığınızda turistin para çekmesi için Aksaray’a götürüyorsunuz. Hangi turist bunca eziyetin altına girip bu eziyeti çeker? Şeker pancarı fabrikası Sultanhanı’nda, Kemal Derviş projesi ile Ziraat bankaları kasabalardan kaldırıldı. Ziraat Bankası kapandığında kar eden bir bankaydı.

   Sultanhanı ilçe olamadığı için birçok hizmetten mahrum durumda. Doğalgaz depolamasında çalışan 450 civarında Çinli burada yaşamaktadır. Bunların ihtiyaçları görülememektedir, bunlar zorunlu olarak Aksaray’a gitmek durumunda kalıyorlar. Artık devletimiz Sultanhanı’nı ilçe yapmalıdır ilçeliği çoktan geçmiştir. İnşallah bizim dönemimizde ilçe olacaktır” dedi.

 

 


4.07.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Sultanhanı ilçeliği hak ediyor

Sultanhanı ilçeliği hak ediyor