İlimiz içinden geçen karayollarına ait yol güzergâhındaki kavşaklara neşter vuruluyor. Bu neşter ise tamamen kavşak ve merkez geçişlerinde yaşanacak. Neşter ise ana yol güzergâhlarındaki kavşaklara alt ve üst geçiş yapılacak. Bu kavşaklar Nevşehir güzergâhından geçen ilimizi Nevşehir yoluna bağlayan Hastane bölgemizdeki yol bağlantısı ile başlıyor.

       Nevşehir güzergâhına bir alt geçit köprüsü yapılmıştı. Yapılan bu köprü sanki bir oyuncak gibiydi. Alt geçit hem dar hem de iki araç yan yana geçemediği gibi buradan geçecek bir ağır vasıta yükle geçse zannedersem bir felaket yaşanır. Şehirden ana yola çıkan araçlar ile ana yoldan şehre dönecek araçlar inanın eskisinden fazla tehlike arz etmektedir.

      Merkezden çıkış da yolun genişliği yok, dönecek aracın yeterli bekleme manevrası yok. Tam bir curcuna, bu köprüden geçen araçla şehre dönen Araçların kaza yapmaması mümkün değil. Çünkü her iki aracın birbirini görmesi ayrı bir sıkıntı. İlk zamanlar bir dikiz aynası birleşen yere konmuştu, ne odlu ise bu aynaya kayboldu. Birleşen yere konan ayna hiç değilse bir işe yarıyordu.

       Şimdi yeni bir proje ile alt ve üst geçişler yeniden düzenlenerek trafik akışına uygun bir alt ve üst geçiş yapılarak trafik rahatlayacak.

        Yine Nevşehir kavşağını Ankara Adana yoluna bağlayan Ağaçlı bağlantısına bir alt üst geçiş yapılacak. Bu kavşakta çok tehlike arz eden bir kavşak olduğunu sürücüler daha iyi bilmektedir. Bu kavşakta öyle bir yanlışlık var ki, inanamazsınız geniş yol kavşağa gelirken daralıyor ve sıkıntı oluyor. Hatta bazı araçlar birbirine arkadan giriyor.

      Yeni bir kavşak düzenlemesi ile bu güzergâhtaki direk gidecek araçlar trafik lambasına takılmadan yoluna devam edecek. Şehre yâda dinlenme tesisine dönecek araçlar da kendi güzergâhlarını kullanarak trafik rahatlamış olacak.

       Bir başka alt ve üst geçişler ise terminale dönen yolun bağlantı bölümüne yapılacak. Burası o kadar karışık ve birbirine bağlantılı yol ki, anlatmak mümkün değil. Bundan bir ay önce bu yoldan galericiler sitesine dönmek istedim ve döndüm. Hem de kırmızı ışıklara dikkat ederek yola devam ederken Allahtan suratım azdı ve verilmiş bir sadakam varmış. Adana istikametinden terminale biraz ilerden dönem bir genç lüks bir araba ile öyle bir geldi ki, inanın fren yapıp çok zor aracı kurtardım. Adam ne ışık dinliyor ne de trafik kuralı, arabamın ucunu sıyıran genç az daha bizi de sıyıracaktı.

      Böyle bir güzergâhlara yapılacak alt ve üst geçişler herhalde sürücüleri rahatlatacaktır. Bu konu ile ilgili olarak Karayolları Bölge müdürü ile birlikte basın açıklaması yapan Milletvekili Sayın Ali Rıza Alaboyun bu yapılaşmayı anlatırken inanın aklım hala unutamadığım o zor kurtuluş kaza tehlikesi olmuştu. Bu çalışmaya inanın çok sevindim.

       Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Milletvekili Sayın İlknur İnceöz hanımefendi ise ödeneği ayrılan bu alt ve üst geçişlerin Nisan ayında yapımına başlanacağını açıklayarak yılsonunda biteceğine dikkat çekti. Kısa bir zamanda bitmesi ve düşünülmesi fevkalade olumlu bir hizmettir.

      Burada takıldığım bir başka konu ise, makas yol güzergâhında bulunan petrol istasyonlarının bulunduğu yer. Buradaki kavşak yeniden düzenlenmeli, bu petroller buradan kaldırılmalı. Ben buradaki istasyon sahiplerini tanımam bir sorunum da yok.

      Ancak gelişen bir şehre bu kavşaktaki tehlikeli istasyonlar yakışmıyor. Bu işyeri sahiplerini mağdur etmeden ikna edilerek buradan taşınmaları sağlanmalı. Hatta karşılığında uygun bir yerden istasyon yeri verilerek istimlâk edilmeli. Zaten istasyondaki dinlenme tesislerinin bir kısmı kullanılmıyor ve kapısız bacasız yerleri de naylonla kapatmışlardır.

      Bu istasyonunda kalkması ile buraya yeni bir düzenleme yapılarak bir alt ve üst geçiş yapılmalı. Bu kavşağa bir saat bir bakın inanın kaza olmaması bir mucize, insanların araçları ile bu kavşağı nasıl kullandıklarını görmenizi isterim. Eğer bu istasyonlar kaldırılamıyorsa yâda istimlâk edilemiyorsa buraya bir trafik lambası ve kavşak düzenlemesi yapılmalıdır.

      E-90 yol güzergâhının ilimiz içinden geçen bölümlerine yapılacak kavşaklar ilimiz için fevkalade güzel bir hizmet olmuştur. Bunun devamı olarak karasu mevkisine de bir alt üst geçiş bekleriz


27.03.2013 00:00:00

Erdogan Kaya

Çevre yollarına neşter

Çevre yollarına neşter