Yazımın başında belirteyim ki, bu yazıyı eleştirmek için yazmıyorum. Ne zaman bir yazı yazıp alternatif sunup geçmişin yanlışını örnek göstersem mutlaka birilerine dokunuyor. Hemen eleştiri yaptığımı söyleyerek beni arıyorlar. Yazılanlardan ders çıkarmak, ya da kıssadan hisse almak yerine yazmasaydın diyenler oluyor. Normal bir yazıda yazsak mutlaka birileri rahatsız oluyor. Ne yazıp çizeceğimizi bizde şaşırmış durumdayız. Bu yazımı yazarken yine bunun yanlış olduğunu ya da yazdıklarımın yapıldığı ile ilgili gerekçeler dinleyeceğiz.

      Geçtiğimiz Cumartesi günü eski valimiz, şimdinin Diyarbakır Valisi Sayın Cahit Kıraç ilimizde idi. Cumartesi günü Ulu camide öğle namazı kılarken kendisini gördüm. Ancak köyümüzden Yaşar Keskin’in cenazesi dolayısı ile cenazeye katılmak zorunda kaldım.

       Sayın Kıraçta cenaze kıldıktan sonra Sayın Orhan Ağaçlı ile birlikte camiden ayrıldılar. İkindi üzeri gazeteye uğradığımda Naci Karaköy bana bir CD getirdi Vali Kıraç’ın verdiğini, “ bunu Erdoğan bey bir izlesin hakkında yorum yapsın ben kendisinin yazılarını takip ediyorum okurum” demiş. Daha sonra kendisini ziyaret ederek sohbet etme imkânı buldum.

      Aldığım CD “ Diyarbakır Valiliği Suzan Suzi” yazıyordu. Akşam evde izledim çok mükemmel bir hazırlık olmuş. Sayın Valimiz Kıraça teşekkür ediyorum.

      Akşamüstü ise bir mekânda Milletvekilimiz Sayın Ali Rıza Alaboyun ile bir araya geldik. Sohbet ederken konu Aksaray tanıtımına gelmişti. Sonra Aksaraylı iki araştırmacı arkadaşımızın hazırladığı “ Aksaray Dağarcığı” kitabı konu olmuştu.

     Sayın Kıraçla beraber olan Av. İbrahim Baykan sohbetimize katıldı. Kendisi de aynı CD aldığını Milletvekilimize anlattı. Ali Rıza Bey merak edip seyretmek istedi, bir laptop getirtilerek beraber seyrettik.

      “Suzan Suzi” isimli tanıtımda Diyarbakır türküsü ele alınmış. Türkü Diyarbakır yöresini anlatıyor, ama türküyü 15 dakikaya yaymışlar. Her bölgenin önünde sanatçılar türkülerini söyleyerek tanıtıma katkıda bulunmuşlar.

       Çekim çok mükemmel ve Diyarbakır’ın ne kadar tarihi yerleri varsa 15 dakikalık çekimin içine sığdırılmış. Uzun uzun anlatmak yerine türkü içine Diyarbakır’ın güzellikleri sergilenmiş. İzlerken insan hem türkü izliyor, hem usanmadan şehrin güzelliklerini izliyorsunuz.

      Buna ilave olarak ayrıca İngilizce ayrı bir tanıtım ilave edilmiş. Bunu kendi sitelerinde tanıtım için yayınlamışlar. Son bölümüne konaklama yerlerine yer verilmiş. Turist bu diyarı ziyaret ettiğinde nerede kalacağını düşünür, hemen kalacak yerleri ilave etmişler. Bu CD’leri ilin Valisi başta olmak üzere arabasının arkasına doldurmuş dağıtıyor.

      Hazırlık hepimizin hoşuna gittiğini söyleyebiliriz, çünkü tecrübe burada konuşturulmuş. CD’nin birisini Sayın Milletvekiline verdim, ertesi günü bir tanesini de Sayın Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgıya verdim.

      Burada izleme sonunda enteresan konuşmalar oldu. Aksaray’ın tanıtımı için Aksaray girişlerine ilin tarihi yerlerinin levhalarının asılması hususunda birleşildi.

      Bir Ihlara vadisi resmi ve alt yazıları ile Aksaray’ın girişi işaret edilmeli. Hasandağı yine aynı şekilde panolar halinde ilin girişlerine güzel sözlerle yazılmalı. Yine Somuncu Baba türbesi gibi önemli tarihi yerlerimizin resimleri girişlere konularak şehre gelen ve şehirden geçenlerin dikkati çekilmeli düşüncesi hepimizde hem fikir oldu.

     Tarih ve kültürel çalışma yapan ilimiz değerlerine önem verilmesi yine gündeme geldi. Ben orada da söyledim, İlimiz Tarihi ile ilgili eserler yazan birisi olarak ilimiz ile ilgili filim ve çalışmaların yapıldığını basından duyuyoruz. Bu çorbada bizimde bir tuzumuz olsun isteriz diye sitem ettim. Biz ne kendimizi tanıtmaya, nede Milletvekili olmaya gayret eden insanlar değiliz ki öne çıkmak isteyelim. Zaten tanındığımız kadar tanınıyoruz reklama da ihtiyacımız yok. Ama bu konularda bizden hiç destek istendiğini ne gördüm ne de duydum.

     Böyle bir CD hazırlanabilir, basımı içinde konaklama yerlerinin tanıtımı konarak sponsor yapılması şehrin tanıtımına katkı olacağı kanaatindeyim. Böyle bir profesyonel çalışma bir Aksaray türküsü ile neden hazırlanmasın. Yetkililerimizin bilgisine sunmak için bunu yazdım, maksadım eleştiri değil akla kapı açmaktır.


16.04.2014 00:00:00

Erdogan Kaya

Aksaray tanıtımına bir örnek

Aksaray tanıtımına bir örnek